Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Værmarerittet som truer OL: - Kaldeste jeg har kjent

Det kan i verste fall ende med at ikke hele OL-programmet blir unnagjort denne gangen.

MARERITT: - Aldri før har jeg kjent det så kaldt, og det var en ut av helvetes vind også, sier Kjetil André Aamodt til NTB. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MARERITT: - Aldri før har jeg kjent det så kaldt, og det var en ut av helvetes vind også, sier Kjetil André Aamodt til NTB. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjetil André Aamodt har ikke kjent det kaldere enn i OL-løypene i Sør-Korea og mener vinden er verst for favorittene. Været skaper kjempetrøbbel for arrangøren.

Vinden er den store snakkisen i OL så langt. Den har skapt flere utsettelser og avlysninger allerede i alpint. Også idretter som skiskyting og hopp preges av det samme været.

Selv langrennsløperne melder om at vinden spiller inn under konkurransene.

- Jeg tok heisen opp i skianlegget i dag. Aldri før har jeg kjent det så kaldt, og det var en ut av helvetes vind også, sier Aamodt til NTB.

Han betegner vinden som «farlig» og «at det var helt umulig å kjøre storslalåmen for kvinner».

AVLYST: Sterk vind i storslalåmløypa i OL mandag ga avlysning. Foto: Luca Bruno, AP / NTB scanpix
AVLYST: Sterk vind i storslalåmløypa i OL mandag ga avlysning. Foto: Luca Bruno, AP / NTB scanpix Vis mer

Tett program

TV-eksperten Aamodt kan få noen hektiske dager framover med flere konkurranser å kommentere samme dag.

- Det er meldt samme vær også tirsdag, og da skal jo kombinasjonen for menn etter planen gå. Det hoper seg jo opp renn nå, og det blir mye jobb for oss på TV når vi skal ha flere øvelser samme dag, sier Aamodt.

Som aktiv var han i OL-området og kjørte renn både i 1998 og 2000.

To typer

Han melder også om utfordrende forhold der det er helt forskjellig type snø i anleggene for fart (Jeongseon) og tekniske (Yongpyong) øvelser.

Aamodt mener gullkandidatene har det mest vrient når det blir utsettelser og avlysninger.

- Været er jo i utgangspunktet likt for alle, men oftest er utfordringen størst for dem som er favoritter når det blir dårlig.

- De skal kontrollere dette over tid. Det kan man bli sliten av. De må holde formen både mentalt og fysisk over mange dager, sier Aamodt til NTB.

Heftig vind: Med fokksnø medfører at arrangøren har avlyst storslalåm for kvinner i Yongpyong mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Heftig vind: Med fokksnø medfører at arrangøren har avlyst storslalåm for kvinner i Yongpyong mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Marerittet

OL-arrangøren opplever marerittet den fryktet. Vinden blåser i filler oppsatte planer og skaper kjempeutfordringer. Det kan i verste fall ende med at ikke hele OL-programmet blir unnagjort denne gangen.

Mandag blåste det meget friskt i hele OL-området, og værprognosene sier at det skal bli verre utover dagen. Allerede ved 9-tiden på morgenen lokal tid var vinden så sterk at den utfordret reklameskilt og trær ved medielandsbyen.

Skiskytterveteranen Ole Einar Bjørndalen sa dette til NTB i høst:

- Vi hadde VM der for noen år siden. Da var det veldig mye grus i sporet som kom fra golfbanene. I fjor var det bedre, men du må regne med alt mulig der. Det er veldig værhardt, sa Bjørndalen om forholdene i OL-byen.

- Det blir nok verre for hopperne enn for langrenn og skiskyting, la han til. ​

Værprognosene for de kommende dagene er ikke hyggelig. De forteller om fortsatt veldig sterk vind i perioder. Dermed kan det i verste fall ende med at ikke alle alpinøvelsene blir gjennomført.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!