Våger seg på Larvik

Med et budsjett på i underkant av tre millioner kroner fordelt på 25 lag spiller Kristiansandsklubben Våg Vipers i kveld grunnspillsfinale mot Larvik, som i år bruker litt over ti millioner på A-laget.

Sju serierunder ut i sesongen står begge klubbene med full pott - og det er Våg som hittil har imponert mest og scoret flest mål - 226 mot 220. Men de har også sluppet inn 18 flere - 150 mot 132.

Med beskjeden økonomi har klubben fra Vågsbygd, den største bydelen i Kristiansand, sakte men sikkert vokst fra en anonym tilværelse i 3. divisjon til å ta opp kampen mot Norges desidert beste klubb de siste fem åra.

- Vi har satset på kontinuitet. Mange av spillerne har vært med i mange år, sier Jan Øystein Berge - som selv har vært involvert i klubben de siste 11 åra. Først som oppmann, nå også som daglig leder.

Karin Pettersen

Mens Bækkelaget kjøpte seg til verdenstoppen på 90-tallet, og siden brakk ryggen, har Våg Vipers en filosofi om ikke å kaste seg på noen lønnskarusell. Bare noen få spillere hever en beskjeden lønn fra klubben. Suksessen skal sikres fra egne rekker.

- Vi driver veldig godt og har haugevis med talenter som venter på å slippe til, sier Berge.

Våg-eventyret startet i 1993. Da bosatte tidligere landslagsspiller Karin Pettersen seg i Vågsbygd, og var spillende hjelpetrener i en sesong for 3. divisjonsklubben Våg.

- Hun ble den profilen og det trekkplasteret vi trengte for å trekke til oss spillere, sier Berge til Dagbladet.

Klubben vant 3. divisjon det året. Siden ble det tre sesonger i 2. divisjon og tre sesonger i 1. divisjon før klubben tok skrittet opp blant de beste foran 2001/2002 sesongen.

Steg for steg har sørlendingene innfridd målsettingen om først å bli best i Kristiansand, så på Sørlandet og deretter kjempe mot de beste i Norge.

Lunde-tvillingene

- Karin Pettersen har betydd mye for oss, men jeg tror ikke vi hadde vært der vi er i dag uten Lunde-tvillingene heller.

Keeper Katrine og bakspiller Kristine meldte overgang til klubben fra Kristiansand IF foran den andre sesongen i 2. divisjon - og er nå inne i sin 8. sesong i klubben. Tvillingene er trolig bankers i landslagssjef Marit Breiviks VM-tropp til mesterskapet i Kroatia i desember.

Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad tror på en spennende kamp i kveld.

- Våg har imponert mest så langt, mens vi har slitt med en del skader. Men for all del; vi skal selge oss dyrt, vi, smiler Gjekstad foran slaget i Bergslihallen i Larvik i kveld.

Vinneren blir sannsynligvis grunnspillsmestrer i år, ettersom det spilles enkel serie i grunnspillet før jul - og både Våg og Larvik ser ut til å feie all annen motstand til side.

Klubbene tar med seg poengene fra grunnspillet inn i sluttspillet på nyåret. Poengene som deles ut i kveld blir derfor viktige å ha med seg videre.

57 strake seirer

Men følgende tall sier noe om hvilken astronomisk oppgave Våg står overfor:

Siden 22-28 tapet borte mot Nordstrand 18. april 2001 har Larvik 57 strake seirer i seriesammenheng. Det siste hjemmetapet skriver seg helt tilbake til 14. mars 1999, da de røk mot Stabæk. Det er fire og en halv sesong siden...

Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad er glad for at en norsk klubb endelig utfordrer dem. Men han advarer motstanderen mot å tro at treet kan vokse inn i himmelen om Våg ikke øker budsjettet dramatisk i åra som kommer.

- Larvik bygde seg også opp gradvis fra små kår. Våg er også nødt til å skaffe mer penger, ellers vil de miste sine beste spillere............ NB! En interessant duell i kveldens kamp blir toppscorerduellen mellom Larviks Katja Nyberg og Kristine Lunde. De er henholdsvis nummer én og to på toppscorerlista så langt - med Katja to mål foran (57 mot 55).