Våknet med go'fot

DORTMUND (Dagbladet): Han fikk nattbesøk av dem han kaller rødvinsgjengen, tok seg en stor øl og så bragden om igjen på TV. Hvilket betyr at han var trøtt da han våknet. Men glade sjeler spiser gjerne en tømmermann eller to til frokost. - Som fotballtrener har jeg aldri vært mer fornøyd, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

Men det tok litt tid, og oppvåkningsprosessen per hotell-telefon var som følger:

H- Arrgh, umphh - ja, HALLO!

- Hei, Nils - det er Morten P., Dagbladet - vekket jeg deg?

- Ja.

- Skal du sove videre?

- Jeg skal stå opp klokka ti.

- Den er ti over nå!

- Å faen - jeg kommer med en gang, jeg.

Og litt seinere:

- Beklager at jeg er litt sein. Du skjønner - av naturlige årsaker satt vi litt lenge oppe i natt. Og det må jeg si, og dette har ikke med skryt å gjøre. Etter å ha sett kampen på TV er jeg faktisk enda mer imponert over prestasjonen.

Fordi:

- Onsdag kveld følte jeg at utvisningen av han derre Lars Ricken var med på å påvirke resultatet, fortsetter RBK-sjefen. - Men på 2-0 var de jo allerede ferdige. For det var vi som hadde ballen mest, og når jeg talte opp, kom jeg til at vi produserte tre ganger så mange angrep som Borussia.

Hvilte, skrev og lærte

- Det er imponerende, det. Det er jo fantastisk og sier alt om hvor bra dette laget kan være, sier Nils Arne Eggen.

I dag lanseres boka som hele eventyret bygger på. I hvert fall når go'fotens far doserer om emnet. Men at bragden i Dortmund gir boka toppfart og krumme Eggen-tær når han kaster seg ut fra den litterære salgs-hoppkanten sånn i tolvtida, vil han ikke høre snakk om.

- Nei, det har ikke noe med saken å gjøre, sier Eggen. - Boka må stå på sine egne fota. Uansett.

Sabbatsåret - det vil si fjoråret - var bokåret og tida da Nils Arne Eggen trente Rosenborgs juniorer og samlet tankene sine i håndskrift. Sannsynligvis har hele prosessen gjort gubben til en bedre og klokere trener. Men han har ikke videreutdannet seg, bare ryddet opp i det engasjementet og de kvalitetene han har tilført Rosenborg og norsk fotball.

For kanskje første gang i sitt liv har han gått baklengs inn i framtida.

Mindre oppfarende

- Jeg fikk samlet tankene, sier Nils Arne Eggen. - Det er klart at jeg lærte mye av det. Og så er jeg blitt roligere og mindre oppfarende. Du kan godt si at jeg har lært meg å kanalisere temperamentet mitt.

- Men det skal jo være...?

- Temperament i Rosenborg, ja - du har lov til å være sint. Men for meg har det med utblåsingene vært en læringsprosess. Og derfor kan jeg si her og nå at du må møte spillerne med deres eget vett.

- Du kan ikke skrike folk til å bli gode fotballspillere.

Rødvinsgjengen - som er den eldre og meget viktige støtteseksjonen rundt dem som gjør alle fotballgale nordmenn ville av begeistring - skrikes også til i doser. Men når vinvalget tar for lang tid, tar far sjøl seg en pils.

- Vin er godt, det, men noen ganger tar det så lang tid å få bestemt seg. Og i natt rakk jeg en stor øl mens jeg ventet, sier Nils Arne Eggen.