Landslagstrenerjakten:

Uwe Rösler lansert som ny norsk lands­lags­sjefkandidat: - Han er veldig nysgjerrig på ting som skjer

Hvem som tar over for Høgmo er ennå uvisst.

KAN VÆRE AKTUELL: Uwe Rösler. Foto: NTB Scanpix
KAN VÆRE AKTUELL: Uwe Rösler. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Hvem blir ny norsk landslagssjef? Med nei fra flere kandidater står NFF foran en vanskelig oppgave.

I dag ble Uwe Rösler lansert som en kandidat til landslagsjobben av Dagbladet-kommentator Morten Pedersen.

Med fortid i både Lillestrøm, Viking og Molde er det liten tvil om at tyskeren kjenner norsk fotball bedre enn mange.

I 2007 tok Rösler tippeliga-bronse med Viking som hadde kjempet i nedrykksstriden året før. Og heller ikke i Molde gjorde den tidligere toppspilleren seg bort.

Da Rösler tok over Molde midtveis i 2010-sesongen lå klubben nede på kvalifiseringsplass. Deretter gikk romsdalsklubben ubeseiret gjennom hele høstsesongen, og doblet poengfangsten på de siste kampene.

England-karriere

Etter å ha opparbeidet seg et godt rykte i Norge ble Rösler hentet til League One-klubben Brentford. Der var han nære ved å lede klubben til opprykk.

Den imponerende prestasjonen i Brentford gjorde Rösler til en ettertraktet mann.

I desember 2013 tok Rösler over sjefsstolen i Wigan etter Owen Coyle. Etter å ha ledet klubben til både playoff-spill og semifinale i FA-cupen i hans første sesong, ble den neste sesongen preget av skuffende resultater.

I 2015 gikk turen til Leeds. Gleden ble dessverre kortvarig, og Rösler fikk sparken i oktober samme år på bakgrunn av dårlige resultater.

Nå derimot har tyskeren stor suksess med League One-klubben Fleetwood Town, og ligger på opprykksplass til Championship.

I England har han fått den internasjonale erfaringen NFF ser etter.

Opptatt av å utvikle seg

Dagbladet har snakket med Lars Tjærnås, Gunnar Halle og Espen Søgård, tre personer som kjenner hovedpersonen godt.

- Uwe er en person og trener jeg kjenner ganske godt. Han har veldig mange av egenskapene til å bli et godt valg. Han er en jeg har stor respekt for og tror på, sier Tjærnås.

Gunnar Halle, som har jobbet med Rösler i både Lillestrøm, Viking og Molde, ville ikke uttale seg om landslagsjobben. Han hadde likevel lovord å komme med om sin tidligere kollega.

- Uwe var opptatt av å utvikle seg som spiller, og er opptatt av å utvikle seg som trener. Han er en type trener som er nøye i det han gjør. Alt fra planlegging og spillerlogistikk til hvordan han vil ha det på feltet. Han er veldig nysgjerrig på ting som skjer, både her i Norge og ute i verden. Uwe har brukt litt forskjellige systemer i England, men er opptatt av disiplin og å angripe hurtig når det er mulig, sier Halle.

- Som type og person er han en trygg trener med god erfaring, og han kjenner godt til både norsk og internasjonal fotball. I tillegg er han veldig flink med unge spillere. Han var litt uheldig i Leeds, men har blitt en etablert manager i England, forteller han til Dagbladet.

- Han setter krav

Tidligere Lillestrøm-spiller Espen Søgård beskriver sin gamle sjef som en tøff trenertype som stiller krav til den gruppa han jobber med.

- Om vi ikke gjorde som vi skulle fikk vi beskjed om det. Uwe satt disiplin veldig høyt, noe han antakelig har med seg fra Tyskland. Relativt sikker på at han gjør det i dag også, sier Søgård.

Han understreker for Dagbladet at han kun kjenner Rösler som klubbtrener.

- Vi fikk bra resultater i Lillestrøm. Han var ekstremt flink til å analysere motstanderen detaljert, og få det beste ut av en spillegruppe. Han fikk fram vinnerinstinkt i oss, poengterer Röslers tidligere elev.

- Om jeg skal beskrive Uwe vil jeg si at han er taktisk klok, opptatt av disiplin og setter krav. Taktisk klok i den forstand at han kunne gjøre avgjørende endringer i enkeltkamper. Når det er sagt vil jeg ikke komme med noen anbefalinger rundt landsslagssjef, sier Søgård til Dagbladet.