V-mester med lupe

For to år siden skaffet Bjørnar Valstad (37) seg en tommellupe for å se kartet bedre. I går ble han verdensmester i orientering.

-  Jeg hadde ikke vunnet uten lupa, sier Valstad til Dagbladet.

-  Det er ikke mange som bruker den, og det krever mye trening. Men jeg er glad for at jeg har lagt ned tid på å venne meg til den.

Sjøl om han er en av idrettens eldre utøvere, benekter Bjørnar at han bruker lupa fordi synet begynner å svikte.

-  Folk spøker om at jeg er blitt for gammel. Men jeg ser faktisk helt bra. Lupa bruker jeg fordi kartene er veldig detaljerte og vi løper med veldig høy puls. Med lupa kan jeg holde et høyere tempo.

-  Tårene spratt

Valstad innrømmer likevel at tusenvis av tilbakelagte mil begynner å merkes på kroppen.

-  Jeg blir mye lettere skadet nå enn før, og det er vel et tegn på at kroppen begynner å få nok. Dette er i utgangspunktet mitt siste VM, sier Valstad etter gullet.

-  Tårene spratt av en gammel mann da jeg sto på seierspallen. Etter et dårlig VM i fjor, tok jeg ett år til for å vise hva jeg er god for. Og denne sesongen har heller ikke gått så veldig bra. Derfor betyr denne seieren utrolig mye for meg.

Nytt VM?

Valstad debuterte i VM-sammenheng i 1991 og har tatt medalje i hvert mesterskap siden, unntatt i 1993 da han sto over grunnet sjukdom. Søndag løper Valstad stafett for Norge. Det kan være hans siste løp i internasjonal sammenheng.

-  Etter en slik prestasjon får en litt lyst til å satse ennå litt til. Utover vinteren skal jeg tenke på hva jeg gjør. Uansett kommer jeg ikke til å trene med landslaget, men om kroppen orker det, er det mulig jeg stiller opp som tittelforsvarer i Japan neste år. Løypene der passer meg uansett veldig bra.

Tenker på barn

Kona Hanne Staff er imidlertid fast bestemt. I går tok hun VM-sølv i det som garantert blir hennes siste sesong.

-  Jeg skal begynne i en administrativ stilling på Wang Toppidrett-skolen, og kommer ikke til å satse som utøver neste år.

-  Dessuten har vi tenkt tanken på å øke familien, men foreløpig er ingenting planlagt.

POPULÆR MESTER: Alle unnet Bjørnar Valstad VM-gullet i går. Kanskje er det veteranens siste sesong.