Vålerenga fronter omstridt «vidunderplaster»

Prøves ut på en rekke spillere.

ULOVLIG MARKEDSFØRING? Vålerengas medisinske koordinator sier flere spillere brukere et energiplaster uten bevist helseeffekt. Foto:  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix / Lifewave.com
ULOVLIG MARKEDSFØRING? Vålerengas medisinske koordinator sier flere spillere brukere et energiplaster uten bevist helseeffekt. Foto: Foto: Audun Braastad / NTB scanpix / Lifewave.comVis mer

(Dagbladet): Forrige torsdag publiserte Vålerenga en pressemelding på sine nettsider der de annonserer at de har inngått et samarbeid med den kontroversielle energiplasterprodusenten Lifewave.

I pressemeldingen får Christer Lund i selskapet komme med en rekke oppsiktsvekkende påstander, som for eksempel at de tilbyr «en banebrytende ernæringslinje som gir resultater de fleste merker i løpet av minutter».

Østlands-Posten har tidligere skrevet om plastrene, der flere tunge helseaktører avfeier dem som bare tull, og også omtalt omsetningsmetodene som i beste fall er på grensen av lovverket.

Testet i to måneder
Avtalen selskapet nå har inngått med Vålerenga skal ifølge Dagsavisen ikke gi Vålerenga penger i kassa, men er et «samarbeid» om å prøve ut plasterne på elitespillerne i klubben.

Vålerenga har brukt plastrene i rundt to måneder allerede, og flere av spillerne påstår de har merket god eller veldig god effekt av det, forteller medisinsk koordinator i Vålerenga, Eirik Bjærk, til Dagbladet.

- Det er jo kun subjektive tilbakemeldinger spillerne gir til meg, men jeg er villig til å prøve ting så lenge det er lovlig. Og det er det. Dette er ingen gråsone, sier Bjærk.

Ifølge Dagsavisen klarer ikke Legemiddelverket å finne ut hva plastrene egentlig inneholder. Legemiddelverket vurderer nå om de skal sende ut varsel for ulovlig markedsføring til selskapet bak plastrene, mens Forbrukerombudet sier til samme avis at markedsføringen som også står på Vålerengas offisielle nettsider umulig kan være lovlig.

- Det vil overraske meg om dette er greit. Jeg vil vise til den berømte setningen: Hvis noe ser ut til å være for godt til å være sant, så er det mest sannsynlig det. Når noen framsetter denne type påstander, må det foreligge dokumentasjon som noen kan etterprøve, sier forbrukerombud Gry Nergård til Dagsavisen.

- Hva skal jeg si? Det er mer mellom himmel og jord enn det vi vet, og det er mye som brukes i toppidretten som man ikke kan forklare effekten av. Når det tyske landslaget bruker det syns jeg ikke at vi i Vålerenga skal være noe verre, sier Bjærk.

VM-påstand
Bjærk hevder Tysklands landslag brukte plastrene under hele VM-sluttspillet i sommer, og at den informasjonen gjorde det lettere for ham å si ja til å teste produktet på Vålerengas elitespillere.

At Tyskland brukte det i VM hevder også Lifewave på sine nettsider. Dagbladet har ikke klart å finne igjen noen av bildene Lifewave bruker som dokumentasjon i sine saker i de bildearkivene vi har tilgang til.

Men Tyskland- og Real Madrid-spilleren Samir Khedira hadde et liknende plaster på høyre kne under en treningsøkt i Østerrike i mai.

Selgerne som oppsøkte Vålerenga for et par måneder siden hadde ikke noen håndfast dokumentasjon på effekten av plastrene, til tross for at de hevder det er klinisk utprøvd og med raske resultater.

- Det er mange kombinasjoner av ting jeg gjør før, under og etter kamper som har effekt på spillerne. Hvis dette kan være et hjelpemiddel i verktøykassa, og når jeg nå sitter med en skadefri tropp, så kommer jeg ikke til å si nei til å bruke det videre, sier Bjærk til Dagbladet.

• Dagbladet har vært i kontakt med det tyske fotballforbundet, men har foreløpig ikke fått bekreftet eller avkreftet om verdensmesterne brukte plastrene under VM-sluttspillet i sommer.

PLASTER PÅ KNEET: Sami Khedira oppgis som plasterbruker av produsenten, og på en trening 30. mai i Østerrike var det et plaster å se på tyskerens kne. Foto: AFP / PATRIK STOLLARZ / NTB SCANPIX
PLASTER PÅ KNEET: Sami Khedira oppgis som plasterbruker av produsenten, og på en trening 30. mai i Østerrike var det et plaster å se på tyskerens kne. Foto: AFP / PATRIK STOLLARZ / NTB SCANPIX Vis mer