Krigen i Ukraina

- Uutslettelig moralsk feil

- Det er en uutslettelig moralsk feil.

GOD STEMNING: Russlands president Vladimir Putin og IBAs president Umar Kremlev. Foto: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP
GOD STEMNING: Russlands president Vladimir Putin og IBAs president Umar Kremlev. Foto: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP Vis mer
Publisert

Nylig ble Det internasjonale bokseforbundet (IBA) og Verdens bokseforbund (WBA) enige om å slippe russiske og belarusiske utøvere tilbake på rankinglistene.

WBA begrunner avgjørelsen med at det er nasjonene - ikke utøverne personlig - som er involverte i krigen i Ukraina.

IBA ledes for øvrig av den russiske forretningsmannen Umar Kremlev, som flere ganger har blitt avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin. Forbundet er også på vei til å forlenge sin lukrative avtale med det russiske gasselskapet Gazprom.

På grunn av økonomisk rot og Kremlevs lederskap har IBA blitt utestengt fra OL av den Olympiske komité (IOC).

KAOS: I dagens juleluke får vi servert mye kaos. Men vi kan betrygge dere med at alt gikk bra med de involverte. Video: Itemfix / Артем Кулик via ViralHog / @TreyShirley831 via Twitter / @kasparfedotov1994 via Instagram Vis mer

- Uutslettelig moralsk feil

Den tidligere ukrainske tungvektsverdensmesteren Vladimir Klitsjko, som selv meldte seg til tjeneste i krigen, raser mot det som skjer i boksingen.

- Samarbeidet mellom WBA og IBA er en stygg flekk for sporten. Å inkludere utøvere fra Russland og Belarus er en uutslettelig moralsk feil. Boksesporten trenger en stor opprydning. Det er ikke tilfeldig at IOC opprettholder utestengelsen, sier Klitsjko i en video han har publisert på Twitter.

Norges Bokseforbund er en del av kontroversielle IBA. President Haktor Slåke tar sterkt avstand fra at forbundet nå har ønsket utøverne fra Russland og Belarus velkommen tilbake.

Presidenten forklarer at til tross for den omstridte avgjørelsen har IBA-president Kremlev stor tillit hos mange av medlemslandene.

- Det endrer seg ikke før det blir et nytt styresett, og foreløpig ser det ut som han sitter trygt. Han har støtte fra mange land i Europa og Afrika, samt stor støtte fra Karibien og til dels Asia, forklarer han.

RUMPESLAG: En italiener er nå dømt til 18 måneder betinget fengsel etter å ha slått en journalist på rumpa. Vis mer

Ryddet opp

Han påpeker at Kremlev under sin tid som president har ryddet opp i økonomien og slettet gjelda. Mye av det takket være avtalen med Gazprom. Den nåværende avtalen som snart utløper, men etter alle solemerker forlenges ga forbundet 50 millioner dollar over to år. Det tilsvarer snaut 500 millioner norske kroner.

Noe som blant annet har ført til at IBA har innført høye premieutbetalinger for gode plasseringer i stevner.

- Gazprom har hjulpet oss å bli en uavhengig og økonomisk stabil organisasjon. Gjennom samarbeidet har vi kunnet premiere utøvere på verdensmesterskap-nivå og hjelpe forbund med dårlig økonomi, forklarte Kremlev selv tidligere i desember ifølge Insidethegames.

Slåke mener Kremlev skal ha ros for å ha ryddet opp i økonomien i IBA, men det er et stort men.

- Han gjør det ikke på en transparent måte. Vi mener han har brukt økonomiske midler til å kjøpe seg støtte. Han har også latt seg bruke av Putin med å stille opp på bilder sammen med ham på flere arrangementer. Han er helt klart en god støttespiller for Putin, oppsummerer den norske presidenten.

Dagbladet har via IBAs presseavdeling stilt Kremlev spørsmål om han ønsker å svare på uttalelsene og påstandene fra både Klitsjko og Slåke. Våre henvendelser har foreløpig ikke blitt besvart.

STUNT: Anders Rox sin utrolige døds er av det spektakulære slaget. Video: Anders Rox / YouTube Vis mer

- Avsky

Før avtalen med WBA i desember åpnet IBA allerede i oktober opp for russiske utøvere. Det reagerte både Norge og Sverige på.

- Avsky er det jeg kjenner på, de viser nok en gang at de ikke bryr seg om demokrati, men bare kjører sitt eget løp. Vi står i det andre hjørnet av ringen og kommer til å kjempe mot denne beslutningen. Jeg skal inngå en styrebeslutning, men våre boksere kommer ikke til å møte russiske eller belarusiske boksere i internasjonale konkurranser, skriver leder i det svenske bokseforbundet Per-Axel Sjöholm til Aftonbladet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer