André Sødlund

- Vaksinen reddet nesten livet mitt

Våren 2016 var fotballspiller André Sødlund (24) i storform, men så forsvant all energien hans. Redningen ble en vaksine.

PROBLEMATISK: Allergien har preget karrieren til André Sødlund, men nå kan han fokusere på fotballen igjen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB
PROBLEMATISK: Allergien har preget karrieren til André Sødlund, men nå kan han fokusere på fotballen igjen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen visste hva som feilet Sandefjord-spiller André Sødlund. Han gikk fra å storspille til å være helt energiløs. Nå forteller han om ei tid da han nærmest følte seg bakfull hele tiden.

- Det var veldig rart. Plutselig hadde jeg ikke noe overskudd og energien forsvant helt, sier Sødlund til Dagbladet.

Da hans daværende trener Lars Bohinen spurte hva som var galt, hadde han ikke et godt svar å gi til treneren sin.

- Jeg lurte på hva som plutselig hadde skjedd med meg.

- Kom ut av det blå

Etter en stund mistenkte klubblegen at det kunne være snakk om gresspollen-allergi, og etter å ha gjennomført en test, viste det seg at han hadde ekstrem pollenallergi.

- Vi trener på gress hver eneste dag, så det var veldig problematisk. Jeg har aldri slitt med allergi tidligere, men det kom helt ut av det blå, sier den tidligere Odd-spilleren.

VIL BORT: Aron Dønnum drømmer om utenlandseventyr. Video: Fredrik N. Filtvedt / Rødt Kort. Vis mer

24-åringen har slitt stort med allergi, noe som i stor grad har påvirket fotballkarrieren hans.

- Det er en større belastning enn folk tror. Det tærer ekstremt på energien, og det kan nærmest føles ut som om man har vært en skikkelig tur på fylla, sier 24-åringen og fortsetter:

- På det verste fikk jeg så vidt opp øynene da jeg våknet. Det preger deg mye, og det er jo greit å kunne spise middag utendørs med familien uten å få det jævlig. Det endte opp med at jeg satt mye inne med lukkede vinduer, og forsøkte å mobilisere fram til neste gress-økt, sier han.

- En helt annen verden

Sødlund ble satt på kortisonbehandling som en midlertidig løsning mot plagene, men etter ett års tid anbefalte Sødlunds lege å vurdere pollenvaksinen Grazax.

- Det høres sikkert teit ut, men den vaksinen reddet nesten livet. Fotball er jo jobben min, og den foregår på gress, sier Sødlund.

24-åringen begynte på tablettbehandlingen høsten 2018, og er nå tilnærmet symptomfri i sommermånedene.

- Sammenliknet med tidligere, er det en helt annen verden.

TIL STOR HJELP: André Sødlund sier vaksinen har hjulpet han mye Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
TIL STOR HJELP: André Sødlund sier vaksinen har hjulpet han mye Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer

Flere sliter

Klubblege i Sandefjord Fotball, Frode Grøndahl, bekrefter at behandlingen har hatt god effekt på Sødlund.

Grøndahl forteller også at det er mer aktuelt å tilby denne behandlingsformen framover nå som det ikke er aktuelt å bruke kortison i idretten – selv på dispensasjon.

- Den behandler årsaken, og har veldig lite bivirkninger. Vi har gode erfaringer fra idrettsutøvere og vanlige personer, sier han til Dagbladet.

Sødlund selv er veldig klar på at behandlingen har vært til stor nytte.

- Det har hjulpet meg mye. Jeg kan fortsatt kjenne det litt på de verste dagene, men det er ikke et problem som tidligere. Nå kan jeg tilbringe tid med venner og familie utendørs igjen, sier Sødlund.

Klubblegen understreker at allergi er svært utfordrende for fotballspillere.

- Å ha allergi som fotballspiller er ekstremt vanskelig. Alt må stemme, og det er små detaljer som er avgjørende, sier han og fortsetter:

- André sitt tilfelle var ille. Det gikk utover søvn, kamper, trening og privatlivet hans. Til tider gikk han rundt å så ut som en oppblåst hummer i ansiktet.

Den siste tida har blant annet Mushaga Bakenga og Rasmus Lindkvist uttalt seg om problemene som allergien gir utøvere som vil prestere på toppnivå.

Rundt 500 000 nordmenn sliter med pollenallergi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer