-  V-rekord mulig

Eskil Ervik og Lasse Sætre tror på verdensrekordtempo under EM i Vikingskipet kommende helg.

20. februar 1994: Johann Olav Koss seiler inn til 13.30,55 på 10 000 meter under OL. Siden har ingen mannlig skøyteløper satt verdensrekord i Vikingskipet.

Men førstkommende søndag kan det skje, spår Eskil Ervik og Lasse Sætre.

-  V-rekord mulig

For selv om Chad Hedrick ble klokket inn til 12.55,11 på 10 000 i Salt Lake City nyttårsaften, tror de norske EM-håpene det skal være mulig å gå mye raskere.

-  Hvis du går to 5000-metere på 6.20 etter hverandre, havner du på 12.40. Det tror jeg skal være mulig, sa Øystein Grødum til Dagbladet etter Hedricks løp.

12.40 er neppe innen rekkevidde i Vikingskipet, men en forbedring av Hedricks bestenotering er slett ingen utopisk tanke, skal vi tro hjemmefavorittene:

-  Å sette verdensrekord på Hamar er absolutt mulig, hvis isen er perfekt til søndagens 10 000. Og vi vet at arrangørene i Vikingskipet kan få til gode forhold når det virkelig gjelder, sier Lasse Sætre.

Det beste milløpet som er gått i Europa sto nederlandske Carl Verheijen for, da han kom inn til 12.57,92 i Heerenveen 4. desember.

-  Hvis vi får den samme isen her som i Heerenveen, så kan det gåes enda fortere, tror

Eskil Ervik.

-  Jeg tror ny rekord skal være mulig. Folk er jo noenlunde i form for tida.

Det er bred enighet om at 10 000 er distansen der verdensrekorden er lettest å forbedre. Høyden over havet gjør de to hallene i Salt Lake City og Calgary til de klart raskeste banene i verden, men fortsatt har ikke hele verdenseliten prøvd seg på den lengste distansen i Nord-Amerika denne sesongen.

Det gjør de først under allround-VM i slutten av mars. Da forventes det uansett nye fantomtider, så hvis det skulle bli rekord i Vikingskipet til helga, så er den sannsynligvis bare til låns.

-  Hvem har kapasitet til å slette Hedricks 12,55, Lasse Sætre?

-  Det er flere. Av de som stiller i EM er det trolig Carl Verheijen, Eskil Ervik, meg selv, Øystein Grødum og Sven Kramer som er de mest sannsynlige.

Planene klare

Driftssjef i Vikingskipet, Jon Andersen, har planene klare for å tilby løperne rekordisen.

-  Noe av det viktigste nå er reinhold. Vi har stengt av indre bane, slik at sjansene minker for at det virvles opp støv. Vi leser i gamle loggbøker for å lære av våre siste arrangementer, og har brukt god tid på å bringe hallen opp til mesterskapsnivå. Det håper vi kan være en fordel, sier Andersen.

 Den siste verdensrekorden som er satt i Vikingskipet, sto Gunda Niemann-Stirnemann for: 4.00,26 på 3000 meter kvinner i februar 2001.

GLEDER SEG: Lasse Sætre.