Vakler mot VM-finalen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA VM STARTET var det tre gode grunner til at Italia blir verdensmester: Trekningen, forsvarspillet og italienernes gode turneringstradisjon. Men trekningen var slett ikke takknemlig. Og forsvarsspillet har slett ikke holdt forventet italiensk klasse. Dermed står italienerne bare igjen med den blandingen av trøst og forventning som ligger i turneringstradisjonen: Italia blir bare bedre og bedre.

Og som vi kunne se mot Mexico: det må de bli.

DET SOLIDE inntrykket Italia skapte etter en trygg åpningskamp mot Ecuador og et urettferdig tap mot Kroatia ble redusert i går. Italia sviktet da de kunne stått fram som VMs klareste favoritt. Nesten like grovt som Argentina og Frankrike.

OG SELV OM ITALIA til slutt endte et par scoringer unna de andre storfavorittenes skjebne, var avansementet preget av helt fundamentale problemer for landslagssjef Giovanni Trappatoni:

  • Et defensivt spill som tillot Mexico et par av VMs lekreste angrepskombinasjoner og som endte i VMs mest avanserte nikkemål.
  • Et offensivt spill mer preget av unødvendig individualisme og nervøse initiativ enn av det eksplosive og selvsikre vi forbinder med Italia.
  • En ytterst blek Francesco Totti.

MEKSIKANERNE DREPTE det italienske spillet med et smil om munnen og med en leken arroganse. Dumt at ikke Mexico får flere kamper i VM der de kan spille uten press...

Uansett sørget Mexico for at italienerne i går måtte takke Gud og tilfeldighetene for at de kom seg videre. Ikke konene, mødrene og oppmannen i barndomsklubben, slik de pleier når alt har gått etter skjema.

SKJEMAET VIDERE handler sannsynligvis om Spania i en kvartfinale og Tyskland i en semifinale. Men før det - vinneren av gruppe D i åttendedelsfinalen kommende. Motstanderen blir klar i ettermiddag.

  • USA, Portugal eller Sør-Korea.

Slik VM har utviklet seg, er det umulig å vurdere vanskelighetsgraden i et slikt kampprogram. Sverige og Senegal har for eksempel erstattet favorittene Argentina og Frankrike - uten at VM virker kvalitativt dårligere av den grunn.

Og det var ikke mange som tippet at Irland skulle slå ut Kamerun av innledningsgruppa. I hvert fall ikke etter at lagkaptein Roy Keane ble sendt hjem. Og gruppe D kan fort ende opp med at USA og Sør-Korea avanserer i stedet for Portugal og allerede utslåtte Polen. Også det oppsiktsvekkende.

UANSETT: ITALIA MÅ skjerpe seg betraktelig for ikke å ryke ut for hvem som helst kommende tirsdag. Bare merkbar kvalitetsheving kan gi litt ny sportslig tyngde til Dagbladets forhåndstips om at Italia kommer til å vinne VM. De ferske inntrykkene fra Mexico-kampen styrker bare det heiteste finaletipset i VM akkurat nå:

  • Brasil mot Tyskland.

SAMMEN MED MEXICO og USA er dette nasjonene som kanskje har imponert mest i VM. Felles for alle fire: Store problemer i kvalifiseringen til VM og et forholdsmessig lavt forventningspress i forkant av turneringen. I motsetning til Argentina og Frankrike. Og ta gjerne med Polen, som enkelt avanserte fra Norges VM-kvalifiseringspulje, men som ble utslått allerede etter to kamper. Eller Portugal, som vant kvalifiseringen foran Irland og Nederland, men som kan bli slått ut i ettermiddag.

Det finnes flere eksempler - og de utgjør kanskje en trend som avslører favorittenes tøffeste motstandere i dette VM: Deres egen selvtilfredshet og mangel på ydmykhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer