HARD MEDFART: Magnus Carlsen får gjennomgå av andre sjakkspillere etter den tolvte remisen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HARD MEDFART: Magnus Carlsen får gjennomgå av andre sjakkspillere etter den tolvte remisen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Sjakk-VM: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana

Utspurt om misbrukt mulighet: - Jeg bryr meg ikke

Magnus Carlsen slaktes av flere rivaler for remistilbudet og manglende trekk. Nordmannen møtte derimot applaus da han forklarte valget sitt for publikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LONDON (Dagbladet): Sjakksamfunnet reagerte med vantro etter at Fabiano Caruana ble tilbudt remis av Magnus Carlsen i det tolvte og avgjørende partiet i sjakk-VM.

Carlsen hadde fordelen, men spilte safe, og etter 31 trekk kom tilbudet på bordet, som Caruana takket ja til.

Ett spørsmål var på alles lepper da de to duellantene stilte til pressekonferanse etter VMs tolvte strake remis: Hvorfor?

- For å være ærlig så vil jeg bare ta normale trekk. Alle kunne se at jeg ikke nødvendigvis gikk for maks, jeg ville bare ha en stilling som var safe og der jeg kunne presse litt. Hvis ikke remis hadde vært et tilfredsstillende resultat for meg, så hadde jeg gjort noe annerledes, sa Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

- Jeg ble overrasket over tilbudet. Jeg tenkte litt, og så at jeg aldri kunne være bedre her, sa Caruana om remistilbudet.

- Jeg bryr meg ikke

Under pressekonferansen fikk Carlsen også spørsmål om hvorfor han ikke flyttet bonde til b5 i det 25. trekket, i stedet for bonde til a5.

Nordmannen forklarte at han hadde valgt en plan og ønsket å spille safe.

Supercomputeren Sesse viste at Carlsen ville fått en sterk fordel hvis han hadde gjort trekket, og under pressekonferansen ble Carlsen også bedt om å dele sine tanker rundt den mulige fordelen.

- Jeg bryr meg ikke, sa en smilende Carlsen til jubel og latter blant publikum.

- Jeg føler jeg har veldig gode sjanser, men jeg vet ikke hva som skjer. Før dagens parti tenkte jeg at omspill ville vært et bra resultat, så jeg er fornøyd, svarte nordmannen på VGs spørsmål om hvordan han anser sine sjanser i omspillet.

- Caruana var nærmest død

Stormester Aleksandr Grisjtsjuk, som er ranket som nummer ni i verden, var én av mange som reagerte sterkt på at ikke Carlsen flyttet bonden til b5.

- I denne matchen føler jeg at Caruana viser bedre karakter enn Magnus. Han var sjefen i dag, sa Grisjtsjuk i Chess24s studio.

Ian Rogers, australsk stormester, sier til Dagbladet at han også stusset over det han tror er mangel på kalkulering.

- Caruana sa på pressekonferansen at han trodde han var nærmest død på dette tidspunktet, men Carlsen gadd ikke å kalkulere trekkene. Han spilte trygge trekk og hadde nok bestemt seg, sier Rogers.

- Viser frykt

Rogers kunne se remisen komme noen trekk i forkant, men ble likevel overrasket.

- Det viser frykt. Han var redd for å ta noen som helst risiko, sier Rogers.

Anish Giri i Chess24s studio mener Carlsen ikke er seg selv når noe står på spill.

- Du ser at Magnus plutselig ikke er Magnus lengre når livet hans står på spill. I to dager har han ønsket seg uavgjort fra denne kampen og omspill. Noen ganger klarer selv ikke posisjonen du har, og hvordan partiet har utviklet seg, å endre hva du har ønsket så lenge, sier Giri.

Den tidligere verdensmesteren Vladimir Kramnik mener remistilbudet ikke er en verdensmester verdig.

- Som et menneske, og som en verdensmester, er dette rett og slett ikke lov. Jeg hadde ikke klart å sove på en måned, utbrøt russeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer