STRENG DOMMER: Willie Collum dømmer Norges kamp mot Tyskland søndag. Her er skotten i aksjon på Ullevaal i EM-kvalifisering mot Kypros i 2011. De norske spillerne er Rune A. Jarstein og Vadim Demidov. Foto: Erlend Aas, NTB scanpix
STRENG DOMMER: Willie Collum dømmer Norges kamp mot Tyskland søndag. Her er skotten i aksjon på Ullevaal i EM-kvalifisering mot Kypros i 2011. De norske spillerne er Rune A. Jarstein og Vadim Demidov. Foto: Erlend Aas, NTB scanpixVis mer

«Utvisningskongen» dømmer Norge

Skotten Willie Collum (37) er kjent for ikke å være gjerrig med gule og røde kort.

Nå skal han dømme søndagens VM-kvalifiseringskamp mellom Norge og Tyskland.

Særlig beryktet er han for at han gjennom sin karriere som toppdommer har vist ut nesten 10 spillere i sesongen. Det er langt, langt over gjennomsnittet og har gitt ham tilnavn som «utvisningskongen» og «den røde fare».

Ifølge den skotske avisen Daily Record , som i fjor høst skrev om Collums forkjærlighet for å vifte med røde kort, viste han ut 16 spillere i 2013-14 og hele 17 i 2014-15.

Avisen påpekte at Skottlands andre toppdommer Craig Thomson i snitt har færre enn fire utvisninger per sesong.

Ironisk nok skapte det stor debatt i Skottland da Collum sist sesong unnlot å vise ut Michael Miller for en fryktelig takling som påførte Stefan Johansen en ankelskade, selv om Morton-spilleren hadde gult kort fra før.

I Collums eneste internasjonale kamp så langt denne sesongen, mesterligakvalifiseringen mellom Ajax og Rostov, fikk alle spillere bli på banen kampen ut, men han delte ut åtte gule kort.

Det vil være gunstig å begrense antall gule kort i en åpningskamp, for gule kort kan føre til utestengelse senere i VM-kvalifiseringen.

God statistikk

Collum har dømt Norges landslag tre ganger tidligere, og Norge er ubeseiret i de kampene. Han har heller ikke vært spesielt raus med kortene ved de anledningene.

I VM-kvalifiseringskampen mot Albania i Tirana i juni 2013 (1-1) delte han ut fire gule kort, to av dem til Espen Ruud og Tore Reginiussen. Ruud fikk gult kort også i Norges 3-1-seier over Kypros i EM-kvalifisering i oktober 2011, men det var ett av bare to gule kort i den kampen. I den norske 1-0-seieren over Sør-Afrika i oktober 2009 nøyde Collum seg med ett gult kort.

Omstridt

Collum tildeles ofte viktige oppdrag både i skotsk og internasjonal fotball, men forrige sesong ble han en periode flyttet ned til skotsk mesterskapsserie etter en rekke kontroversielle avgjørelser i eliteseriekamper.

Han var blant dommerne i sommerens EM-sluttspill, men det ble med to gruppekamper (Frankrike – Albania og Tsjekkia – Tyrkia). Han greide seg fint i begge.

I et intervju med BBC etter EM sa Collum at han har jobbet med å få en bedre tone med spillerne, etter å ha hatt ry for å være autoritær og utilnærmelig.

– Man må ha en dialog med spillerne, og jeg har jobbet hardt for å få til det, sa han.

(NTB)