Vålerenga dømt til å betale Stabæk 5,6 millioner - har ikke pengene

- Det er dramatisk.

TAPTE: Styreleder i Vålerenga, Åge Petter Christiansen (t.v.), sier at tapet i Voldsgiftsretten gjør klubbens økonomiske situasjon enda verre. Her sammen med trener Kjetil Rekdal. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
TAPTE: Styreleder i Vålerenga, Åge Petter Christiansen (t.v.), sier at tapet i Voldsgiftsretten gjør klubbens økonomiske situasjon enda verre. Her sammen med trener Kjetil Rekdal. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Voldgiftsretten gir Stabæk medhold i saken mot Vålerenga om opsjonsavtalen på Herman Stengel. 

Avtalen ble inngått i 2011, og ga Vålerenga en rett, men ikke plikt, til å kjøpe Herman Stengel. Opsjonspremien var på fire millioner kroner, og forfalt til betaling 15. oktober 2011. Vålerenga hevet avtalen 28. november 2011, men denne hevingen er nå funnet urettmessig. 

Dermed blir Vålerenga blir pålagt å betale Stabæk opsjonspremien på fire millioner kroner, pluss rente. Totalt er dette 7 785 795,91 kroner.

Stabæk fikk et lån fra Vålerenga høsten 2011 på to millioner kroner, noe som inkludert renter tilsvarer 2 139 534,24 kroner.

Lånet trekkes fra totalsummen, noe som gjøre at nettobeløpet Vålerenga må betale til Stabæk er 5 646 261 kroner, pluss saksomkostninger på 529 000 kroner.

Herman Stengel ble uansett Vålerenga-spiller til slutt. Kontrakten hans med Stabæk gikk ut ved årsskiftet, og da skrev Hokksund-gutten under på en avtale med Enga ut 2017

- Fortsatt anstrengt - Dette er vi veldig fornøyd med. Vi har hele tida ment at det ble inngått en bindende avtale med Vålerenga, mens de ikke var av den samme oppfatningen. Nå har retten kommet fram til det samme vi har sagt hele veien, sier styreleder i Stabæk, Espen Moe, til Dagbladet. 

Espen Moe er selv advokat, og sier han hele veien har vært sikker på at klubben har en god sak, selv om det ikke er noen garanti for å få det ønskede utfallet. 

- Hva betyr dette for Stabæk?

- I bunn og grunn betyr det bare at vi har fått penger som vi mente vi skulle hatt for to og et halvt år siden. Den økonomiske situasjonen er fortsatt anstrengt, men dette bidrar til at vi kan jobbe videre mot en bedre økonomi. Vi skal jobbe steg for steg for å komme oss ut av situasjonen, men det er fortsatt mye som gjenstår, sier Moe. 

Klubben har ingen konkrete formål de ønsker å bruke pengene på, annet enn at millionene kommer godt med i en tøff hverdag. I tillegg til pengene fra Vålerenga, får Stabæk også en god slump fra Heerenveen for salget av Morten Thorsby. 

Har ikke pengene I Vålerenga er stemninga naturlig nok noe mer trykket. 

TAKK FOR SIST: Herman Stengel ble til slutt ganske dyr for Vålerenga, selv om han gikk til klubben som Bosman-spiller fra Stabæk. Her er Hokksund-gutten i aksjon mot nettopp Stabæk tidligere i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TAKK FOR SIST: Herman Stengel ble til slutt ganske dyr for Vålerenga, selv om han gikk til klubben som Bosman-spiller fra Stabæk. Her er Hokksund-gutten i aksjon mot nettopp Stabæk tidligere i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet kunne i starten av mai avsløre at Vålerenga trengte 15 millioner kroner for å overleve (krever innlogging). Å betale totalt over seks millioner kroner hjelper ikke akkurat på saken. 

Bedre blir det heller ikke av at Vålerenga ikke har pengene de nå må betale. 

- Nei, det stemmer at vi ikke har midler til å betale 5,6 millioner nå, sier daglig leder i Vålerenga, Stig-Ove Sandnes, til Dagbladet.  

- Betyr det at dere ber om lengre tid?

- Vi har fått en frist på 14 dager, noe som i utgangspunktet høres knapt ut. Vi skal gå i dialog med Stabæk om hvordan vi skal løse dette, men jeg vil ikke forskuttere noen ting. 

- Hvordan skal Vålerenga overleve økonomisk når disse millionene kommer på toppen av en allerede trang økonomi?

- Det er ingen tvil om at det er dramatisk, og at det nå er forverret. Vi har samlet inn 2,3 millioner i aksjonen vår, pluss at vi har fått gjennom en del kostnadskutt. Nå må vi bare fortsette å jobbe i timene, dagene og ukene framover. Jeg ønsker ikke å gå i detalj på hvordan vi skal skaffe penger. 

- Herman Stengel kom gratis til Vålerenga, men viser seg nå å koste rundt seks millioner til slutt likevel. Er han verdt det?

- Dette er en avtale som ble inngått i 2011, og løst 2014. Jeg ønsker ikke å kommentere det, eller være noen dommer i denne saken. 

Stabæk krever erstatning - Vålerenga Fotball tar voldgiftsrettens beslutning til etterretning. For Vålerenga Fotball betyr denne dommen at den økonomiske situasjonen forverres betraktelig. Voldgiftsrettens dom gjør situasjonen enda vanskeligere og mer dramatisk for oss. Vi må få bruke de neste dagene og ukene til å finne en mulig løsning ut av dette, sier styreleder Åge Petter Christiansen i Vålerenga Fotball i en pressemelding på Vålerengas nettsider

HAR IKKE PENGENE: Daglig leder i Vålerenga, Stig-Ove Sandnes, sier klubben ikke har pengene de nå er dømt til å betale Stabæk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
HAR IKKE PENGENE: Daglig leder i Vålerenga, Stig-Ove Sandnes, sier klubben ikke har pengene de nå er dømt til å betale Stabæk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Dommen til tross, det er ikke noe vondt blod mellom klubbene.

- Til tross for at dette har vært en langvarig og vanskelig sak, vil både Vålerenga Fotball og Stabæk Fotball understreke at det er et godt klima mellom klubbene, sier styreleder Åge Petter Christiansen i Vålerenga Fotball ifølge vif-fotball.no.

I september ble Inge Andre Olsen, Truls Haakonsen, Lars Holter Sørensen og en fjerde Stabæk-ansatt, samt foretakene Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS, frifunnet for aktoratets påstand om at Veigar Páll Gunnarsson ble priset for lavt, og at opsjonsavtalen om Herman Stengel var for dyr

Selv om punktum nå er satt mellom Vålerenga og Stabæk, har sistnevnte fortsatt en sak gående mot staten. I april ble nemlig kjent at Stabæk krever erstatning på 13,4 millioner kroner av staten, i tillegg til en oppreisning på 750 000 kroner, i etterkant av den blanke frifinnelsen i retten. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer