GREIT: Det er helt greit å ta med seg et regnbueflagg på Ullevaal stadion i morgen, så lenge det ikke er så stort at det får en politisk karakter. Foto: NTB Scanpix
GREIT: Det er helt greit å ta med seg et regnbueflagg på Ullevaal stadion i morgen, så lenge det ikke er så stort at det får en politisk karakter. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Vaktene kommer ikke til å stå med målebånd og måle regnbueflaggene

NFF beklager om noen følte seg motarbeidet.

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet at rundt 30 personer kunne nektes å stille med homoflagg under landskampen mellom Norge og Russland i morgen.

- Vi har vært i kontakt med Norges Fotballforbund (NFF) og fått beskjed via politiet at det bare tillates russiske og norske flagg. Og at dersom vi stiller med regnbueflagg vil vi bli bortvist, sier Gjert Moldestad, redaktør i Brann-fanzinen Den 12. mann, til Bergens Tidende - som omtalte saken først.

Støtteerklæring ok I ettermiddag har NFF valgt å presisere sitt budskap. Forbundet la ut en redegjørelse på sin hjemmeside der de forklarer at t-skjorter og flagg i en begrenset størrelse med regnbuefarger vil være tillatt.

Kommunikasjonssjef i NFF, Svein Graff, forklarer vurderingen slik, overfor Dagbladet:

- Store bannere med slagord og politiske budskap er ikke lov, enten det gjelder homosaken eller andre ytringer. T-skjorter og normale eller mindre flagg er ok. Det er når de blir flere meter store og kommer på størrelse med et banner, at det blir et politisk preg over det, sier han og legger til:

- Vaktene kommer til Ullevaal med den forståelsen i morgen. Det kommer ikke til å bli sånn at de står med målebånd og måler alle regnbueflaggene, men det vil bli avgjort etter skjønn der og da om det er greit.

Strengt regelverk Bakgrunnen er FIFAs regler, som i utgangspunktet forbyr alle former for politiske eller religiøse ytringer eller handlinger før, under eller etter kamper:

«The promotion or announcement of political or religious messages or any other political or religious actions, inside or in the immediate vicinity of the stadium, by any means, is strictly prohibited before, during and after matches», heter det i FIFAs regelverk.

Homonettverket har aldri lagt skjult på at det er en politisk tanke bak markeringen i morgen, ettersom det er Russland, som har et annet syn på homofili, som kommer på besøk.

- Beklager Graff har opplevd dialogen med Gjert Moldestad som konstruktiv.

- Vi har hatt et god dialog med Moldestad og presisert hva vår tilnærming er. Jeg oppfatter at de har en forståelse for det, sier han.

Kommunikasjonssjefen i NFF beklager imidlertid om noen føler seg misforstått.

- FLAGG ER OK: Svein Graff, kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund, sier at det er greit å ha med regnbueflagg på Ullevaal i morgen, men bare inntil en viss størrelse. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
- FLAGG ER OK: Svein Graff, kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund, sier at det er greit å ha med regnbueflagg på Ullevaal i morgen, men bare inntil en viss størrelse. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

- Saken kom litt skjevt ut i går, og NFF beklager om noen følte seg motarbeidet. De er hjertelig velkomne på kamp, sier han.

Styreleder i Homonettverket, Kristin Bergersen, er glad for at NFF har lettet på forbudet mot regnbueflagg.

- Det er flott at det er greit med flagg i en viss størrelse. Vi får se hva vi får slippe inn med. Jeg synes NFF har opptrådt ullent i saken. De burde tatt et klart standpunkt tidligere og forstått betydningen av regnbuefargene. Dette føles som et kompromiss, sier Bergersen til NTB.

- Vi planla en fredfull markering for mangfold og at fotballen er for alle. Dette var aldri ment å være en demonstrasjon, legger hun til.

Demonstrasjon utenfor stadion Selv om det ikke blir mulig å støtte homosaken med annet enn t-skjorter og vanlige flagg inne på Ullevaal stadion i morgen, kommer det imidlertid til å foregå en demonstrasjon av mer politisk karakter utenfor stadion.

- Det kommer til å være to demonstrasjoner utenfor stadion. Det illustrerer at noen ganger kan det være vanskelig å sette en grense for hva som er politisk og hva som er støtte til grunnleggende verdier, sier Svein Graff til Dagbladet.

REAGERTE: Gjert Moldestad. Foto: Privat
REAGERTE: Gjert Moldestad. Foto: Privat Vis mer