Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vær så snill, la barna våre være i fred

Vladimir Putins beskjed til homofile under OL.

INGENTING Å FRYKTE: Russlands president Vladimir Putin forsikrer nok en gang om at homofile ikke har noe å frykte under OL i Sotsji. Her i møte med frivillige som skal jobbe under OL. Foto: AFP / RIA NOVOSTI / ALEXEY NIKOLSKY / NTB Scanpix
INGENTING Å FRYKTE: Russlands president Vladimir Putin forsikrer nok en gang om at homofile ikke har noe å frykte under OL i Sotsji. Her i møte med frivillige som skal jobbe under OL. Foto: AFP / RIA NOVOSTI / ALEXEY NIKOLSKY / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland og Vladimir Putins lov mot «homoseksuell propaganda», skapte reaksjoner over hele verden da den ble vedtatt i det russiske parlamentet Dumaen 25. januar i fjor. Loven forbyr all omtale av homoseksualitet, og gjør det straffbart å vise sin seksualitet offentlig.

Denne loven har ført til at flere har tatt til orde for å boikotte OL i Sotsji som starter 7. februar. Russlands president, Vladimir Putin, uttalte på sin side at homofile utøvere kan føle seg helt trygge under mesterskapet.

I dag har det dukket opp flere uttalelser fra presidenten, hvor han hevder at homofile ikke har noe å frykte under OL.

- Vi vil ikke forby noe og ikke arrestere noen, skal Putin ha sagt ifølge CNN.

Rettet mot barn - Det er grunnen til at du kan føle deg trygg her og der, men vær så snill, la barne våre være i fred, sier presidenten.

Det var da Putin besøkte OL-anlegget i Sotsji i møte med frivillige arbeidere at han kom med denne uttalelsen. Den nye «homo-loven» gjør det ulovlig å fortelle barn om homofil likestilling. Lovens talsmenn hevder at loven er rettet mot barn for å beskytte dem mot skadelige påvirkninger.

Kritikere hevder derimot at loven begrenser ytringsfriheten, og at det er en del av en bredere aksjon mot Russlands homofile samfunn.

Valdimir Putin var rask med å tilegge at Russland er mer liberale enn andre land, som feks USA, som fortsatt straffer homoseksualitet i loven.

Kritikk Flere OL-utøvere og grupper som kjemper for homofiles rettigheter har tatt til orde for at IOC bør legge mer press på Russland i denne saken, og flere har kritisert Russlands holdninger.

Jelena Isinbajeva derimot, en av Russlands største idrettsstjerner, forsvarer homoloven, og fikk mye kritikk etter en uttalelse i august.

USAs president, Barack Obama, sender blant annet to åpent homofile delegater for å representere USA under lekene som starter om tre uker, for å sende signaler om hva USA mener om den nye loven. Obama sa tidligere i år at en amerikansk boikott av lekene er uaktuelt, men dette sender likevel et klart signal til arrangøren.

Det samme gjør Obamas fravær. Det blir første gang siden 2000 at ingen amerikansk president, tidligere president, visepresident eller presidentfrue er til stede under de olympiske leker.

Etter at den nye loven trådte i kraft i fjor, har Russlands homofile samfunn rapportert om en økning i homofobisk vold og trusler. Det har også vært mye diskusjoner om utøvere eller publikummere som tar med seg regnbue-flagget, eller plakater med beskjeder for homofile rettigheter kan risikere å bli arrestert under OL, skriver The Guardian.

GOD STEMNING: Vladimir Putin i møte med de frivillige. Foto: AFP / RIA NOVOSTI / ALEXEY NIKOLSKY / NTB Scanpix
GOD STEMNING: Vladimir Putin i møte med de frivillige. Foto: AFP / RIA NOVOSTI / ALEXEY NIKOLSKY / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart