Våget ikke bruke de nye VM-skiene

ST. ANTON (Dagbladet): Kjetil Aamodt kjørte som en gud, men kan ha tapt gullet fordi han ikke torde å starte med en helt ny storslalåmmodell - spesielt utviklet for VM.

- Fabrikken har utviklet en ny og spennende modell, men i dag kjørte jeg på skiene jeg fikk til rennet i Val d' Isere (10. desember), sier Kjetil Aamodt til Dagbladet.

Siden før jul har Nordica jobbet på spreng for å få ferdig den nye storslalåmskien.

- Skiene er laget for VM. Kjetil testet dem, men bestemte seg like før løpet for å bruke de gamle, sier Hans Krassnitzer, racingsjefen i Nordica.

- Han torde ikke bytte?

- Riktig.

Mental ro

Ekspertene får krangle om hvorvidt Kjetil kunne kjørt 36 hundredeler raskere på de bortvalgte VM-skiene, og knepet gullet fra Michael von Grünigen. Slikt er umulig å bevise. Det er bakgrunnen for Kjetils beslutning som er interessant:

- Dette handler mye om det mentale, sier Krassnitzer.

Og gir følgende eksempel:

- Under trening sist helg gjorde vi små justeringer på skoene til Kjetil. Han følte teknikken satt bedre etterpå. Kanskje kjørte han bedre som følge av justeringene, men dette sitter like mye i hodet.

- Som å bli beruset på vann fordi du tror du drikker alkohol?

- Akkurat. Og får du skiløpere til å tenke slik når det gjelder utstyret, får du jobb hos meg.

Sjøltillit

Men i går hadde Kjetil sjøltillit etter kombigullet tirsdag, og trengte ikke å distrahere seg sjøl bort fra defensive tanker. Overskuddet var på plass etter at han droppet utforen onsdag. Alt stemte. Det var ikke dagen for å gamble med nye ski. Det holdt nesten til gull. Som slett ikke var noe nederlag.

- Jeg tar det som en seier.

For tross alt har VM blitt en drøm for mannen med 15 VM- og OL-medaljer - foreløpig.

- Jeg gikk inn i mesterskapet med bøyd hode, og mente jeg måtte være heldig for å klare en bronsemedalje i kombinasjonen.

Med gull og sølv til nå har han gjort sitt beste mesterskap siden VM i Morioka i 1993 (slalåm-/storslalåmgull og kombi-sølv). Fortsatt har Kjetil igjen slalåmrennet i morgen.

- Dette har vært en opptur hele veien, sier Kjetil.

Tatt av sola

I går gjorde han akkurat som i Morioka, og ledet storslalåmrennet etter første omgang. Det har han knapt gjort i denne disiplinen siden.

- Jeg tror jeg ledet et renn i 1994, sier han.

Men i motsetning til i Morioka klarte ikke Kjetil å holde plasseringen i andre omgang.

  • Det hører til sjeldenhetene at Kjetil kjører seg nedover på resultatlista i storslalåm: OL 92: Tredjeplass i første omgang/tredjeplass totalt, VM 93: 1/1, OL 94: 18/12, VM 96: 11/11, VM 97: 4/6, OL 98: Kjørte ut i første omgang, VM 99: 8/kjørte ut i andre omgang.

- Jeg har ikke vunnet i storslalåm siden v-cuprennet i Adelboden i 1997. Godt å få det til igjen etter å ha kjørt ut de to siste mesterskapene, sier han.

Slalåmtrener Filip Gartner tror det var sola som kom og fratok Kjetil gullet.

- Kjetil kjører best storslalåm på litt urolig underlag. I første omgang var det hardt og akkurat slik Kjetil liker det. Før andre omgang ble det bløtt. Kjetil hadde vunnet om forholdene hadde vært som i første omgang.

Michael von Grünigen er kjent for å være nærmest uslåelig på bløtt underlag.

Skiballett

Men det var Kjetils første omgang folk snakket om i går. Da danset han feilfritt ned løypa. Slik kjæresten Stine Østbø gjorde seinere på kvelden. Den profesjonelle danseren er hjemme i Oslo, og gikk på jobb i Operaen der hun har ettårsvikariat.

- Hun er med i Svanesjøen, men er bare en av svanene, sier Kjetil med et smil.

På pressekonferansen fikk han spørsmål om hvorfor han orker å drive på helt til OL i 2006.

- Er det ikke på tide å stifte familie?

- Jeg liker dette livet. Selvfølgelig vil jeg ha familie også, men vi er jo en stor familie her i alpint også. Kjæresten min og jeg har vært sammen i sju år. Om jeg sluttet å stå på ski og var hjemme hele tida ville hun blitt lei av meg.

VM-KONGEN: Blir det gull i slalom er er Kjetil Amatta-san på ny.