Caitlyn Jenner guvernørvalg California

Uventet hjelp til Trump

Med OL-mester Caitlyn Jenner inn i guvernørvalget i California, blir det reality-TV, kjønnskamp og sport.

STØTTET TRUMP: Caitlyn Jenner har lenge lekt med tanken om å satse på politikken. Nå er hun aktuell som kandidat til guvernørvalget ii California. Her fra et tidligere intervju med CNNs Don Lemon. Video: CNN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DEN legendariske gullvinneren Bruce Jenner fra 10-kampen i Montreal-OL 1976, er i ferd med å bli en overraskende utfordrer i det ekstraordinære guvernørvalget i California. Da som Caitlyn Jenner etter at hun byttet kjønn for noen år siden.

Caitlyn (71) er nå klar til å utfordre den sittende demokratiske guvernøren Gavin Newsom. OL-mesteren er verdenskjent fra den populære reality-traveren «Keeping Up with the Kardashians» og så sitt eget langt mer dokumentariske og seriøse «I Am Cait».

Det siste omhandlet tida hennes etter kjønnsskiftet i 2015, men programmet slet etter hvert med fallende seertall og mye debatt om hvordan hun formidlet overgangen fra mann til kvinne.

Men fortsatt virker publikummet stort nok til at det republikanske partiet er svært glad for å ha henne på kandidatlista. Beslutningen hennes om å stille ble samordnet med lederen for den republikanske guvernør-foreningen.

Og da blir med ett forholdet til ekspresident Donald Trump viktig.

CAITLYN JENNER var en tydelig Trump-velger da han kom til makten i 2016. Da håpet hun at han ville hjelpe fram rettighetene til alle i LGBT-bevegelsen. Der var Jenner blitt en frontfigur etter operasjonen, nominert til Årets navn av Time, og kjent fra utallige sterke intervjuer sommeren før.

Den gode stemningen var gjensidig. Trump forsikret i et TV-intervju at Jenner kunne bruke hvilket som helst WC på alle hans eiendommer, og Caitlyn tok ham på ordet:

- Jeg er en transseksuell kvinne i New York, og jeg må tisse, sier hun lett teatralsk i en video fra august 2016 der hun rusler inn på det noe finslige Trump International-hotellet ved inngangen til Central Park på Manhattan.

Etter at Caitlyn Jenner kommer ut fra kvinne-doen takker hun Trump, og sender en spydig hilsen til den slibrige republikanske senatoren Ted Cruz som akkurat hadde støttet et lovforslag om at bruken av WC måtte følge det kjønnet man var blitt født med:

- Tusen takk Donald. Dette satte jeg virkelig pris på. Og forresten Ted; her skjedde det ikke noe seksuelt overgrep, sier hun frekt rett til kameraet på denne videoen.

GJØR NARR: Caitlyn Jenner blir satt ut av en penis-spøk fra datterens ekskjæreste. Video: Comedy Central / Rød Løper Vis mer

SEINERE ble det ikke like hyggelig. For Donald Trump som president vendte seg mot LGBT-bevegelsen i et par signalsaker som transpersoners muligheter i det militære og sjansen til å få gå på riktig do i skolen.

Nå har det kommet en sterk signalsak til. Over hele det republikansk kontrollerte USA strømmer det inn lovforslag for å hindre at gutter som er blitt jenter skal få lov til å være med på skolenes jenteidrett.

I hele 29 stater blir dette nå diskutert. Det er motreaksjon på det Biden-administrasjonen nasjonalt forsøker å få vedtatt i den nye Likhets-loven som nå skal utvides til å gjelde også LGBT-rettighetene.

DEN lokale skoledebatten går på hvorvidt det er rettferdig at tidligere gutter skal få bli med på jentenes konkurranser; altså samme debatt som internasjonal friidrett har hatt rundt Caster Semenya og de andre mellom- og langdistansekvinnene. I USA er tilnærmet all ungdomsidrett koblet opp mot skolene, og det følger med økonomi og kulturelle privilegier som kan være viktige nok i et svært sosialt ujevnt samfunn.

