OL i Tokyo:

Vaksine-uro før OL: - En risiko

Både Olympiatoppen og utøverne til sommerens OL i Tokyo er urolige for å ikke bli vaksinert før avreise til mesterskapet. Gjert Ingebrigtsen vil ikke kalle det en uro, men en risiko.

I TVIL: Gjert Ingebrigsten har uttalt at de har sine tvil om OL-deltakelse før OL i Tokyo til sommeren. Foto: NTB
I TVIL: Gjert Ingebrigsten har uttalt at de har sine tvil om OL-deltakelse før OL i Tokyo til sommeren. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars sa Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet at han var usikker på OL-deltakelse for løpersønnene. Men at de kom til å reise til OL, under den forutsetningen at Norge sender en tropp og at de har blitt kvalifisert.

- Jeg vil ikke kalle det en uro. Vi anser deltakelse i OL uten å være vaksinert som en risiko, understreker han til Dagbladet.

Sommeridrettssjef ved Olympiatoppen Marit Breivik bekrefter på sin side, at det er uro både blant trenere, utøvere og ledere i forhold til det å ikke bli vaksinert.

- For å si det sånn, det er uro blant utøvere og ledere for å bli covid-19-smittet og over det å ikke bli vaksinert i en viktig siste forberedelsesfase, sier Breivik.

På grunn av uroen i forhold til det å ikke bli vaksinert, vil Olympiatoppen til å bruke tid på å trygge utøverne framover mot OL i Tokyo i midten av juli.

URO I TROPPEN: Marit Breivik forteller at det er uro i troppen knyttet til det å ikke skulle bli vaksinert før OL i Foto: NTB
URO I TROPPEN: Marit Breivik forteller at det er uro i troppen knyttet til det å ikke skulle bli vaksinert før OL i Foto: NTB Vis mer

- Det er jo utøvere her som skal ut og å utfordre sin maksimale prestasjonsevne i en konkurransesituasjon, for å kjempe om de ambisiøse medaljene. Det er klart at det er en stressfaktor, sier Breivik om troppens tanker rundt det å ikke bli vaksinert.

Hun understreker at toppidretten lever i en respektfull situasjon, både når det gjelder samfunnsansvar og når det kommer til å følge forskrifter og retningslinjer.

Vaksine ville vært bra i OL-forberedelsene

- Da hadde vi løst mange av utfordringene, sier Olaf Tufte, før han fortsetter:

- Men hvem skal rekke opp hånda å foreslå at OL-utøvere skal snike foran i vaksine-køen? Det tror jeg ingen tør å gjøre, understreker han.

USIKKER FREMTID: Olaf Tufte fikk spørsmål om han nå var ferdig med OL. Det kunne han ikke bekrefte. Lagkamerat Borch spurte om 44 år var det nye 30. Video: NTB / Scanpix Vis mer

Roerne hadde nesten ikke konkurrert på ett år før de deltok under EM i italienske Vardese i helga som var.

OL-forberedelsene har vært vanskelig både økonomisk og mentalt for roerne. Nå risikerer de å miste 30 dager i karantene på grunn av norske karanteneregler. Om utøverne skal bli vaksinert, er opp til myndighetene, understreker Tufte.

- Men da må noen bestemme at sånn gjør vi det. Og så må de stå i den eventuelle stormen som kommer, sier han.

- Ikke aktuelt

Japan er et av landene som vil vaksinere sine utøvere før OL-deltakelse.

Noe som er helt utelukkende for Norge, skriver overlege og professor i Folkehelseinstituttet (FHI) Preben Aavitsland, til Dagbladet.

- Det er ikke aktuelt nå og har ikke vært diskutert. Vi prioriterer etter målet om å forebygge alvorlig sykdom og død, og OL-utøverne er neppe i gruppa som har økt risiko for alvorlig forløp, sier Aavitsland.

Han understreker at utøverne kan være vaksinert i slutten av juli uansett.

Bryterlandslaget coronasmittet

I mars testet fem personer på det norske brytelandslaget positivt for corona. Dette skjedde etter 8 uker på tur, rett før den første OL-kvalifiseringen i Ungarn.

Med både utøverne, trenere, og støtteapparat satt ut av spill, var det bare tre utøvere igjen som kunne fullføre kvalifiseringen. En av dem var Stig-André Berge.

Til tross for at siste kvalikmulighet rett rundt hjørne og et smitteutbrudd ferskt i minne, ønsker ikke Berge å hive seg inn i en vaksinerings-debatt.

ALLTID EN URO: Stig-André Berge påpeker at det alltid er uro i forhold til smitte når man er på reise uansett. Foto: NTB.
ALLTID EN URO: Stig-André Berge påpeker at det alltid er uro i forhold til smitte når man er på reise uansett. Foto: NTB. Vis mer

- Selvfølgelig ønsker vi oss en vaksine. Men det er regjeringen som bestemmer hvem som får vaksine når og vi skal stå i den køen og vente som alle andre, understreker han.

Etter januar har bryterne være på seks forskjellige samlinger i utlandet. Og Berge påpeker en uro knyttet til det å reise, uansett.

- Jeg hadde fire coronatester på ei uke jeg da jeg kom hjem fra Ungarn. Jeg var livredd siden jeg følte meg litt snufsete. Men det er også naturlig etter en toppform. Men man blir paranoid.

- Det er en uro, det er det definitivt, sier Berge som forteller at laget ikke vil oppleve smitte igjen og derfor har bestemt seg for å holde seg hjemme før den siste kvalifiseringen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer