TOK SØLV: Emil Hegle Svendsen tok sølv på skiskyttersprinten. Etterpå takket han værgudene for flaksen. Foto: Scanpix.
TOK SØLV: Emil Hegle Svendsen tok sølv på skiskyttersprinten. Etterpå takket han værgudene for flaksen. Foto: Scanpix.Vis mer

Værmeldingen varsler bingo

Men ikke glem at det fortsatt er sport dette dreier seg om.

||| STRENGT TATT var det kanskje ikke noe medaljeløp Emil Hegle Svendsen presterte på sin andre OL-start, men tjue minutter med limaktig snø dekket over de små feilene som perfeksjonistene på dette nivået alltid finner ved seg selv.

Det er bra. Den unge trønderen tilhører den lille eksklusive gruppen utøvere som skal sørge for at Norge når de ambisiøse målsetningene som er satt for OL-troppen vår. Takket være snøfallet som ødela for konkurrentene bak,  blir dette sølvet fort til gull på jaktstarten.

Uansett hva Whistler-været vil.

AKKURAT det vet både vi og alle andre lite om. Fram til onsdag er det meldt litt av hvert før sola og varmegradene overtar. Innen da er et lite knippe av antatt gode norske øvelser ferdige:

•• 10 km skøyting med Marit Bjørgen.

•• 15 km skøyting med Petter Northug.

Og altså:

•• 12,5 km jaktstart med Emil Hegle Svendsen.

Pluss Ole Einar Bjørndalen og en kø av andre som kommer om den jaktstarten på tirsdag for eksempel treffer enda en skikkelig snøbyge med kraft til å forandre det meste av forberedelser som er gjort for denne store anledningen.

OL I SKISKYTING er blitt nettopp det. Med 88 løpere på startstreken er dette den nordiske skiidretten som trekker både flest ressurser og størst oppmerksomhet. I  snøværet syntes likevel den lange startlista lite verdt. Alle de sju beste hadde startnummer fra 14 og nedover. Med seinere start var det nesten ikke mulig å vinne; om du ikke het Ole Einar Bjørndalen da.

For Bjørndalen ødela mest for seg selv da han tok en sjanse i vinden og gamblet på en annen standplass enn den han hadde skutt seg inn på:

_En feil avgjørelse, kommenterte han ganske nøkternt etterpå.

I ET OL der mye av praten i de neste snødagene kommer til å dreie seg om sjansespillet i det uforutsigbare været, er mesterens ord en grei påminnelse om alt som likevel skal gjøres uansett forhold.

Helt siden den polske hopperen Wojciech Fortuna fløy til gull i vindkulene i den store bakken i Sapporo-OL 1972 og satte et passende navn på utøvere som vinner olympisk utendørsidrett, har det vært meningsløs sorg å bearbeide meterologisk uflaks.

Det er bare å glede seg med de glade, og akkurat nå med Emil Hegle Svendsen.

_Griseflaks, sa han selv om startnummer og uttelling på en middels dag, men også den karakteristikken er fort glemt. Om trønderen midt i både værmelding og vær følger opp på jaktstarten etter vanlig nivå, vil disse to medaljeløpene fort bli stående igjen som to helt normale resultater.

TROSS ALT er det arvtakeren til historiens største skiskytter vi snakker om. Om det er han eller Ole Einar som innfrir egne og andres forventninger, er det samme.

Emil hadde en treig start i løypa etter sykdomstrøbbelet: han misset en gang for mye under gode skyteforhold på liggende, men fullførte tross alt med en rask stående serie og en god tredjerunde idet snøen begynte å klistre seg til skisålene hans.

Det er bare de beste som gjør det. Ikke bare en gang; men på nytt og på nytt uten at det er mulig å varsle akkurat det på værmeldingen.