V65-banker ser ikke snurten av ei vogn mellom løpene

Kari Anne Knutsen trener V65-banker Flipper Filiokus på en uvanlig måte. Karoline Krogh-Hanssen trener hoppa Vincenza. Begge settes fremst av tipsekspert Bengt Berg. Det er damene som styrer showet onsdag.

• Her er sjansen til å vinne på hest!

(Dagbladet.no): Trener Kari Anne Knutsen tar den lange turen fra Birkeland (mellom Lillesand og Arendal) denne onsdagskvelden med Flipper Filiokus. Sist vant Juliano Star-sønnen enkelt fra tet, gangen før hisset han seg opp i volten og ble bortvist grunnet uregjerlighet.

- Jeg har hatt Flipper Filiokus i trening i snaue to måneder, og han har startet i kun ett løp for meg. Det skulle vært to starter, men han ble bortvist den første gangen. Jeg kjente ham ikke så godt da, og visste ikke at det var såpass mye nerver i ham. Han giret seg kraftig opp i volten og ble uregjerlig. I tillegg ble han varmet temmelig tøft, og det hjalp nok ikke akkurat på nervene. Denne gang er det autostart og det er en stor fordel. Han er rask fra start, og jeg tror 2100 meter er en fordel for ham. Da blir det ikke så oppjaget. Han er også mer sterk enn speedig. Vi tetter ørene maksimalt som sist. Da har han ikke så lett for å hisse seg opp fra start. Flipper skal varmes roligere denne gang. Eirik (Høitomt, red. anm.) var meget fornøyd med ham sist i seiersløpet, sier Kari Anne Knutsen om 4-åringen som kan ta sin tredje årsseier onsdag.

- Hva har du gjort med Flipper Filiokus siden du fikk ham i trening?

- Han er blitt sjekket opp av veterinær og behandlet i tåledd og kodeledd framme siden sist løp. Han datt litt ut av aksjonen uten at det lå noen stor dramatikk i det, men han trengte litt service, forteller trener Kari Anne Knutsen.

- Han fikk et lite hurtigarbeid på fredag, og han fungerte veldig fint. Han har trent som normalt siden sist. Han spiser godt, og alt virker bra hjemme. Men jeg setter et lite spørsmålstegn ved at han ikke liker å reise så langt. Derfor reiser vi i god tid til Bjerke, slik at han får tid til å roe seg ned før løpet.

Utradisjonelle treningsmetoder

Den blide 38-åringen med den syngende sørlandsdialekten har praktisert som trener de siste fire årene og har 19 hester og tre ansatte på stallen. For det meste kaldblodshester, men også en del varmblods har kommet til etter hvert.

STORT TALENT. Flipper Filiokus avslørte tidlig sitt talent. Men nervene spilte litt for mye inn tidligere. Foto: HESTEGUIDEN.COM
STORT TALENT. Flipper Filiokus avslørte tidlig sitt talent. Men nervene spilte litt for mye inn tidligere. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

- Det er tilfeldigheter at det er mest kaldblodshester, sier treneren.

- Hvordan trener du hestene?

- Vi har verdens beste treningsløyper i området. Vi har klatreløyper og skogsløyper. Og hestene blir nesten bare ridd i trening. Flipper Filiokus ser ikke snurten av en vogn utenom når han er på banen. Det liker han, og jeg tror det passer best for de eldre hestene som trenger å roe seg litt ned. Ikke alle hester tåler intervallkjøringen. De girer seg for mye opp, og det blir mye galopper i løpene. De kan jo springe uansett. Det er stort sett bare unghestene som trenes i vogn hos meg, sier Kari Anne Knutsen.

- Det er et opplegg som jeg synes fungerer veldig fint, og det virker som hestene trives godt med det.

Flipper Filiokus har roet seg ned mye, og jeg reiser til Bjerke med seiersambisjoner, røper treneren.

- Flipper Filiokus er den beste hesten jeg har sittet bak, og han har et stort potensiale. Får han holde seg hel og frisk tror jeg han skal trave gode løp fremover og nå langt, sier jenta som har drevet med travhester siden hun var 10 år gammel.

- Jeg startet som tiåring hos Tore Håvardstun i Bergen, og der var jeg til jeg var nitten. Det var hos han jeg lærte alt det grunnleggende om hest. Som stalljente gjør man jo nitti prosent av jobben med hestene, så jeg tenkte at jeg kunne ta skrittet fullt ut og bli trener selv.

- Det har jeg ikke angret på, og pågangen av hester er stor. Jeg synes det har gått veldig fint, og jeg har mange fine hesteiere. Jeg føler at jeg har fått et godt fotfeste i miljøet og trives veldig godt. Det er ingen problemer å være jente i dette gamet. Man blir godt mottatt, forteller Knutsen til Dagbladet.no.

V65-banker ser ikke snurten av ei vogn mellom løpene

- Det er det jeg synes er så fint med travsporten. Hvem som helst kan kjøpe seg en billig hest til ti tusen kroner. Så kommer man inn i miljøet som er åpent for alle. Det blir som en stor familie, der alle er velkommen. Kuskene er trivelige, greie og hjelpsomme, så det er ingen fare å komme inn som ny. Man blir alltid godt mottatt. Det er vel nesten ingen annen sport som kan skryte av det samme. Det er et folkelig og godt miljø, sier Knutsen.

Kari Anne Knutsen har fått med seg noen kurs i akupunktur også. Hun sverger til alle alternative metoder for å gjøre hestene best mulig.

- Jeg har en kiropraktor og en akupunktør som kommer regelmessig og går over de hestene som trenger det. I tillegg benytter jeg magneter og Back on Track-produkter. Det har jeg god erfaring med. Jeg bruker faktisk også en magnet på meg selv, ler hun.

- Jeg tror det er med på å gi hestene det lille ekstra som er så viktig. De henter seg raskere inn etter løp, samtidig som det forebygger og rehabiliterer. De føler seg bedre. Dermed øker selvfølgelig også trivselen, sier Sørlands-treneren.

- Jeg bruker nok heller alternative metoder istedenfor at hestene blir sprøytet så ofte. Det tyr jeg bare til, hvis det er helt nødvendig. Jeg tror magnetproduktene er med på å holde hestene i bedre forfatning, sier Kari Anne Knutsen som fikk talentfulle Stuve Vinn inn på stallen for to uker siden.

- Han er en flink hest, men han har galoppert mye. Stuve Vinn har travet kun elleve løp så langt. Han får mest ridetrening, og det skal bli spennende å se hvordan det går fremover. Jeg planlegger å starte ham i et tidsløp på Drammen i slutten måneden, så får vi se, avslutter Knutsen.

Dame med fart i V65-3

5-årige Vincenza står sjanseartet til i spor elleve på sprintdistanse 1609 meter i V65-3. Tipsekspert Bengt Berg tror Diamond Way-hoppa spurter ned alle til slut,t som hun har gjort så mange ganger før. Trener Karoline Krogh-Hanssen er av samme oppfatning, dersom det blir fart over forestillingen.

- Vincenza må ha løpet sitt og få det litt servert. Hun gjør ikke grovjobben så mye selv, men er avhengig av at det blir fart i front. Skjer det, har hun alltid en flott speed å by på til slutt.

- Får hun ligge på vent, har hun alltid en sjanse, sier trener Karoline Krogh-Hanssen som har 24 hester på stallen på Myhre gård i Hokksund.

Vincenza kuskes som vanlig av Gunnar Austevoll.

BLID SØRLANDSTRENER. Kari Anne Knutsen synes det er et herlig liv blant mannfolka i travsporten.
OPPVAKT DAME. Vincenza har blikk for seier, bare hun får spart kreftene til spurten.
ET LIV BLANT HESTER. Karoline Krogh-Hanssen er en av jentene som har valgt et liv blant travhester.