PÅ TRENING: Gutta fra Soweto Kliptown Youth (SKY) var på besøk hos Vålerengas tippeligalag på Valle i dag. Foto: Kristian Harby/Picture Aid
PÅ TRENING: Gutta fra Soweto Kliptown Youth (SKY) var på besøk hos Vålerengas tippeligalag på Valle i dag. Foto: Kristian Harby/Picture AidVis mer

Vålerenga gir 10 000 til kaffekopp-aksjonen

SKY-gutta lover Freddy Dos Santos å komme tilbake med sørafrikanske jenter.

|||
VALLE (Dagbladet): Oslo-turen har vært tettpakket av inntrykk for gutta fra Soweto Kliptown Youth (SKY).

Tirsdag var de skuffet over å ha blitt slått ut av Norway Cup, men reisen har fortsatt med blant annet besøk på Nobelinstituttet og den sørafrikanske ambassaden, og vannlek for første gang i basseng i Frognerbadet.

I dag kom imidlertid et definitivt høydepunkt: 13-åringene fikk være med på Vålerenga-trening.

VIF er allerede lagets store helter etter at SKY ble invitert både på kampen mot Barcelona og helgas 8-1-nedsabling av Start, og «Fellah», «Singh», «Moa» er allerede kjente navn i leiren.

Derfor var det tydelig gjevt å få nærkontakt med Vålerenga-spillerne under dagens økt på Valle.

LOVER JENTER: Freddy dos Santos er på fornavn med flere av Kliptown-gutta, som lover VIF-spilleren å ta med et jentelag neste gang. Foto: Kristian Harby/Picture Aid
LOVER JENTER: Freddy dos Santos er på fornavn med flere av Kliptown-gutta, som lover VIF-spilleren å ta med et jentelag neste gang. Foto: Kristian Harby/Picture Aid Vis mer

SKY-gutta fikk omvisning i garderoben, prøve det nye kunstgresset i Valhall, og til slutt sparke rundt med Freddy Dos Santos og de andre spillerne mot slutten av Martin Andresens trening - alle selvfølgelig i Vålerenga-drakt.

VIF gir 10 000 Under fotball-VM startet Dagbladet en kaffekoppaksjon for Sean og de andre ungene i Kliptown, og VIF-gutta har allerede bidratt med et par telefoner til 820 400 40.

I dag økte Vålerenga Fotball innsatsen, og Freddy Dos Santos overleverte 10 000 kroner til lagleder og ildsjel Bob Nameng, penger som skal komme kaffekoppaksjonen til gode.

- Det er en glede for meg å få lov til å gi deg disse pengene, og vi håper at dere en dag kommer tilbake og spiller med oss, og kanskje også for oss. Jeg hører dere allerede har ballbingen klar, så nå er det bare å trene mye, sa Dos Santos til SKY-gjengen.

- Kom tilbake med enda flere lag neste Norway Cup, oppfordret han.

- Vi skal komme tilbake med jenter til deg! smalt det kjapt fra en av SKY-spillerne.

Foto: Kristian Harby/Picture Aid
Foto: Kristian Harby/Picture Aid Vis mer

- Ta med noen jentelag, det hadde vært fint. Og kom tilbake og hils på de norske jentene igjen, gliste Dos Santos.

Velkomsten viktigst Bob Nameng har også fått et godt forhold til Vålerenga etter dagene i Oslo, og fikk en god prat med flere av spillerne etter treninga i dag.

Etterpå takket han varmt for velkomsten og bidraget.

- På vegne av SKY og hele Sør-Afrika vil jeg takke for denne gaven, men aller mest for tanken bak. Pengene vil bli brukt til noe godt og forsvinne, men minnene om det vi har opplevd her vil alltid være der, sa Bob.

- At dere ønsker oss velkommen på denne måten er stort, og jeg blir glad når jeg hører Freddy allerede kunne navnene på flere av spillerne. Jeg vil også spesielt takke Vålerenga for at de kjemper mot rasisme og for respekt, sa Nameng.

10 000 fra Norsk Toppfotball
Freddy Dos Santos og Vålerenga sender samtidig stafettpinnen videre til neste lag på tippeligatabellen, Tromsø, og utfordrer dem til å følge opp bidraget til SKY-prosjektet i Soweto.

Og ikke nok med det, Norsk Toppfotball gir også 10 000 kroner til Kliptown-prosjektet.

- Vi vil gjerne være med og støtte oppom aksjonen, fordi også vi selv har vært der og opplevd Kliptown. Vi har sett forholdene og møtt de som er ungdomsledere der. Det er lett å se at pengene kommer til anvendelse på en positiv måte, sier Norsk Toppfotball-direktør Niels Røine til Dagbladet.

SEAN (5): Og de andre barna i Kliptown, Soweto får nyte godt av pengene som kommer inn i Dagbladets spontane VM-aksjon.  Foto: Morten Pedersen
SEAN (5): Og de andre barna i Kliptown, Soweto får nyte godt av pengene som kommer inn i Dagbladets spontane VM-aksjon. Foto: Morten Pedersen Vis mer