Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rekdal slakter Vålerenga og Deila

Vålerenga er Vålerenga, ikke Strømsgodset fra Drammen

Fire ting preger Kjetil Rekdals ramsalte kritikk av Vålerenga etter 1–2 for Haugesund: Kjærlighet, bitterhet, skuffelse og fakta.

I HARDT VÆR: VIF-trener Ronny Deila klarer ikke å levere som forventet i Vålerenga. Han skjønner ikke helt hvorfor. Når laget skal ta steg rakner det. Hver eneste gang. Og når sånt skjer i VIF kommer kritikken. Fra alle hold. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
I HARDT VÆR: VIF-trener Ronny Deila klarer ikke å levere som forventet i Vålerenga. Han skjønner ikke helt hvorfor. Når laget skal ta steg rakner det. Hver eneste gang. Og når sånt skjer i VIF kommer kritikken. Fra alle hold. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

NÅR KJETIL REKDAL slakter Ronny Deilas VIF-prosjekt og kaller støtteapparatet i klubben for "Team Drammen", er han Kjetil Rekdal på sitt beste. Uredd og kompromissløs, som en av fire trenere med seriegull i Vålerenga, bryr han seg ikke om hva andre mener.

Han er Kjetil Rekdal, fotballeksperten uten nåde.

Like fryktløs som da han tok straffesparket over alle straffespark i Marseille.

En av få som har baller til å si akkurat det de mener i den norske fotballdebatten.

NÅR KJETIL REKDAL kritiserer Vålerenga er det viktig å være klar over at han er glad i Vålerenga, at Vålerenga er Kjetil Rekdals lag. Det er derfor han er så skuffet over enda en sesong på vei ut i ingenmannsland.

Hver gang Vålerenga har muligheten til å ta steg går det rett i potta.

Kollapset denne sesongen er to poeng på de fire siste kampene mot Kristiansund (1-1), Strømsgodset (2-3), Stabæk (1–1) og Haugesund 1–2.

ALLE SOM HAR barn kjenner seg kanskje igjen i kritikken. Man er alltid strengest og mest kritisk mot sine egne. Det er bare sånn det er. Men bak kjærligheten til klubben han har vunnet seriegull og cupgull med (Vålerenga har ni titler, fem seriegull og fire kongepokaler), aner man også en smule bitterhet.

Da Kjetil Rekdal av mange årsaker ble nødt til å kaste kortene i 2016, var Vålerenga en klubb som hadde brukt de siste sesongene på å redusere kostnader og bygge seg ned.

Da Ronny Deila startet sin første hele sesong i 2017 var det til dekket bord.

Allerede da begynte Kjetil Rekdal å snakke om pengene han aldri fikk.

Og mulighetene som ble tilrettelagt for arvtakeren.

HVIS KJETIL REKDALS kritikk irriterer de som leder og trener Vålerenga, tror jeg ikke det er innholdet som irriterer mest. Det er for alle å se. Stort sett alt han sier er fakta. Men måten han sier det på – måten Kjetil Rekdal forteller administrerende direktør Erik Espeseth og trener Ronny Deila at stort sett alt de har gjort er feil, og at 2019 kan bli dårligere enn 2018 (42 poeng/6. plass) – provoserer garantert makta på Intility Arena.

Ikke fordi det ikke er sant.

Men fordi de jobber som bikkjer hver eneste dag, og i hvert fall ikke trenger å få gnidd det inn fra en som vet hvor vondt det gjør.

"SÅNN GJORDE VI det i Drammen" var en setning du ofte hørte rundt Vålerenga etter maktskiftet i 2017. Den var basert på suksessårene 2012 og 2013, da Erik Espeseth styrte butikken og Ronny Deila trente Strømsgodset til sølv og gull i Tippeligaen. Og selv om fotball er fotball, så er det ikke nødvendigvis sånn at det som fungerer i Drammen kan overføres til Oslos østkant med blåpapir.

Den nye VIF-ledelsen gjorde det.

Nå betaler de prisen.

FØR SESONGEN VAR jeg på et møte i Vålerenga der administrasjon og sport snakket om framtida, arbeidsmetodene, målene og veien videre. Jeg husker Erik Espeseth sa hvor viktig det var for Vålerenga å skape historie. Som om over ett hundre år med Vålerenga – det som har skapt klubbens identitet og virkelig er det omverdenen forbinder med Vålerenga – ikke eksisterte. Og blant mange feil som er begått under dette regimet også, tror jeg det er en av de største.

Drammen kan ikke komme til Oslo for å gjøre Vålerenga til Strømsgodset.

Skal gutta fra Drammen og Godset lykkes på Oslos østkant må de være situasjonsbestemt kloke, og ydmyke i forhold til omgivelsene og historien.

RONNY DEILA SKYLDER ikke på noe eller noen når han sier Haugesund-kampen, i kjølvannet av de tre foregående missene, var "årsverste, grusomt og altfor dårlig". Det skal han ha. Deilas situasjonsbeskrivende ærlighet er forbilledlig. Han lider akkurat som Rekdal. Men VIF-treneren tar heller ikke veldig mye ansvar når han står der og forteller det alle ser, at Haugesund-kampen var årsverste, grusom og altfor dårlig.

Ronny Deila lovet topp fire før sesongen.

Klarer han ikke det er det ikke siste gangen han hører fra Kjetil Rekdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!