Vålerenga har hentet en fotballspiller - ikke et vrak

Manchester United har utviklet Etzaz Hussain (17) til potensiell A-lagspiller for VIF. Hva er feil ved det?

VENDER HJEM TIL NORGE: Etzaz Hussain (17) prøvde lykken i Manchester United, men vender nå hjem til Norge og Vålerenga.    FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
VENDER HJEM TIL NORGE: Etzaz Hussain (17) prøvde lykken i Manchester United, men vender nå hjem til Norge og Vålerenga. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Oslo - Onsdag 19. januar

VÅLERENGA HAR HENTET snart 18 år gamle Etzaz Hussain fra et av verdens beste fotballakademier, men kommenterer guttens hjemkomst til Norge som om han har lidd nød og er blitt ødelagt i England. "Dessverre ble han hentet av United og der har han vært en stund" sa Martin Andresen til TV2 tirsdag kveld.

Ja, det er riktig det — at stortalentet Etzaz Hussain har vært i Manchester United siden januar 2009.

Men er det ikke også sånn at han er blitt en bedre fotballspiller også?

JEG SKAL IKKE være kategorisk, men jeg tror ikke følgende påstand er helt på trynet: Etzaz Hussain er som fotballspiller mye lenger framme i dag enn han ville vært om han hadde hatt de to siste årene på Langhus eller i Vålerenga. Spør bare Knut Torbjørn Eggen som har fulgt gutten på alderbestemte landslag."Han er best hver gang", har jeg hørt Eggen junior si.

Mens VIF-Martin litt overraskende tar parti med Eggen senior, som jo mener alle unge fotballspillere blir best av å trene, utvikle seg og spille i Norge.

Selv om konkurrentene i Europa — som for eksempel ikke helt ubetydelige Manchester United — har program, fasiliteter og skolerte trenere som norske guttunger ikke er i nærheten av å kunne bli tilbudt i Norge.

TIL UKA REISER en annen norsk guttunge som ennå ikke er fylt 16 år — Mats Møller Dæhli - til Manchester United. Først som læregutt fordi ingen kan skrive proffkontrakt før de er 17 år i England. Deretter med proffkontrakt fram til han er nitten og et halvt år. Det er mange som har ment mye om den overgangen også. Men Mats er ikke tatt på sluk av en storklubb som har sett gutten spille noen fenomenale G15-landskamper for Norge.

Bak denne materialiserte guttedrømmen ligger det fire ukelange treningsopphold og et scoutingarbeid som har strukket seg over flere år.

MATS MØLLER DÆHLI har spilt i Lyn med faren sin (Truls Dæhli), Myggen (sønn på laget) og tidligere VIF-stopper Dag Roar Austmo (sønn på laget) som trenere. Han har spilt på Lyn NTG med de gode lærerkreftene som finnes der, og etter konkursen i fjor vært hospitant hos Stabæk. Og nå har altså Norges kanskje mest ettertraktede 15-åring fått muligheten i Manchester United - på et av verdens mest profesjonelt drevne akademier.

Er det dessverre også?

DET FINNES IKKE garantier, vi har mange eksempler på det. Men ingen fotballsjeler er helt like. Unge spillere og familiene deres takler utfordringen(e) helt forskjellig. Men hvis vi i Norge skal si det er feil og utviklingshemmende at en guttunge store deler av Europa har fått øynene opp for får muligheten i en av verdens største fotballklubber, må i hvert fall de som hevder noe sånt komme opp med trenings- og utviklingsmuligheter som matcher det Manchester United har å tilby.

Og det finnes ikke.

KJETIL REKDAL TOK en Per Borten på Gran Canaria og er årets trener så langt. Ubetalelige bilder. Både de av Reka og de av den tidligere statsministeren. Og ennå er det to måneder til seriestart og Aalesund-trenerens evalueringer, krav og vurderinger av egen klubb.

Jeg kan knapt vente.

PS! (Stadig for faste lesere): Klokka 21.07 i går kveld — etter at Carlos Teves hadde misset straffe for Manchester City mot Leicester — fikk jeg følgende sms fra United-galskapens hovedkvarter (Sigve Kvamme):

«Tevez med tidenes mest ubrukelige straffe. Lot seg enkelt psyke ut av keeper.»

- Men du ser på City, svarte jeg.

«Jeg liker fotball generelt. Og koste meg på stillingen 1-1. Enda mer da Carlitos trillet ballen inn til keeper fra merket. Det var verdt alt!»

Før han litt senere rundet av kvelden med "You're just a shit Man United, synger Leicester-fansen nå. Rørende!".

Sånn har jeg det på jobben.

SOM TO DRÅPER VANN: AaFK-trener Kjetil Rekdal og tidligere statsminister Per Borten. Foto: AaFK.no/Dagbladet
SOM TO DRÅPER VANN: AaFK-trener Kjetil Rekdal og tidligere statsminister Per Borten. Foto: AaFK.no/Dagbladet Vis mer