Vålerenga kaller casuals-bråk for «et historisk vendepunkt»

Supportere sloss mens små unger, familier og besteforeldre var vitner.

SJOKKSCENER: Politiet måtte bruke alle tilgjengelige ressurser og blant annet tåregass for å få kontroll da casuals fra Vålerenga angrep Brann-pøbler rett utenfor Ullevaal stadion før møtet mellom lagene søndag kveld. De involverte er blitt ilagt kraftige bøter. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SJOKKSCENER: Politiet måtte bruke alle tilgjengelige ressurser og blant annet tåregass for å få kontroll da casuals fra Vålerenga angrep Brann-pøbler rett utenfor Ullevaal stadion før møtet mellom lagene søndag kveld. De involverte er blitt ilagt kraftige bøter. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det utspilte seg noen stygge scener utenfor Ullevaal Stadion en time før avspark i kampen mellom Vålerenga og Brann. Rapporter fra nasjonalarenaen tilsier at 20-30 supportere skal ha barket sammen, og at politiet tok i bruk tåregass for å skille dem. Andre kilder sier at det skal ha vært så mange som 40-45 personer.

Det spesielle med episoden var at flere barnefamilier skal ha stått like i nærheten av stedet der bråket oppstod. Vanligvis slåss bråkmakerne på avsideliggende plasser, men nå har vanlige supportere fått kjenne volden på kroppen. I den forbindelse har Vålerenga i dag kommet med en pressemelding for å vise at klubben tar sterk avstand fra vold og trusler.

«Det som skjedde den 15.september før kampen mot Brann på Ullevaal Stadion er et historisk vendepunkt. Bråket ble bevisst utført mens små unger, familier og besteforeldre var vitner. Noen gråt åpenlyst og flere valgte å droppe kampen og komme seg hjem», står det blant annet å lese i pressemeldingen.

Nå kommer klubben med en sterk oppfordring til dem som regelmessig har sympatisert med de som lagde bråk utenfor Ullevaal.

«Før kampen mot Brann var det 17 utestengte. Nå legges det ned et betydelig arbeid for å identifisere de bråkmakerne som deltok i bråket før kampen mot Brann. Alle vil bli ekskludert i lang tid».

Kampen var på forhånd definert som en risikokamp, og derfor var politiet raskt på stedet. Det skal ha vært Vålerenga-supportere som gikk til angrep da politiet geleidet en Brann-delegasjon inn på stadion.

Flere episoder Det har vært en rekke episoder med fotballbråk som har blitt koblet til Vålerenga fra dette miljøet i mange år. I forkant av begge kampene mot Lillestrøm denne sesongen var det sammenstøt fra begge lags supportere.

Oslo-politiet har allerede gjort framtidige grep. Casuals-virksomhet skal fra nå av svi enda mer på lommeboka.

- Nå vil vi tydeliggjøre et signal ut til alle såkalte casuals: Politiet og samfunnet kommer ikke til å tolerere denne oppførselen, og nå innfører vi et grunnbeløp på bøtene som er på 30 000 kroner. I situasjonen søndag var det i tillegg et individ som satte seg kraftig til motverge da politiet pågrep ham. Han har fått en bot på 45 000 kroner, sier visepolitimester i Oslo, Roger Andresen til Dagbladet.

Christian Kjellsen, talsmann for Vålerengas supporterklubb Klanen tillegger ikke de involverte mye ære.

- Hvis man er så feig som hooligan at det tryggeste er å slåss foran politiet, er det lite håp for fotballvolden i Norge.

I 2012 kom politiet med en rapport på casualsmiljøet i Norge, med en oversikt over kjente risikosupportergrupperinger som er meldt inn i det nasjonale etterretningssymstemet «Indicia». Der kom det blant annet frem at minst ti fotballklubber i Norge har tilknytning til slike grupperinger.

Da norske Casuals grupperingene går i liten grad emd supportereffekter, men skiller seg ut fra den øvrige supportermengden ved å bære dyre merkeklær, har en utagerende holdning på og utenfor stadion, samt at de holder seg samlet i grupper.