HOPPUKA

Utstyret kan ha ødelagt Tandes seiersdrøm: - Det kunne fått fatale konsekvenser

Ble til slutt nummer tre i Hoppuka etter mislykket finalehopp.

FEIL PÅ UTSTYRET: Utstyret kan ha gjort at Tandes siste hopp ble totalt mislykket. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB Scanpix
FEIL PÅ UTSTYRET: Utstyret kan ha gjort at Tandes siste hopp ble totalt mislykket. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BISCHOFSHOFEN/OSLO (Dagbladet): 2,8 poeng. Det var alt som skilte Daniel-André Tande og polske Kamil Stoch før finaleomgangen i Hoppuka.

Tande var førstemann ut i det avgjørende hoppet, og ville med et godt hopp legge virkelig press på Kamil Stoch. Det var nordmannen som var utfordrer og i angrepsposisjon.

Spenningen var til å ta og føle på da 22-åringen satte utfor. Men Tande mislykket totalt, og landet på 117 meter.

- Hva skjer med dette hoppet når det betyr som mest? Har du sett, sier NRK-kommentator Christian Nilssen.

Tande skjenet ut tidlig i hoppet, og klarte aldri å hente seg inn igjen. Etterpå var han helt knust.

- Denne reaksjonen forstår vi godt, sier Nilssen, mens tv-kameraene fanget opp Tande med hendene i ansiktet.

Problemer med utstyret?

Det kan ha vært problemer med utstyret til Tande. Evensen melder på direkten at landslagssjef Alexander Stöckl trodde Tande hadde mistet den ene klipsen. Dette er ikke bekreftet. Det betyr i så fall at bindingen ikke sitter på som den skal.

- Daniel sier at klipset løsnet da han forlot bommen, at den kom borti et eller annet, men jeg vet ikke, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til pressen.

- Det kunne fått fatale konsekvenser, sier Bråthen til Dagbladet.

Han sier det kan være materialtrøtthet eller at utøveren selv ikke har fått det skikkelig på plass. Han videreformidler det Tande sier om episoden.

- Han var veldig fortvilet. Men Daniel kommer til å ta dette med rak rygg og vise at han er stolt av det han har gjort, sier Bråthen.

- Det er utstyrsvikt, mente NRK-ekspert Evensen etter å ha sett reprisen av finalehoppet.

Stoch hoppet på sin side 138 meter, og tok dermed sammenlagtseieren på en suveren måte til slutt. Tande ble til slutt nummer tre (56 poeng bak Stoch). Det ble dobbelt polsk med Piotr Zyla på andreplass (35,3 poeng bak Stoch).

Første omgang

Om noen få timer avgjøres Hoppuka. Det skiller 1,7 poeng mellom Daniel-André Tande og polske Kamil Stoch i sammendraget.

Tande hoppet 135 meter i første omgang (135 poeng), mens Stoch landet på 134,5 meter (139,5 poeng). Det betyr at Stoch akkurat nå leder sammendraget med 2,8 poeng.

- Det er så deilig. Da har vi kamp helt inn, sier NRK-kommentator Johan Remen Evensen.

Det går med andre ord mot en thriller-avslutning i Østerrike.

Ikke gitt opp

I den første omgangen hoppet Tande mot Domen Prevc. Nordmannen fikk for fine forhold da det var hans tur, og måtte vente litt før han gikk ned to avsatser.

Da 22-åringen satte utfor, landet han på 135 meter (135 poeng). Det var tydelig at han ikke var fornøyd. Det er en foreløpig andreplass i dagens renn. Det spørs hva det holder til i finaleomgangen.

- Han er ikke så langt ned som vi håpet på. Vi skal innrømme det, sa NRK-kommentator Christian Nilssen.

- Det var nok en litt nervøs Tande vi så der, mener NRK-kommentator Johan Remen Evensen.

Hoppet ga nok Kamil Stoch en solid vitamininnsprøytning. Stoch hopper litt seinere.

- Jeg er redd for at Kamil kommer til å hoppe lenger, men vi får se åssen det blir, sier Tande til NRK.

Stoch hoppet altså en halv meter kortere, men fikk 4,5 poeng mer.

Tande har på ingen måte gitt opp.

- Absolutt ikke, sier Tande.

Thriller

Daniel-André Tande (22) ledet med 1,7 poeng på Kamil Stoch fra Polen før det siste rennet.

Og nordmannen hadde litt av et press på seg. Det er ti år siden en nordmann sist gikk til topps i Hoppuka. I 2007 vant Anders Jacobsen.

- Akkurat nå er jeg utrolig spent og nervøs, og kvalm og litt sånn merkelig feeling i kroppen rett og slett. Jeg er spent på Tandes vegne i dag. Jeg kan ikke tenke på det presset han har på seg, mente NRK-kommentator Johan Remen Evensen før start.

Stefan Kraft er nummer tre i sammendraget, 16,6 poeng bak Tande. Han hoppet 128,5 meter i den første omgangen, noe som ikke er blant de beste i kveld.

Kan bli historisk

Det var forøvrig bare Domen Prevc (144,5 meter) og Andreas Wellinger (139,5 meter) som hoppet lenger enn Daniel-André Tande (138,5 meter) i prøveomgangen.

Vinner Tande i dag, følger han også i de ærverdige fotsporene til Olav Bjørnstad, Toralf Engan og Bjørn wirkola. Dette er de eneste nordmannene som har vunnet tre renn i Hoppuka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer