Vålerenga ga fansen en målfest i bursdagsgave

Vålerenga feiret 100 år med 5-3 mot Sarpsborg 08.

GAVEPAKKE: Torgeir Børven sørget for den første scoringen i kampen mellom Vålerenga og Sarpsborg 08. Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix
GAVEPAKKE: Torgeir Børven sørget for den første scoringen i kampen mellom Vålerenga og Sarpsborg 08. Foto: Aleksander Andersen / NTB ScanpixVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Vålerenga feiret sitt eget 100-årsjubileum i dag. Det ble som seg hør og bør markert før kampen, med ballonger, bluss, sang og flagg.

Etter mye pomp og prakt, var det på tide med litt fotball på Ullevaal stadion.

Den første som presenterte seg var tidligere Vålerenga-spiller Aaron Samuel, som spilte sin første kamp for Sarpsborg 08 i dag. Før minuttet var spilt satte han fart langs venstrekanten, før han skøyt fra spiss vinkel. Skuddet ble imidlertid stoppet greit av Enga-keeper Gudmund Kongshavn.

Børven-scoring Men det var jubilantene i blått som tok ledelsen, og det ved Torgeir Børven. Etter fire minutter banket han ballen i det lengste hjørnet fra 17 meter. Forarbeidet ble mesterlig utført av Daniel Fredheim Holm. Dermed var festen for alvor i gang i Oslo.

Ti minutter seinere kunne Børven ha doblet ledelsen. Et innlegg fra Diego Calvo sneik seg gjennom hele feltet, inkludert Børven, som nesten fikk tåa på ballen på bakre stolpe.

Like etter var det Mohammed Fellah som var nære ved å gjøre mål. Et skudd fra 20 meter hadde bra kraft og god retning. Dessverre for Fellah slo Christian Sukke ballen til en corner som det ikke ble noe ut av.

Gjestene var ikke ufarlige de heller. Etter halvspilt omgang ble et hjørnespark nesten ekspedert i mål av Christian Brink, og bare minuttet etter gikk et frispark fra venstre nesten forbi alt og alle. Bare en våken Kongshavn i Enga-buret hindret utligning.

Knallskudd fra Breive Da stadionuret viste 27 minutter gikk Vålerenga opp til 2-0. Bojan Zajic driblet vekk tre Sarpsborg-spillere, før han slapp ballen til Fredheim Holm. Deretter sto han i veien for skuddet til sistnevnte, bare for å ende opp med returen i beina. Fra elleve meter satte han kula kontant i målet bak en utspilt Sukke.

Deretter fulgte en rolig periode i kampen, før de signalgrønne gjestene fra Østfold reduserte seks minutter før pause. Ballen havnet i returrommet hos Tom Erik Breive. Han virket aldri å være i tvil om hvor den skulle - opp i krysset, og der havnet den også. 2-1 til pause, etter en nokså fortjent redusering fra Sarpsborg.

Tsjekkisk pasningsmagi I pausen ble damelandslaget hyllet av de frammøtte. Litt sang fra Alex Rosen ble det også tid til, men størst begeistring på tribunen skapte det da han viste rumpa.

Og enda mer begeistring skulle det bli. Den andre omgangen var bare tre minutter gammel da Jan Lecjaks utnyttet at Sarpsborg-forsvaret sto høy i banen. Han slo en lekker gjennombruddspasning mot Torgeir Børven, som parkerte Ole Heieren Hansen.

Aleine med Christian Sukke var Børven sikker som banken, og 3-1 var et faktum.

Derfra og inn skulle Vålerenga egentlig bare kose seg og nyte bursdagen sin. Men etter en drøy time sørget Giancarlo González for spenning i kampen igjen da han upresset satte ballen i eget mål fra kloss hold etter et innlegg fra innbytter Mohamed Elyounoussi.

Berre punkterte kampen Elyounoussi kunne fort ha utlignet noen minutter seinere, men fikk ikke skikkelig klem på avslutningen da han fikk stå umarkert på bakre stolpe.

I stedet var det hjemmelaget som tok tilbake tomålsledelsen med snaut tjue minutter igjen å spille. En corner fra høyre blei perfekt skrudd inn av Lecjaks. På bakre stolpe ventet Nicolai Høgh, som ikke trengte å gjøre annet enn å sette pannebrasken til for å gjøre 4-2.

Kampen var likevel ikke avgjort. Drøyt fem minutter seinere rullet gjestene fra Østfold opp et vakkert angrep på venstresida. Med fem mann inne i boksen var det Martin Wiig som fikk æren av å sette ballen i mål til 4-3. 

Vålerenga svarte umiddelbart, og hvem andre enn veteranen Morten Berre var den rette til å punktere kampen med 5-3-målet i 100-års-jubileet? Etter å ha slått en ydmykende tunnel på Christian Brink, tuppet den 37 år gamle innbytteren ballen bak Sukke i Sarpsborg-buret. Den målgivende pasningen var det Daniel Fredheim Holm som sto for, hans tredje for dagen.

Gjestene jaget sitt fjerde og femte mål i sluttminuttene, men fikk ikke uttelling. Dermed endte det 5-3 på Ullevaal stadion.

- Husk Ekebergsletta I garderoben etter kampen fikk laget ros av trener Rekdal, som likevel ikke greide å dy seg fra å peke på det som ikke var så bra.

- Jeg er utrolig stolt av dere gutta. Litt irritert over at vi slipper inn tre mål, men det får være, sa Rekdal til guttene.

- Kos dere resten av dagen, sa Rekdal, som også  minnet laget om at de har oppdrag på Ekebergsletta i morgen.

Da Kjetil Rekdal ble bedt om å si noe om Morten Berre, som kom inn og kronet kampen med VIFs femte scoring, var det vanskelig for treneren å finne ord.

- Vi har brukt opp alle superlativene om han. Jeg føler meg utrolig priviligert for å ha en sånn spiller i stallen, det er bare å ta av seg hatten nok en gang, sier Rekdal til TV 2.