Uttaket av Martin Ødegaard bekrefter alle Høgmos problemer

Martin Ødegaard er ikke bare tatt ut på det ordentlige landslaget fordi han er god nok. Men fordi vi ikke har voksne folk som er bedre.

FIKK GRATULASJONER: I dag ble Martin Ødegaard tatt ut i troppen som møter Malta og Bulgaria. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FIKK GRATULASJONER: I dag ble Martin Ødegaard tatt ut i troppen som møter Malta og Bulgaria. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Da Per Mathias Høgmo åpnet formiddagens landslagsuttak med å si at potensialet til A-landslaget, U23-laget og U21-laget gjenspeiler situasjonen og ståstedet i norsk fotball, sa han samtidig at nå-situasjonen ikke er spesielt lystig. Når hovedbudskapet 11 dager før du skal ut i to helt avgjørende kamper for den norske EM-framtida er at du har en rekke spillere på tur til å bryte igjennom, og at disse vil bli spennende å følge de kommende åra, da er det nesten som om treneren signerer en forsikring mot flere resultatmessige nedturer. Men vi er der vi er, har det vi har, og en av dem vi har er Martin Ødegaard.

I bedre tider ville 15-åringen blitt spart over vinteren.

Nå er han tatt ut blant våre beste menn fordi han med ballen i beina er en av de to beste.

AT MARTIN ØDEGAARD er god har aldri vært noen diskusjon. Det er han. Punktum. Upresset og med spillet foran seg ser han muligheter de fleste andre i landslagstroppen ikke en gang tar sjansen på å drømme om. Men fra å være ekstremt kreativ og lettbeint, og til å debutere uten defensive fibre på et meget skjørt A-landslag, er ikke en gitt ting.

Under normale omstendigher, og med det mener jeg tider da våre utenlandsproffer i hvert fall spiller litt mer enn de sitter på benken, og
ikke som nå, når mange av dem ikke spiller i det hele tatt, ville veien vært minst dobbelt så lang.

Slik situasjonen er i Norge har det i løpet av høsten blit et tilnærmet folkekrav at Strømsgodsets guttunge skal være med.

DET KAN IKKE ha vært enkelt for Per-Mathias Høgmo å ta ut Martin Ødegaard. Og da tenker jeg ikke på ferdighetene hans og det vi vet han kan gjøre med alle motstandere i Tippeligaen. Jeg tenker på alder, mediatrøkk og fysisk underlegenhet. For uansett hvordan du prøver å ta brodden fra faktum, at Martin Ødegaard i flere kretser nå omtales som den eneste som er i stand til å skape noe for Norge - samtidig som du prøver å pakke ham inn og holde media på behørlig avstand, så lar ikke det seg gjøre.

Herfra til Martin Ødegaard eventuelt må inn for å gjøre det de andre ikke har klart på Malta 10. oktober, å bryte ned motstanderen med en forventet genial involvering eller tre, vil det meste rundt landslaget handle om 15-åringen fra Drammen.

JEG TVILER IKKE på at han klarer det også. Martin Ødegaard, som Mats Møller Dæhli for et år siden, ser ut til å ta de nivåene han blir presentert. Men jeg tror det er lettere å gjøre det som 18-åring etter ha gått den harde veien i Manchester United, enn å bli kastet ut i det fra den trygge og vennlige tilværelsen på Marienlyst.

Det er i hvert fall en betydelig forskjell der.

Som hører hjemme i dette regnestykket.

NORGE HAR IKKE målscorere og scorer derfor ikke mål. Martin Ødegaard har både mål og målgivende pasninger latent i sin lekne fotball. Og blir kampen mot Malta slik Per-Mathias Høgmo ikke bare tror, men frykter - det vil si at vi styrer spillet uten å skape for mange sjanser til mål - vil Martin Ødegaard etter hvert få sin første skikkelige landskamp.

Forventningene som da vil flytte det kongelige norske fotballfolk helt ytterst på stolene rundt det ganske land, tør jeg nesten ikke tenke på.