Vaktbikkje for en kveld

Etter en streng fotballpekefinger fra Åge Hareide spiller Morten Gamst Pedersen (23) på topp i tidenes yngste norske midtbane. Som vaktbikkje.

LJUBLJANA (Dagbladet): -  Men jeg skal ikke bare være hund, sier Blackburn-proffen til Dagbladet.

-  Forhåpentligvis får jeg brukt ballferdighetene mine også.

Morten Gamst Pedersens evner med ball har nærmest vært totalt fraværende i de to siste landskampene mot Sverige og Sveits. Så borte at Åge Hareide gikk ut og etterlyste dem. Og i samme slengen spedde Norges landslagstrener på med at Gamsten må skjerpe seg innstillingsmessig, og gi like mye for Norge som for arbeidsgiveren i England.

Det var sjelden kritikk og den var sjeldent krass.

Et spark bak

-  Åge vil meg ikke noe vondt, sier Gamsten.

-  Han vil bare at jeg skal bli bedre. Og det at det var en pekefinger - vel, jeg vet ikke, jeg. Det kommer helt an på hvordan du tolker det.

Min tolkning da Åge Hareide fyrte av bredsida mot Morten Gamst Pedersen - først i minuttene etter Sveits-kampen, og deretter da denne landslagstroppen ble tatt ut - var at nasjonens ballsjef ønsket å gi finnmarkingen et kraftig spark bak. Det klarte han. Før kveldens viktige VM-kamp vet Gamsten hva som kreves av ham. Og det handler i første rekke om jobbing, og jobbing på toppen av den norske midtbanediamanten.

 GLEFSER:  Vaktbikkja Morten Gamst Pedersen viser Kristofer Hæstad hva som skjer om han ikke gjør jobben sin i kveld.
GLEFSER: Vaktbikkja Morten Gamst Pedersen viser Kristofer Hæstad hva som skjer om han ikke gjør jobben sin i kveld. Vis mer

Som ei bikkje uten bånd skal Gamsten jage ballerobringer og norske brudd.

Åges klare krav

-  Jeg var utladet mot Sverige, sier Morten Gamst Pedersen.

-  Jeg hadde fokusert så mye på Italia-kampen fire dager tidligere at jeg var helt tom. Og mot Sveits hadde jeg knapt kommet i gang med sesongen etter ferien, vi hadde bare hatt en seriekamp med Blackburn før landskampen på Ullevaal. Ut over det føler jeg at jeg har prestert bra for Norge.

Åge Hareide deler det synet. Hvis ikke hadde ikke Morten Gamst Pedersen vært her. Men som sagt - Åge Hareide vil se det oftere.

Og:

Han forlanger det i kveld.

-  Jeg ønsker å være et godt forbilde, sier Gamsten.

-  Jeg ønsker å vise at jeg har blitt en mye bedre, sterkere og mer aggressiv fotballspiller etter at jeg flyttet til England. Og det blir spennende mot Slovenia - vi stiller jo med tidenes yngste midtbane. En firer som besitter en vanvittig løpskraft.

21, 22, 23 og 24 - der har du alderen på Doffen Hæstad, Christian Grindheim, Morten Gamst Pedersen og Jan Gunnar Solli. Det er altså framtidas menn som skal løpe Slovenias ballbesittende teknikere i filler. Og når ballen først er vunnet skal bikkjene storme framover. Som om de jakter på en rev.

-  Det er da vi er gode, sier Gamsten.

INNSTILT: Gamst Pedersen har fått beskjed om å skyte mer. Daniel Braaten venter på tur.