EN EKTE FOTBALLSPILLER: Her, på Island i 2012, ble John Arne Riise fotballspilleren med flest landskamper for Norge. Etter 110 kamper med flagget på brystet var det slutt på landslaget. Og nå er han tilbake i Norge med et brennende ønske om spill i Tippeligaen. Foto: Bjørn Langsem
EN EKTE FOTBALLSPILLER: Her, på Island i 2012, ble John Arne Riise fotballspilleren med flest landskamper for Norge. Etter 110 kamper med flagget på brystet var det slutt på landslaget. Og nå er han tilbake i Norge med et brennende ønske om spill i Tippeligaen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Vær fotballspiller, John Arne - ikke melkeku

John Arne Riise ber nok en gang NFF om lov til spille i Tippeligaen. Hvorfor det? Det er jo han som bestemmer.

(Dagbladet:) JOHN ARNE RIISE (35) er kommet hjem til Norge for å runde av en lysende karriere med spill i Tippeligaen. Det skjønner jeg godt. Han er fortsatt i strålende fysisk forfatning, kommer med garanti om ett hundre prosent dedikasjon og innsats, og har i de fleste fotballsammenhenger mye å lære bort både på trening og i kamp. Så i tillegg til å forstå John Arne Riises inderlige ønske om noen fotballår i Norge, applauderer jeg det på det sterkeste.

John Arne Riise vil være en attraksjon for Tippeligaen.

VEL Å MERKE som John Arne Riise. Og ikke som Ole Brumm. Det er fotballspilleren John Arne Riise Tippeligaen trenger. Ikke marionetten med ambassadørstatus for et utenlandsk spillselskap. Og det faktum at han fortsatt presser på og tror det er mulig at disse tingene kan la seg kombinere, får meg til å konkludere at John Arne Riise a) tror dette handler om John Arne Riise, b) ikke skjønner noe som helst, eller c) blir brukt av det utenlandske spillseskapet under fanen «all oppmerksomhet er god oppmerksomhet».

For ikke å snakke om det mest interessante alternativet av dem alle:

d) at John Arne Riise (med det utenlandske spillselskapets ressurser i ryggen) vil utfordre Norges Fotballforbund gjennom å ta saken til rettsapparatet.

FOTBALLENS LOVER OG regler, som idrettens generelt, lever i sitt eget univers. Av den grunn er det viktig å få med seg at det er Norges Fotballforbund, og ikke Norges lover, som holder John Arne Riise utenfor gjennom å gi samarbeidspartner Norsk Tipping ett hundre prosent bransjeekslusivitet. Det loven sier er at selskapet John Arne Riise jobber for ikke har anledning til å drive sin virksomhet i Norge. Så det vil ikke være retten til å markedsføre en ulovlig aktør i Norge dette vil handle om i det øyeblikket John Arne Riise eventuelt prøver saken for retten.

Men hvorvidt NFF har anledning til å nekte en melkeku for et utenlandsk spillselskap å utføre det som er hans egentlig profesjon - å spille fotball.

FØR SÅ EVENTUELT skjer er det ingen vei utenom NFFs krystallklare kjøreregler og lojalitet til Norsk Tipping. Jeg har skrevet det før og gjentar det så gjerne - spør bare Drillo som i 2007 mistet analysejobben sin i Vålerenga fordi også han hadde en avtale med et spillselskap. Og tror du fortsatt John Arne Riise kan bruke sin status og 110 landskamper som brekkstang for å bli bønnhørt, spør Drillo en gang til hva som skjedde da han ble landslagstrener for andre gang i 2009.
 
Selvfølgelig måtte han gjøre det han ikke gjorde i 2007.

Han måtte terminere forholdet til spillselskapet.

JOHN ARNE RIISE vil ikke terminere noe som helst. Han vil bare spille fotball i Hundremeterskogen. Men det kan han glemme så lenge Norges Fotballforbunds lojalitet til Norsk Tipping er absolutt.

Og da gjenstår bare rettssystemet.

BLIR DET TATT ut stevning i løpet av kort tid vil saken tidligst komme opp til høsten. Da er 2016-sesongen gått. Skulle NFF tape - og anke - kan man i beste fall håpe på ny sak i lagmannsretten høsten 2017. Da er en sesong til gått. Og fordi dette handler om helt avgjørende prinsipper kan det være grunner (om Stortinget på veien ikke endrer gjeldende spillpolitikk) til å ta denne saken helt til høyesterett,

Da snakker vi om høsten 2018.

Og da er John Arne Riises karriere over.

MANGE LOVER VIL komme i spill i en slik sak. Og jeg er ikke jurist. Men selvfølgelig går det også en grense for hva en norsk domstol kan godta som lover og regler i fotballens eget univers. Derfor vil spørsmålet være hvor den går. Og til John Arne Riises fordel - fordi en sak helt til høyesterett i beste fall kan være rettskraftig ved utgangen av 2018 - har jussen noe som heter midlertidig forføyning.

Et effektivt verktøy som kan bli brukt om man ønsker å sikre eller gjennomføre et krav midlertidig, inntil endelig avgjørelse foreligger.

I DETTE TILFELLET vil sannsynligvis en slik mulighet bli prøvd fordi endelig avgjørelse kan dra ut i tid og til slutt ikke ha noen betydning for han som har tatt saken til retten. Godkjent av retten vil det kjøpe John Arne Riise den tida han ikke har som 35-åring. Om han ikke bare lar fotballspilleren i seg vinne da, over spillselskapets melkeku.

Da kan han trene med Brann i morgen.