Våget ikke ta ut Frode

Frode Andresen kommer ikke til VM på ski fordi landslagstrener Carl Henning Gran er så usikker på resten av laget at han ikke tør å utelukke Tor Arne Hetland fra stafetten og jaktstarten.

Krangler om uttaket

SEISER ALM (Dagbladet): Gran tok ut laget på telefon fra høydetreningsleiren i Seisser Alm. Han er klar over at vrakingen av Frode Andresen har møtt reaksjoner, og hadde forberedt seg med notater da han møtte Dagbladet på Hotell Plaza for å forsvare uttaket sitt.

- Frode har gjentatte ganger vist at han er en veldig god skiskytter og en god langrennsløper. Men han har ennå ikke vist internasjonale langrennsresultater som tilsier at han skal være en medaljekandidat på femmila i VM. Frode har heller ikke prioritert v-cupen i år. Han ble syk da han skulle gå i Nove Mesto, og det hadde vært veldig interessant å se hva han kunne klart der, innleder Gran.

- Ikke anvendelig

Hver nasjon får bare ta ut ti løpere, men Gran kunne tatt ut Frode Andresen i tillegg om han hadde benyttet muligheten til å ta ut Tor Arne Hetland utelukkende som regjerende mester på sprinten.

- Det kunne jeg gjort om jeg hadde vært dønn sikker på at Tor Arne Hetland bare skulle brukes på sprint. Men jeg tør ikke å ta den sjansen med tanke på hva Tor Arne har vist tidligere i år - både i stafetter og på jaktstart, sier Gran.

Gran mener at Frode bare hadde vært et alternativ på femmila.

- Han er ikke en anvendelig mann, for han kan ikke gå klassisk, ikke jaktstart og ikke sprint. Da står vi igjen med femmila og en stafettetappe. Når det gjelder stafetten, vil jeg underveis i VM se hvem som er i form. Frode ville ikke fått en sjanse til å vise form i VM før eventuelt en stafett. Da måtte jeg tatt ut Frode til stafetten utelukkende på bakgrunn av tremila i NM. Det 25 dager mellom de to løpene. Det er mye.

Ikke flaut

- Ville det vært flaut for deg å ta ut en skiskytter til et langrennsmesterskap?

- Nei, i fjor var jo Ole Einar Bjørndalen definitivt en del av OL-laget i langrenn. I år startet vi opp med Ole Einar. Frode har også hatt muligheten til å vise seg fram, men var uheldig og ble sjuk. Flere av skiskytterne er flotte utøvere. At de presterer godt i friteknikk, det overrasker ikke meg. Det er meget seriøse utøvere som trener minst like godt som oss. Ingen bombe at de matcher oss i friteknikk. Det er bra at de banker oss litt. De kan være med på å skjerpe oss.

Vanskelig valg

- Er det mangel på mot fra deg å la Frode bli hjemme?

- Jeg føler det vel for så vidt ikke slik. Det har ikke vært et enkelt valg å ta, men jeg er satt til å ta valget, og jeg står for det jeg har gjort.

- Er det vondt å dra til VM uten medaljekandidater på femmila?

- Ja, jeg skulle veldig gjerne hatt det. Men det er ingen som har vist seg fram som en klar kandidat.

- Hjemme i Norge sitter det en mann som kunne vært en medaljekandidat?

- Ja, det kan være. Men slik har det vært tidligere også.

Prioriterer klassisk

Fordi Gran i dag ikke vurderer det som realistisk at Norge tar medaljer i friteknikkøvelsene, har han valgt å helgardere i klassisk.

- I klassisk har vi de største medaljesjansene, og da garderer jeg meg heller der enn å ta med utøvere i en øvelse jeg er usikker på. Det er jo logisk. Våre beste utøvere har vist svak form. Derfor har det vært viktig å ta ut utøvere som kan gå mer enn én distanse. Vi har våre største muligheter i sprint, klassisk og stafett.

Han tror gullsjansene er små i skøyting.

- Det har vi vel egentlig vist hele sesongen. Friteknikkløpene denne vinteren har vært svake. Men der har jo løpere som Espen Bjervig og Tore Ruud Hofstad vært blant dem som ikke har prestert. Per dags dato er heller ikke avstanden mellom Frode Andresen og dem veldig stor.

Tre reine sprintere

- Du tar ut en sprinter til etter rennet i Reit Im Winkl. Hvorfor låser du den siste plassen til sprint?

- Fordi vi nå bare har to reine sprintere i troppen. Vi bør i alle fall stille med tre reine sprintere. Såpass alvorlig må vi ta sprinten.

- Føler du jobben din utsatt?

- Jeg har ikke mottatt slike signaler per i dag, men det får være andres jobb å vurdere meg.

Nå venter 15 viktige treningsdager før gutta åpner VM i Val di Fiemme med tremil 19. februar

- Vi har et topp apparat rundt oss med kiropraktor, fysioterapeut, lege og fysiolog.

- Men psykolog har dere klart dere uten?

- He-he, ja, det har vi klart oss uten.

KONGEN PÅ HAUGEN: Langrennsguttas landslagstrener Carl Henning Gran rager høyt over fjellene i italienske Seiser Alm, men mener sjøl han står på trygg grunn etter vrakingen av Frode Andresen.