GULT: Chris Froome mistet den gule trøya etter den tolvte etappen, men steg opp igjen på podiet etter lørdagens etappe. Foto: AP Photo/Peter Dejong
GULT: Chris Froome mistet den gule trøya etter den tolvte etappen, men steg opp igjen på podiet etter lørdagens etappe. Foto: AP Photo/Peter DejongVis mer

Tour de France 2017:

Våken Froome tilbake i gult

Knep sekunder på Aru i den korte avslutningsbakken på fjortende etappe.

RODEZ (procycling.no): Det ble bare to etapper i gul trøye på Astana-kaptein Fabio Aru. Den snaue 600 meter lange bakken, med 9,6 prosent stigning, burde være grei skurring for en rytter som Aru.

Men da finalen startet på lørdagens fjortende etappe var italieneren langt bak i feltet. Lagkameratene hadde ikke klart å få ham i posisjon, noe Chris Froome visste å utnytte.

Briten hang godt med, og fullførte etappen som syvendemann, kun ett sekund bak etappevinner Michael Matthews. Fabio Aru hang ikke like godt med, og var 24 sekunder bak Froome over målstreken. Dermed leder briten sammenlagt, med 18 sekunder.

Det hjalp at jeg kjente avslutningen som var den samme i 2015. Men i dag fortjener laget all ære. De holdt meg i front gjennom alle svingene i finalen. Og uten dem så hadde jeg aldri vært i den posisjonen, sa Froome i intervjuet etter målgang, vist på TV 2.

– Spesielt Kwiatkowski var viktig. Han gjorde en fantastisk jobb på den siste kilometeren. De siste 500 meterne så ropte han «Go, go, go! Du har en luke! Det sprekker opp bak her!» i radioen.

Planlagt kupp

Sportsdirektør Nicolas Portal fortalte etter målgang til procycling.no, at dette var et nøye planlagt angrep fra Team Sky. Men at luken til Aru skulle bli nesten 30 sekunder hadde han ikke ventet.

– Vi visste fra 2015 at denne avslutningen er tricky. Det var en splitt her sist. I dag morges var vi seks sekunder bak Aru. Vi ville få Astana til å jobbe, men tenkte at BMC eller Sunweb ville jobbe for sine spurtere. Vi holdt oss litt bak, og havner ikke bak noen splitter, forteller Portal til procycling.no.

I BAKLEKSA: Fabio Aru var dårlig posisjonert i siste bakke, og mistet sin gule ledertrøye. Han er nå nummer to, 18 sekunder bak Froome. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
I BAKLEKSA: Fabio Aru var dårlig posisjonert i siste bakke, og mistet sin gule ledertrøye. Han er nå nummer to, 18 sekunder bak Froome. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE Vis mer

Etter at Froome og lagkameratene hadde kommet seg trygt til etappens finale, kom steg to av plannen.

– Planen for oss var å få Froome i den beste posisjonen som var mulig. Vi trenge ikke å være først, men fulgte bak alle spurtlagene. Vi har et eksplosivt lag, og de fikk Froome inn i en god posisjon. Han måtte bare fullføre jobben. Det ville bli noen splitter. Men vi trodde ikke at vi ville ta nesten 30 sekunder. Nå er vi 18 sekunder foran Aru. Wow, ytrer en overrasket, men fornøyd, sjef.

– Vi håpet på tre-fire sekunder. 30 er utrolig.

Kiryienkas obersvasjon

I en fire kilometer lang bakke, som rytterne besteg før utforkjøringen inn mot finalen, ble avgjørende for Team Sky sin suksess.

– Kiryienka gjorde en god jobb. Han dro for at vi skulle være i en god posisjon. Mange mistet kontakten i den bakken. Da Kiryienka var på vei tilbake etter å ha dratt, så han at Aru var ganske langt bak. Jeg sa det til gutta at de måtte fortsette å jobbe. Når du vet at noen er bak i dårlig posisjon så hjelper det på motivasjonen.

– Det er rart. Jeg er gladere nå enn jeg var da Froome tok gult tidligere i touren. Det føltes som å vinne et slag i dag. Det er fint for gutta å vinne en slik kamp. De viser at vi ikke bare er en maskin. Vi er også smarte, og super sterke, konstaterer Portal.

Kjemper for hvert sekund

Med syv etapper igjen er Froome dermed tilbake i gult. Søndag venter en etappe som trolig ikke blir av de mest utslagsgivende for sammendraget. Det håper i hvert fall mannen som står med tre triumfer i Tour de France.

– Vi så hvordan Astana prøvde å kontrollere i går. Jeg håper det blir litt roligere, og at vi klarer å kontrollere det i morgen. Det har vært en stor uke for alle, og jeg forventer at det blir krig igjen i morgen, sier Froome.

Men om sjansen skulle by seg til å ta mer tid, vil 32-åringen gripe muligheten.

– Hvert sekund teller her. Det er så jevnt mellom de store rivalene. Alle sekunder her er verdt å kjempe for.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!