FORSVAR DET BESTE FORSVAR: Lars Lagerbäck er opptatt av forsvarsspill, han har alltid vært det. Filosofien hans bygger på det. Holder laget hans nullen har det stort sett spilt godt. Men skal Norge komme videre er det viktig at han fortsetter å utvikle et angrepsspill. Hvis ikke får kritikerne enda mer å snakke om. Foto: Bildbyrån
FORSVAR DET BESTE FORSVAR: Lars Lagerbäck er opptatt av forsvarsspill, han har alltid vært det. Filosofien hans bygger på det. Holder laget hans nullen har det stort sett spilt godt. Men skal Norge komme videre er det viktig at han fortsetter å utvikle et angrepsspill. Hvis ikke får kritikerne enda mer å snakke om. Foto: BildbyrånVis mer

Rekdal og Lagerbäck ser Norges spill på hver sin måte

Utvikles ikke offensiven vil Rekdals evaluering stå igjen som fasiten

Mot Bulgaria er det bare resultatet som teller, 1–0 i en drittkamp vil gjøre oss glade uansett. På sikt er det viktig å utvikle et angrepsspill.

ULLEVAAL (Dagbladet): Det ligger en betydelig porsjon fotballfaglige motsetninger mellom evaluerende beskrivelser som «urovekkende» og «mycket bra» etter en og samme fotballkamp. Som alt annet i det vakre spillet handler det om filosofi, utgangspunkt og øynene som ser.

Vi har alle vårt.

FOR EN DRØY måned siden var Norge veldig mye bedre enn Bulgaria, men tapte 1–0 fordi vi ikke hadde offensive verktøy til å låse opp motstanderens forsvar da vi kom under og trengte en scoring.

Det var surt.

Det kan koste oss gruppeseieren i Nations League.

MOT SLOVENIA LØRDAG kveld spilte vi dårligere enn i Sofia, men vant 1–0. Det var oppmuntrende og helt nødvendig. Forsvarsspillet var nok en gang strålende, vi slapp ikke til en eneste målsjanse.

Angrepsspillet derimot, selv om det ble litt bedre i andre omgang, forble skuffende.

KJETIL REKDAL BRUKTE adjektivet urovekkende i evalueringen av det offensive spillet mot Slovenia. Selv om det kommer fra han er det til å forstå. Den første omgangen var nemlig skremmende. Fram til Ole Selnæs dæljet inn 1–0 fra 18 meter hadde vi knapt skapt noe som helst. Og så er det jo en eksperts jobb å gi kritikk, negativ eller positiv.

Kjetil Rekdal hadde ikke gjort jobben sin om han ikke var ærlig og sa det han mener.

LARS LAGERBÄCK SNAKKER helst om det store bildet – forsvar, angrep, resultat, seier og poeng – og lar hensikten hellige middelet. Det er også til å forstå. Derfor sier han Norge leverte en (meget) god, om enn litt ujevn prestasjon lørdag kveld. Litt svakere enn mot Bulgaria borte, ja – når jeg spør er han enig i det – men likevel er han godt fornøyd.

Det er jo ikke innholdet folk flest først og fremst tenker på i bakkant av en kvalifiseringskamp.

Det er tabellen.

UNDER LARS LAGERBÄCK har Norge etter hvert utviklet et forsvarsspill som holder vann. Derfor bruker svensken stort sett "mycket bra" i sine evalueringer. Om alt. Han har jo bygget hele sin suksessrike karriere på de pluss 89 minuttene spillerne ikke har ballen i løpet av en fotballkamp. Det er det som betyr mest for kollektivet. Og på de to siste kampene har innføringen av prinsippene, forståelsen av dem, for ikke å snakke om alle repetisjonene, ført til at Norge har sluppet til en målsjanse, den som kostet oss seieren i Sofia.

Det er ikke bare en statistikk å være stolt av.

Det er best i Nations League.

ANGREPSSPILLET ER IKKE like bra. For å si det mildt. I overgangsfasen, når vi skal kontre etter brudd, er det ofte valgene og mangelen på presisjon som ødelegger. Mot etablert forsvar er det alt som sorterer under fellesnevneren ferdigheter som tar oss.

DET SISTE, FORDI Bulgaria vil være strålende fornøyd med 0–0 på Ullevaal, kan fort bli den store utfordringen i Norges fjerde kamp i Nations League. Da bulgarerne la seg bakpå i Sofia hadde vi verken kreativitet, fantasi eller presisjon til å bryte dem ned. Vi skapte ingenting da vi måtte. Og det handlet ikke bare om Bulgarias mange usportsligheter selv om jeg ser at flere av de norske gutta lot seg stresse og frustrere, det handlet mest om spillet Kjetil Rekdal omtaler som urovekkende.

Spillet mot etablert forsvar.

Landslagets akilleshæl.

NORGE KAN VINNE Nations League-gruppa og gi seg selv en liten EM-gardering inn i 2019 selv om det som per dato er urovekkende, forblir urovekkende. Så lenge forsvarsspillet er potte tett finnes det alltid muligheter på en dødball eller et blinkskudd fra distanse. Men vi utvikler oss ikke som lag om forsvarsspillet er det eneste vi berømmer etter nye seirer, laget får ikke flere bein å stå på.

Der har du Lagerbäcks utfordring.

Der har du utgangspunktet det er Kjetil Rekdals privilegium å mene hva han vil om.