Utstyrsendring ble trylleformel for Dagblad-banker

I juni sjokkerte Mantra ved å vinne 4-årseliten på Charlottenlund travbane. Det gamle bittet er byttet ut og sjekken tatt av. Bengt Berg bankertipper Mantra i V75-2 på Sørlandets Travpark lørdag.

(Dagbladet.no): • Her er sjansen til å vinne 50 millioner!

Styrkefenomenet Mantra overrasket alle på Charlottenlund i sommer. Den gang sto hesten i bakspor, men rundet feltet og viste seg som den sterkeste til slutt og avslørte sitt store potensiale. For trener Vidar Bakkeli fra Skedsmokorset var det til overraskende jubel på tribunen ringside.

- Ja, det var utrolig gøy å vinne på en sånn dag. Det var en stor opplevelse, og jeg ble veldig overrasket. Mantra er sterk og god. I seiersløpet sist dro han nok fordel av den regntunge banen kontra sine konkurrenter, sier Vidar Bakkeli.

- Du har også gjort noen utstyrsendringer?

- Nå har han travet to løp uten sjekk. Han ble kranglete av sjekken, og etter at Asbjørn (Mehla, red.anm.) hadde varmet ham på Momarken nest sist bestemte vi oss for å ta den av. Vi har også byttet bitt på ham. Han ble dum med det gamle bittet, og vi har satt på et nytt. Det er en wire belagt med lær. Den henger sammen med ei reim som festes under haken. Trykket blir på den måten mer fordelt, og han blir ikke så sint av å ha det i munnen, forteller treneren.

- Mantra har trent fint siden det forrige løpet, og han utvikler seg hele tiden. Jeg synes han bør vinne dette løpet om ikke noe uforutsett skulle skje, sier Bakkeli optimistisk.

Vidar Bakkeli holder i disse dager på å avslutte sin travtrenerutdannelse ved Starum.

Han har holdt på med lactat-testing av hestene han trener en god stund. Testene gjøres for å måle melkesyreproduksjonen hos hestene. Ved å benytte testen, finner han ut om en hest får for lite eller for mye og for hard trening. På den måten kan man hele tiden følge med i treningsutviklingen. Flere og flere trenere ser nytten av lactat-testing.

TRYLLEFORMEL FOR V75-SPILLERNE. Mantra betyr blant annet trylleformel. Lørdag kan Mantra trylle fram en V75-gevinst for spillerne. Foto: HESTEGUIDEN.COM
TRYLLEFORMEL FOR V75-SPILLERNE. Mantra betyr blant annet trylleformel. Lørdag kan Mantra trylle fram en V75-gevinst for spillerne. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

- Lactat-testing er et godt hjelpemiddel for å finne ut hvor en hest står i forhold til hva den tåler av treningsdoser. Jeg tester hestene mine rett etter at jeg har kjørt intervaller med dem. En dyrlege kommer og tar en blodprøve. Så måler vi melkesyra. Vi venter en halv time etter intervallene før vi tar den neste testen. Er den ikke gått ned da, må jeg justere treningsopplegget. Rett og slett trene litt mindre. Det er et veldig godt hjelpemiddel sammen med pulsmåler, som jeg alltid bruker i trening av hestene, opplyser trener Vidar Bakkeli.

I tillegg til Mantra har Vidar Bakkeli Always Alluring, Høgda Svarten, Ødeliestjerna, Jilly, America Hill samt How Soon Is Now, ei lovende 4-årshoppe, i trening på sin stall på Skedsmokorset.

Lørdag vender han trolig hjem til stallen med nok en seier for Mantra, den femte for året.

Asbjørn Mehla tror på to seirer i V75

- Mantra var veldig bra sist i seiersløpet. Gjentar han den prestasjonen, skal vi kjempe om seieren. Hesten er herdet i tøffe omgivelser. Vi kan nok ikke være med i tetkampen, men han tåler å gjøre mye selv. Vi får normalt en fin posisjon her. Jeg ser for meg det kan bli annet eller tredje par utvendig. Eller dødens, men det er ingen fare. Han går til mål og skal tidlig på bongen, sier kusk Asbjørn Mehla.

- Vinner du V75-finalen med din egen Weine?

- Weine har et fint løp på papiret. Han har ikke startet på en stund, men vant greit i Drammen. Han har slitt litt med et kne, men det har vi kontroll på. Vi har bare skrittet med ham siden løpet i Drammen. Det er vel en sjanse for at vi kommer til tet på et tidlig tidspunkt. Traver han som han har gjort, er jeg optimist. Han skal tidlig på bongen og er min beste sjanse for dagen, avslører eier, trener og kusk Asbjørn Mehla.

Asbjørn Mehlas vurdering av egne oppsitt lørdag:

Utstyrsendring ble trylleformel for Dagblad-banker

- Sherbrooke s Bambino (2.løp) kjørte jeg bort seieren med sist. Har verre forutsetninger denne gangen. Hun holder formen, men står for tøft til. En premie er kjempebra.

- Enjoy The Dance (V75-6) kjører jeg for Hans Petter Tholfsen. Han står tøft inne i løpet fra spor tolv. En premie må være bra.

Oleg på Sørlandstokt

Høydepunktene denne lørdagen er Sørlandets 3-års Cup for begge raser, samt eliteløpet Kristen T. Gundersens Æresløp for våre beste varmblodshester. Løpet har samlet de beste i landet. Lill Adolf, Maid For Tag, French Design, Cecena Ås, Megaman Neo og Bal Harbour blant andre stiller til start. Det ligger an til et meget severdig oppgjør med 75 000 kroner til vinneren. Per Oleg Midtfjeld laster tre hester på transporten til Sørlandet. Lill Adolf skal kjempe mot de beste i Kristen T. Gundersens Æresløp, mens Super Gloria og Star Crown starter i henholdsvis V5-1 og V75-1/V5-3.

- Jeg synes Lill Adolf var flink sist da han kom ut etter pause, og jeg var godt fornøyd med ham. Han skal være forbedret med et løp i kroppen. Han trener fint og er i topp humør om dagen. Han støter på bra hester, og jeg tør ikke kalle ham en banker. Men i mine øyne er han en av tre som kan vinne, sier Oleg.

Tipsekspert Bengt Berg lanserer Lill Adolf som banker denne V75-omgangen.

- Hva med de to andre stallhestene?

- Super Gloria har jeg hatt en snau måned på stallen, og det blir et nytt bekjentskap å kjøre i løp. Hun trakk bakspor. Hun har sett fin ut i trening, og jeg tror hun kan blande seg i trippelkampen med klaff.

- Star Crown var flink før pausen. Han travet et bra løp sist på Bjerke. Han møter skjerpet motstand, men han er bra når alt stemmer. Og han har sett veldig fin ut i trening. Han er sterk og god, og går han fra start kan vi få en fin posisjon. Jeg synes han har en fin trippelsjanse. Jeg vil vel kalle det en halvsjanse i vinnersammenheng, forklarer Oleg.

Lørdag kan du vinne 50 millioner om du er alene om å ha sju rette på Sørlandets travpark.

BILLEDSKJØNN BANKER. Lill Adolf vinner de fleste skjønnhetskonkurranser for hester. Og han vinner også gjerne travløp.