DRAMATISK FORTID: Svenskenes skiskyttertrener Wolfgang Pichler. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
DRAMATISK FORTID: Svenskenes skiskyttertrener Wolfgang Pichler. Foto: Carl Sandin/BildbyrånVis mer

Wolfgang Pichler ble skutt fire ganger

Våknet med pistolmunning i fjeset: «Jeg skal drepe deg.»

Åpner opp om dramaet i et større intervju med Expressen.

Det var i 1984, i Ruhpolding, 29-årige Wolfgang Pichler våknet av at han hadde en pistolmunning i fjeset.

«Jeg skal drepe deg.»

Tyskeren, nå sjef for skiskytterne i Sverige, ble skutt fire ganger i rygg og armer, og kjempet for livet. Men han overlevde.

- Det var forferdelig. Jeg hadde flaks som overlevde, sier Pichler til svenske Expressen.

Sterkere etter traumet

Ifølge svenske Aftonbladet, som gjorde et intervju med Pichler for noen år siden, var det et sjalusidrama som endte med at skytteren tok livet av kvinnen det handlet om, og seinere seg selv.

- Jeg vet at det ikke var min feil, men jeg har som regel at jeg aldri skal snakke om hvorfor det skjedde. Men i dag er jeg stolt over hvordan jeg kom tilbake, sier Pichler.

Skiskyttertreneren brukte trening som terapi. Nå mener han at dette har gjort ham sterkere og til en bedre trener.

- Det normale er jo å preges av et traume og bli redd etterpå. Men jeg må bare si at det gjorde meg tøffere, sier Pichler.

KONTROVERSIELL: Wolfgang Pichler. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
KONTROVERSIELL: Wolfgang Pichler. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Kontroversiell

Pichler er en kontroversiell figur i skiskytter-sirkuset. Før OL i Pyeongchang var det usikkert om han fikk lov til å reise til lekene. Bare dager før første øvelse fikk han klarsignal fra IOC.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) utestengte i før mesterskapet Russland som nasjon fra OL, på bakgrunn av omfattende og systematisk doping under OL i Sotsji for fire år siden.

Pichler ble først nektet akkreditering på grunn av sin fortid som russisk trener, men så kom IOC fram til at enkelte trenere som ikke lenger jobber i Russland likevel fikk akkreditering til OL.

Pichler var sjef for Russlands kvinnelandslag i skiskyting i åra 2011 til 2014. Flere av utøverne han hadde ansvar for er blitt disket fra Sotsji-OL og utestengt fra OL på livstid for dopingjuks.

Det gjelder både Olga Zajtseva, Jana Romanova og Olga Vilukhina.

Ultimatumet

Svensken har heller ikke vært fremmed for å gå inn i en diskusjon eller to når det er noe som opptar ham.

Pichlers resultater med de svenske skiskytterne er udiskutable. OL i Pyeongchang ble en stor suksess, med stafettgull for herrene og en individuell gullmedalje for Hanna Öberg på normaldistansen - og ytterligere to medaljer.

Nå har han gitt Det svenske skiskytterforbundet et ultimatum. Han er nemlig lei av alle dagene på farten, og ønsker å gå dypere inn i jobben som sportssjef for å utvikle unge talenter.

- Jeg vil ha et svar innen jul. Får jeg ikke det, så finner jeg på noe annet. Jeg blir nok ikke landslagssjef i et annet land, men jeg kunne tenkt meg en slags rådgiver-rolle. Jeg har fått noen tilbud fra andre land, men Sverige blir mitt siste. Det er jeg sikker på, sier Pichler.