Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Uventet vending: Finske og russiske stjerner slår ring rundt Bjørgen etter kritikken: - Galskap

Den finske og russiske hetsen mot Norge har tidvis vært intens i høst og i vinter. Men nå sier stjerner som Aino-Kaisa Saarinen og Sergej Ustjugov at de støtter Marit Bjørgens uttalelser.

STØTTE: Marit Bjørgen forsvares av internasjonale langrennsstjerner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STØTTE: Marit Bjørgen forsvares av internasjonale langrennsstjerner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Alle hyllet Marit Bjørgen (36) da hun lørdag tok sitt første mesterskapsgull etter at hun ble mor til Marius sammen med Fred Børre Lundberg. Selv valgte Bjørgen å hylle lagvenninnen Therese Johaug.

Det gjorde 36-åringen for å markere sin støtte til Johaug, som er utestengt fra idretten etter hennes positive dopingprøve som hun avga etter å ha brukt kremen Trofodermin for å lege et munnsår.

Bjørgen mener Johaugs straff er urimelig og at hun burde få delta denne sesongen. Derfor valgte hun å dele VM-gullet med jenta fra Dalsbygda.

- Jeg gikk for Therese i dag og vil dele gullet med henne, sa Bjørgen etter triumfen.

Det skapte reaksjoner i deler av Sverige. Tidligere langrennsløper Oscar Quicklind omtalte overfor Expressen Bjørgen-intervjuet som «en nonchalant holdning til doping», mens også langrennseksperten Tomas Pettersson kritiserte Johaug-hyllesten i en kommentar.

JOHAUG: Under pressekonferansen med langrennsjentene i forkant av morgendagens 10-kilometer, dukket det opp spørsmål om Bjørgens Johaug-uttalelse forrige uke. Hør svaret i videoen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Nå får Bjørgen støtte fra uventet hold. Den finske langrennsleiren var nådeløs med Johaug i høst, har rettet uberettigede anklager mot Bjørgens muskler og slaktet Iversen i går. Nå slår de likevel ring rundt Rognes-jenta.

Uventet finsk støtte

Aino-Kaisa Saarinen, som selv gikk ned på apoteket i Livigno i et håp om å avsløre Johaug og la ut et bilde som hun ble prisbelønnet for i Finland, støtter Bjørgens Johaug-hyllest.

- Selvfølgelig er det greit at hun deler medaljen med Johaug. Det er helt okei for meg. Jeg har alltid delt mine medaljer til noen som står nært meg, sier Saarinen til Dagbladet.

- Hvem da?

- Jeg har delt gull med treneren min i hvert fall. I Liberec vant jeg tre gull. Da delte jeg dem med trenere og viktige lagvenninner og støttespillere. Hvis Johaug er viktig for Bjørgen, blir det på samme måte. Det må hun få lov til, sier den finske veteranen.

TOK EN SUNDBY: Det var flere løpere som var uheldige under dagens lagsprint. En av dem var finske Aino-Kaisa Saarinen. Hun snublet i bakken. Etter gårsdagens uhell under herrenes tremil, har skiløperne fått et nytt utrykk. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Russisk tvil

Iivo Niskanen, som raste mot Emil Iversen etter krasjen i går, forsvarer også Bjørgen.

- Ja, det har jeg ingenting imot. Det er lov å være hyggelig med venner. Jeg har stor respekt for Bjørgen, sier Niskanen til Dagbladet.

Også gårsdagens russiske gullvinnere, Sergej Ustjugov og Nikita Kriukov, mener Bjørgen gjorde en god handling.

- Ja, det er bare hyggelig det. I Russland er det delte meninger om Johaug. De fleste tror ikke på henne, fordi det er en generell mistanke om at alle som er gode, er dopet. Sånn er det, dessverre. Men jeg har ingen tvil, sier Kriukov til Dagbladet.

Sergej Ustjugov om Bjørgen

Ustjugov takket selv Jevgeni Dementjev, som tidligere er dømt for EPO, etter lørdagens VM-gull. EPO-saken til Dementjev er for øvrig noe helt annet enn saken til Johaug, som ikke bevisst dopet seg.

HÅN: Gullet glapp for Sami Jauhojärvi da norske Emil Iversen kjørte inn i lagkameraten på oppløpet. Nå varsler han krig mot nordmannen. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har fått mange meldinger fra mine russiske lagkamerater som er hjemme. Det setter jeg veldig stor pris på. Jeg vil spesielt takke og trekke frem Jevgenij Dementjev. Han har vært så verdifull for meg. Jeg har fulgt alle rådene han har gitt meg. Jeg er så takknemlig, sa Ustjugov til Dagbladet etter lørdagens gull.

Om Bjørgens Johaug-støtte sier den russiske eneren:

- Det blir litt som meg og Dementjev. Alle har noen som har en viktig del i ens egen suksess. Ingen klarer seg alene. Det er galskap og tro noe annet og kritisere oss for å dele viktige øyeblikk med dem vi står nærme, sier Usjtugov til Dabladet.

Wengs gulldeling

Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla valgte å dele lagsprintgullet med hele det norske laget.

- Akkurat nå har jeg delt gull med Maiken og resten av laget. De har gjort meg bedre og har gjort meg til den jeg er i dag. Jeg takker alle rundt meg, sier Weng til Dagbladet.

STRÅLENDE FORNØYD: Heidi Weng var så fornøyd med VM-gullet hun tok med Maiken Caspersen Falla at hun vurderer å reise hjem. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Hva tenker du om svenskenes kritikk mot Bjørgen?

- Det må du spørre svenskene om. Det er deres uttalelser. Jeg følger ikke med på medier. Det er jeg glad for at jeg slipper. Jeg ser på «Bloggerne», jeg, sier Weng og smiler.

I dag underbygde Bjørgen budskapet på pressekonferansen:

- Jeg forventer kritikk. Ser man på styret som har vært i media gjennom prosessen, forventer jeg at jeg blir kritisert. Jeg tenkte på Therese som et menneske og ikke saken i seg sjøl. Her var jeg en god venninne og hadde Therese i mine tanker, sier hun og legger til:

- Jeg står for det jeg sa, og jeg kan si det igjen. Jeg forventet at det ville komme kritikk, så jeg er ikke overrasket. Det får stå for deres regning. Jeg vet hvordan mediene jobber.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media