Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Uttalelsen min var helt håpløs

Arvesen tar selvkritikk etter dopingintervju i 2007.

BEKLAGER: Kurt Asle Arvesen fikk mye motbør da han mente Bjarne Riis' dopingbruk var mindre alvorlig enn en fartsovertredelse i trafikken. Det utsagnet angrer han på i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BEKLAGER: Kurt Asle Arvesen fikk mye motbør da han mente Bjarne Riis' dopingbruk var mindre alvorlig enn en fartsovertredelse i trafikken. Det utsagnet angrer han på i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

OSLO/GRIMSTAD (Dagbladet): I 2007 bagatelliserte Kurt Asle Arvesen sin ekssjef Bjarne Riis' dopingfortid. Det tar han selvkritikk på nå.

«Alle kan gjøre en feil, og hvem har vel ikke kjørt i 60 km/t i en 50-sone? Mens unger løper rundt i gatene kjører folk fortsatt 60 i en 50-sone. Det er mye verre enn å skade kroppen sin selv», sa Kurt Asle Arvesen til NRK etter at den danske sykkellegenden — og daværende Arvesen-sjef i Team CSC — Bjarne Riis innrømmet dopingbruk i perioden 1993—98, inkludert da han vant Tour de France i 1996.

Arvesen står ikke inne for uttalelsen i dag.

- Den uttalelsen var helt håpløs, og jeg tar selvkritikk for at jeg sa det, sier Kurt Asle Arvesen til Dagbladet.

Få alternativer
Eksproffen syklet for Bjarne Riis mellom 2004 og 2009, men vurderte aldri å slutte.

- Jeg hadde en toårskontrakt med Bjarne, og det ville ikke bare vært å hoppe over til et annet lag godt ut i 2007-sesongen. Om jeg ikke ville syklet for et lag uten tidligere syndere, så ville alternativet mitt omtrent bare vært å slutte med sykling. Det var litt sånn på den tida Bjarne Riise var aktiv. Da var det mye doping, sier Arvesen.

- Og Bjarne Riis' fortid endret ikke mitt syn på han som leder. Han var en god sjef.

- Ble du noen gang tilbudt doping av ham, eller oppfordret til å bruke det?

- Nei, aldri.

Så aldri dop
I Team CSC delte Arvesen i 2004 rom med Ivan Basso — som i 2006 ble utestengt i to år for deltakelse i «Operación Puerto», hvor han under avhørene tilsto å ha «forsøkt å dope seg».

HUSHOVDS SJEF TESTET POSITIVT PÅ AMFETAMIN: Men senere inntok Credit Agricole-sjef Roger Legeay et krystallklart standpunkt mot doping. Tour de France. - Han var veldig sunn for meg som kom inn som 21-22-åring, sier Thor Hushovd. 

Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
HUSHOVDS SJEF TESTET POSITIVT PÅ AMFETAMIN: Men senere inntok Credit Agricole-sjef Roger Legeay et krystallklart standpunkt mot doping. Tour de France. - Han var veldig sunn for meg som kom inn som 21-22-åring, sier Thor Hushovd. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

Han innrømmer at det kan høres tvilsom ut, men Kurt Asle Arvesen hevder at han i løpet av sine 13 år som proffsyklist selv aldri ble tilbudt doping, og verken så eller hørte om noen som brukte det.

- Men det er klart at vi internt hadde mistanker om at noen dopet seg, men det var ikke noe vi kunne gå ut med uten beviser.

- Ikke organisert
Da eresfjordingen syklet for det italienske laget Riso Scotti i 1999 overhørte han lagkamerater en gang snakke om at man kunne gå til en lege for å «ordne ting», og han skjønte at det ikke dreide seg om kosthold eller trening...

- Men om de brukte noe, vet jeg ikke. Det var iallfall ikke organisert gjennom laget, forsikrer Arvesen.

I likhet med Arvesen har også Thor Hushovd vært trent — med suksess — av en tidligere doper.

- Din tidligere sjef i Crédit Agricole, Roger Legeay, testet positivt for amfetamin i 1974. Var han en riktig sjef?

- Han var veldig bra som sjef. Han var veldig sunn for meg som kom inn som 21—22-åring. Roger hadde tatt sitt standpunkt. Han var hele tiden imot, og sa at vi måtte ta et valg. Han hadde sett den andre siden, og det var viktig for meg. Det kan Mads (Kaggestad) skrive under på også, sier Hushovd.

Usikker på Riis
Og det gjør da også den tidligere lagkompisen i Crédit Agricole:

- Legeay så ingen business i å vinne sykkelritt med dop. Han så business i å vinne med reine utøvere, sier Mads Kaggestad.

Også Edvald Boasson Hagen har hatt flere ledere med dopingfortid.

GOD LEDER: Kurt Asle Arvesen skryter av Bjarne Riis som sjef. Her fra Tour de France i 2009. 
Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
GOD LEDER: Kurt Asle Arvesen skryter av Bjarne Riis som sjef. Her fra Tour de France i 2009. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

- Mange av dagens ledere var aktive ryttere da dopingen var som mest utbredt på 70-, 80- og 90-tallet. Er disse flinke nok i antidopingarbeidet?

- Det er et godt spørsmål. Du har ytterpunktene i Johan Bruyneel, som har en lang rekke av dopingtilfeller knyttet til seg, og Jonathan Vaughters — som framstår med stor troverdighet i antidopingarbeidet, sier Kaggestad.

- I mellom der et sted har du Bjarne Riis. Han er jeg veldig usikker på. Han hentet tilbake Alberto Contador etter dopingstraffen, og hevder hardnakket at han var uskyldig. Selv håper jeg ikke Contador vinner Tour de France 2013, for å si det sånn.

Alle kan gjøre en feil, og hvem har vel ikke kjørt i 60 km/t i en 50-sone?

Kurt Asle Arvesen, eks-syklist, da Bjarne Riis innrømmet doping i 2007. Nå kaller han utspillet «håpløst».