Likevel er dette en sær debatt med tanke på hvor få tilfeller det egentlig gjelder. I USA regner rundt 0,6 prosent av de voksne seg som transpersoner, og andelen virkelige saker i skoleidretten er langt lavere. Det som lett kunne vært ordnet fra sak til sak for den enkelte på den lokale skolen, er i stedet blitt en nasjonal politisk markør.

Da Mississippi vedtok et forbud mot transpersoner i idretten sist måned, refererte guvernør Tate Reeves til president Joe Bidens forsvar av LGBT-rettighetene:

- Jeg hadde aldri trodd at jeg måtte drive med slikt, men presidenten gir meg ikke noe valg. En av hans første gjerninger var å signere en presidentorden for å fremme det transseksuelle blant barn, tvitret Reeves, og fortsatte;

- Så i dag er jeg stolt over å kunne signere «Mississippi Rettferdighets-lov» som sikrer at unge jenter aldri skal bli tvunget til å konkurrere med biologiske gutter.

DET kulturpolitiske opprøret presser seg fram over det republikanske USA ved hjelp av aktivistorganisasjoner som «Redd Kvinneidretten» og konservative kristne. Foreløpig har Mississippi, Tennessee og Arkansas forbudt transseksuelle jenter og kvinner å delta i kvinneidrett. Nord-Carolina, Alabama og Montana vurdere samme tiltak.

Denne kulturkampen krasjer med alt Caitlyn Jenner står for. Der har hun ikke hatt noe valg. Lenge før hun vant OL-gullet i 10-kamp som Bruce Jenner, følte hun seg som en kvinne:

- Mye av treninga var egentlig å løpe fra det som jeg slet med, har hun fortalt:

- Jeg husker at jeg sto opp morgenen etter OL-gullet. Jeg hadde ikke et klesplagg på meg da jeg gikk på badet. Medaljen lå på bordet der. Jeg tok den rundt halsen, så i speilet og tenkte «hva er det jeg har gjort? Har jeg bygget opp denne personen til noe så stort at jeg må holde ut med ham livet ut?». Det var skummelt, sa Caitlyn.

DA hun forleden ble spurt om hva som er det største hun har oppnådd i livet, svarte Caitlyn Jenner:

- Jeg må si at identiteten er det viktigste. Jeg trente 12 år for OL-gullet, men 65 år for kjønnsoperasjonen.

- Jeg ser på hvordan mange suksessrike mennesker ser tilbake på livene sine og tenker på hvorfor de slet så hardt da de var yngre. Nå trenger jeg ikke snike meg rundt mer. Det er ikke lenger nødvendig å pakke to kofferter, en for ham og en for henne.

SJOKKDELTAKER: Det var til alle store overraskelse da det ble avslørt av «phoenixen» i amerikanse «Maskorama» var Caitlyn Jenner. Video: Se og Hør. Vis mer

POLITISK er dette guvernørvalget så visst ikke pakket og klart. California er en tydelig demokratisk stat der Joe Biden fikk over 5 millioner flere stemmer enn Donald Trump.

Den sittende guvernøren Gavin Newsom har slitt med populariteten på grunn av håndteringen av coronaviruset. Det førte til at republikanerne klarte å skaffe nok underskrifter til å kreve et ekstraordinært omvalg.

I dette valget må først flere enn 50 prosent av velgerne krysse ut Newsom. Så vil den av de alternative kandidatene uansett parti som får flest stemmer, bli ny guvernør.

CAITLYN JENNER karakteriserer seg selv som «økonomisk konservativ men sosialt progressiv». Hun har tidligere lekt offentlig med tanken på å satse på en politisk karriere. Da har det ikke blitt noen realitet.

Denne gangen har hun allerede hentet inn noen av Trumps rådgivere i en stab. Den består av Trumps kampanjesjef Brad Parscale og flere rutinerte regionale politikere og pengeinnsamlere.

Det pikante for amerikanerne er selve anledningen. Tilbake i 2003 vant filmhelten Arnold Schwarzenegger et tilsvarende omvalg for republikanerne. California er en type stat som ser ut til å ha sans for odde politikere.

Det gjør at Caitlyn Jenner også blir gitt en sjanse til virkelig å bli Trumps kvinne i California.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer