«Valencia forlot Norge med halen mellom beina»

Spanske aviser hyller RBK - slakter Valencia.

(Dagbladet.no): Valencia er havnet på etterskudd i gruppa etter gårsdagens meget overraskende 0-2-tap på Lerkendal.

Og det er ikke bare nordmenn som mener at seieren var fullt fortjent. Spanske aviser er samstemte i sin dom: Rosenborg var klart best, mens Valencia ble gjort til statister.

«Sannheten er at det var fortjent», fastslår sportsavisa Marca, og skriver at det var Rosenborg som presset, mens Valencia hadde mer enn nok med å stå imot.

De oppsummerer 1. omgang slik:

«Et aggressivt og villig Rosenborg, uten nok kvalitet i avslutningsfasen, og et skremt Valencia uten interesse for å få ballen.»

Marerittet Koné

Etter pause fikk RBK heldigvis belønning for det spillmessige overtaket. Yssouf Koné skjøt lavt i korthjørnet, Valencia-keeper Canizares sto på feil fot, og 1-0 var et faktum. De spanske avisene klandrer keeperen for målet, og mener han heller ikke var sjanseløs da Vidar Riseth headet inn 2-0 etter 60 minutter.

«Veterankeeperen er inne i en tung periode, og det vises tydelig», skriver Marca, som også betegnet Koné som et mareritt og en konstant trussel.

FESTEN PÅ LERKENDAL: Vidar Riseth jublet uhemmet etter Rosenborgs andre scoring. Aviser over hele Europa er enige om at Rosenborgs seier var fullt fortjent. Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET
FESTEN PÅ LERKENDAL: Vidar Riseth jublet uhemmet etter Rosenborgs andre scoring. Aviser over hele Europa er enige om at Rosenborgs seier var fullt fortjent. Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET Vis mer

Sportsavisa registrerer også at Valencia ikke greide å legge noe trykk på Rosenborg og Lars Hirshfeld mot slutten, til tross for offensive bytter.

De trøster seg med at ingenting er avgjort i gruppa ennå, for både Rosenborg og Schalke skal snart på besøk til Mestalla.

«Nå er det viktigere enn noen gang å vise effektivitet på hjemmebane», skriver Marca.

Presset hardt

Barcelona-avisa Sport er som mange andre i Spania svært overrasket over resultatet - men gir Rosenborg anerkjennelse for innsatsen.

«Valencia forlot Norge med halen mellom beina. Rosenborg var overlegne og vant fortjent», heter det innledningsvis.

Avisa skriver videre at Valencia fikk kjørt seg i starten, men våknet utover i 1. omgang, uten å skape de helt store sjansene.

«Ikke at nordmennene forårsaket panikk foran Canizares, men de tok kampen på ramme alvor og presset hardt på midtbanen, noe som forhindret Valencia i å spille slik de vanligvis gjør.»

«Valencia forlot Norge med halen mellom beina»

Sport mener defensive feil førte til det første baklengsmålet, og forventet en kraftig spansk offensiv etter at RBK tok ledelsen.

«Men det motsatte skjedde. Rosenborg jaktet flere mål», påpeker avisa. Og legger til at Riseths 2-0-mål var det eneste rettferdige.

Svenskene tror på avansement

Også i Sverige, der Elfsborg var sjanseløse over to kamper i Champions League-kvaliken mot Valencia, vekker resultatet oppsikt.

«Superskrällen», heter det i tittelen til Aftonbladet.

Avisa undrer seg om det kan ha vært Glenn Hyséns kryping på Lerkendal-gresset fungerte som tennveske på trønderne. Og har fått med seg Mikael Dorsins flotte forspill til 1-0-målet.

«Etter en målløs 1. omgang eksploderte nordmennene i den andre. Og det var en svenske som lå bak ledermålet. Dorsin gjorde et lekkert løp på venstrekanten, og innlegget hans nådde Yssouf Koné som satte inn 1-0.»

I en meningsmåling svarer drøye 62 prosent at Rosenborg vil avansere fra gruppespillet.

Expressen slår fast at RBK «skrällde igen», og at Knut Tørum ikke kunne fått en bedre avslutning som RBK-trener.

«2-0 var en overraskelse, men en fullt fortjent seier mot et tamt og uintererssert spansk storlag som åpenbart hadde gjort leksa si dårlig», skriver Expressen.

«Rosenborg rystet Valencia», skriver Sky Sports, og konstaterer at Rosenborg endelig vant en Champions League-kamp p Lerkendal.

«Nordmennene hadde gått seks år uten seier på hjemmebane, men hadde for mye entusiasme for sine tafatte motstandere», skriver den engelske mediegiganten.

<B>FIKK BANK:</B> Joaquin ligger utslått på Lerkendal-gresset. 0-2 er ydmykende for det spanske storlaget.
<B>TABBEKEEPER:</B> Canizares får passet påskrevet i spanske aviser, som mener han kunne tatt begge baklengsmålene.