I TRØBBEL:   Petter Northug. Foto: NTB Scanpix
I TRØBBEL: Petter Northug. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Utvidet blodprøve er normalt. Ingen grunn til å spekulere i noe annet

Gir svar på alkohol, illegale rusmidler og legemidler.

TRONDHEIM (Dagbladet): Sør-Trøndelag politidistrikt etterforsker Petter Northugs fyllekjøring for fullt. Langrennsløperen har erkjent at han var beruset da han krasjet luksusbilen i autovernet på Byåsen i Trondheim søndag morgen.

Erfaringsmessig tar det rundt to måneder før spørsmålet om påtale er avgjort. Politiet har sendt en utvidet blodprøve til Folkehelseinstituttet, og vil få svar om rundt to uker.

Politiadvokat Monica Grøtte Estenstad opplyser at utvidet blodprøve er vanlig i saker som dette. Prøven vil kunne gi svar på alt som er knyttet til såkalt «påvirket tilstand» - det vil si alkohol, illegale rusmidler og legemidler.

- Vi har fylt ut et standardskjema. Utvidet blodprøve er normalt. Det foreligger en erkjennelse av saken. Det er ingen grunn til å spekulere i noe annet, sier hun.

Avventer analyser Politiet måler selv alkoholnivået ved hjelp av en «pusteprøve» (du blåser gjennom et måleinstrument). Dette gir en indikasjon på hvor høy promille en person har, men kan ikke brukes som bevis.

Grøtte Estenstad opplyser at politiet avventer analysene fra Folkehelseinstituttet.

- I  saker der det er særlig viktig å få analysesvar raskt, kan vi ha dette klart i løpet av én til to dager. Da prioriterer politiet dette som hastesak, opplyser divisjonsdirektør Bjørn Magne Eggen ved Folkehelseinstituttet.

- Hva er årsaken til at drøye to uker med analysetid er vanlig?

- Det handler om at vi hver dag skal håndtere flere hundre, til dels komplekse, prøver på en forsvarlig måte. Vi skal ivareta krav til saksbehandlingsrutiner og logistikk. Vi kjører alltid bekreftelsesanalyser før det gis ut prøvesvar.

Han fortsetter:

- Vi får inn 50.000 saker i året, og alt vi gjør skal dokumenteres på en skikkelig måte, slik at rettssikkerheten er fullgodt ivaretatt. Om lag 50 prosent av alle analysesvar er sendt ut innen ti dager, og 90 prosent i løpet av 16 dager. Det er bakgrunnen for at det i sum tar tid.

Hastverk Eggen opplyser at cirka 8500 saker hvert år er knyttet til kjøring i såkalt «påvirket tilstand».

- Politiet lokalt må definere hvilke saker det er særlig hast med, sier divisjonsdirektøren, som presiserer at han uttaler seg til Dagbladet på generelt grunnlag.

Politiet har foretatt flere vitneavhør etter at Northug krasjet i autovernet.

- Formålet er å få inn relevant informasjon, opplyser politiadvokat Monica Grøtte Estenstad. I en uttalelse til mediene sier Northug at han er klar til å ta sin eventuelle straff.

For promilledømte i trøndelagsfylkene er det ikke uvanlig å sone i Verdal fengsel. Verdiene i blodprøven vil ha innvirkning på straffen.

TOTALVRAK:  Slik så bilen til Petter Northug ut da den kom til Falck etter utforkjøringen søndag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
TOTALVRAK: Slik så bilen til Petter Northug ut da den kom til Falck etter utforkjøringen søndag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer