Væpnet med mikrofoner

Davy Wathne har sagt at Nils Johan Semb bør gå av, men avviser at han leder et korstog mot landslagssjefen. - Jeg er ingen hærfører for en fraksjon som er kritisk til Semb, sier Wathne.

- Det jeg har snakket om baserer seg på «common sense», observasjoner jeg har gjort på generell basis om Sembs rolle som leder, og det synet jeg har på hvilke egenskaper ledere bør ha, sier Wathne til Dagbladet.

Den populære programlederen var blant annet med i debatten om Semb og landslaget i Tabloid på TV2 for ei drøy uke siden, og skrev i fjor høst et innlegg på TV2s websider om Nils Johan Semb. Innlegget ble flittig sitert og referert i andre medier og brukt som utgangspunkt for innslag og diskusjoner både i NRK og P4.

- Ingen journalister er uhildet i sitt arbeid, og ingen er uten bånd. Vi er samfunnsmennesker, og jeg synes jeg har vært tydelig på mine bindinger, sier Wathne.

Debatt

Internt i TV2-sporten godtar man at Wathne både er aktør i debatten, samtidig som han fyller rollen som reporter og intervjuer på landskamper. Men Dagbladet vet at flere av journalistene i TV2 mener at Davys «dobbeltrolle» både kan være uheldig og problematisk for kanalens troverdighet utad.

- Vi diskuterer alt vi gjør, men jeg ser ikke at dette er spesielt problematisk. Skal sportsjournalistikk være annerledes enn kulturjournalistikk og politisk journalistikk? Selv om en anmelder slakter et teaterstykke, så er han vel velkommen til neste forestilling? Og TV2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen blir ikke diskvalifisert som politisk reporter om han framfører sine synspunkter på TV-skjermen, sier Wathne.

- Så lenge dette ikke er noe problem for seerne, så er det ikke et problem for oss. Men dette er selvsagt ting vi diskuterer, og vi lar oss ikke beruse av vår egen fortreffelighet.

Angrer

TV2-kommentator Ernst A. Lersveen har i likhet med Wathne vært krass mot Semb ved flere anledninger.

- Jeg sa i fjor, og det står jeg på ennå, at jeg mener Semb burde gått av da han stilte plassen sin til disposisjon.

- Men det må jo prege måten du kommenterer kamper på i dag?

- Nei, nei, nei, og atter nei. Det gjør det ikke.

Faktisk angrer Lersveen på at han var så krass og negativ mot Semb i VM-kvalikk-kampen mot Wales i fjor høst.

- Det var en dårlig kamp fra min side. Jeg burde vært bytta ut i pausen.

- Verre med TV2

Men man trenger ikke gå lenger enn til Wathne og Lersveens kolleger i NRK for å finne kritiske røster til TV2s fotballdekning. Knut Nesbø gjør samme jobb som Davy Wathne på indre bane for NRK. Han trekker fram den enorme forskjellen i valg av såkalte eksperter på de to kanalene som viktig.

- Som sidekommentator for TV2 har Svein Mathisen en veldig forskjellig oppfattelse av hvordan Norge bør spille enn vår sidekommentator Egil Olsen. Olsen er stort sett ganske enig i Nils Johan Sembs valg, sier Nesbø.

- Det ligger vel litt i sakens natur at TV2 har kjørt et mye tøffere løp mot Semb som trener enn det NRK har gjort, igjen fordi vi har en sidekommentator som er mye mer på bølgelengde med Semb enn det TV2 er.

Hvis Norge taper, tror Nesbø at det blir verre for Semb at TV2 sender kampen, enn at NRK gjør det.

- Om Norge spiller en kamp som er på det jevne, så tror jeg nok at Semb der og da vil få mye mer pepper av gutta i TV2 enn de hadde fått av Arne Scheie og Egil Olsen - uten å si at Egil er mindre kritisk av den grunn.

- Er TV2 forutinntatt?

- Jeg sitter jo med et bestemt inntrykk av at Svein Mathisen mener at andre enn Semb bør trene Norge. Som TV-seer opplever jeg det slik. Hva Ernst Lersveen mener, vet jeg ikke. I det ene øyeblikket sier han at ting er en katastrofe og i det neste løper han kosetur med Semb i Åsgårdstrand.

- Er TV2 forutinntatt overfor Semb uansett hvordan det går i kampen?

- Ja, det mener jeg.

Men Nesbøs påstander blir bryskt avvist av Svein Mathisen.

- Det er feil oppfattet at jeg mener Semb må gå uansett resultater. Men jeg mener at vi må begynne på nytt med ny trener om Norge er ute av kvaliken. Det kan vi være etter to kamper. Det kommer jo selvfølgelig også an på hvordan laget spiller, men noe må vi ha - helst fire poeng.

- Er det hardere kjør mot Semb i TV2 enn i NRK?

- I TV2 prøver vi å være ærlige, og vi får lov til å si hva vi mener. Jeg spør ikke noen før kampen om hva jeg skal mene.

Drillo kan mest

NRKs kommentatornestor Arne Scheie, forstår ikke kritikken som er reist mot Semb av sine kolleger i TV2 og tabloidpressen.

- Jeg er ganske overrasket over debatten som kom etter Nederland-kampen. Jeg synes kjøret er veldig rart. Alle har jo ansvar for resultater. Den første kampen mot Danmark går sin gang. Så er det en måned til vi spiller mot Romania borte lørdag og Bosnia hjemme onsdagen etter. Står vi med null poeng da, er det en helt annen situasjon.

- Påvirker Egil Olsen holdningene til Semb innad i NRK-redaksjonen?

- Egil Olsen er en av de som kan mest om fotball i Norge. Jeg er ydmyk overfor folk jeg ikke rekker til anklene engang, men konklusjonen er at vi lager journalistikken vår uavhengig av om det er deg, meg eller Nils Johan Semb som trener landslaget.

Ikke slakt

Davy Wathne er ironisk uforskammet i beskrivelsen av NRK.

- Jeg ser ikke på NRK. Det siste jeg så var Gunnar Haarberg som programleder for «Kvitt eller dobbelt» i 1964, for øvrig et fabelaktig program med en strålende og tørrvittig trønder som programleder, sier Wathne.

- Sportsjournalistikken på TV kom først med TV2 for ti år siden.

Wathne lover en engasjert og saklig dekning av landskampen.

- Om de gnistrer, og vinner med stil, skal jeg være den første til å kaste meg om halsen på Semb og gratulere.

KRITISK TIL SEMB: TV2-kommentator Davy Wathne er en av Nils Johan Sembs krasseste kritikere, og legger sjelden skjul på hva han mener. Som her, sammen med Frode Grodås og Nils Johan Semb, etter Sembs debut som landslagstrener i august 1998. Hjemmekampen mot Romania endte 0-0.
KRITISK TIL TV2: NRK-journalist Knut Nesbø mener TV2 er forutinntatt: - Jeg sitter med et bestemt inntrykk av at Svein Mathisen mener andre enn Semb bør trene Norge.