Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien runde 17: Vålerenga-Sandefjord

Vålerenga kan være et skremmende dårlig fotballag

Når du puster lettet ut etter ett poeng hjemme mot Sandefjord er det meste feil. Det klokeste Ronny Deila kan gjøre er derfor å ta fram hårføneren.

SLUTTDRAMA: Vålerenga reddet ett poeng med to scoringer i sluttminuttene. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
SLUTTDRAMA: Vålerenga reddet ett poeng med to scoringer i sluttminuttene. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vålerenga-Sandefjord 2–2 (0–1)

NÅR DET ER vanskelig å innrømme et fotballag en eneste formildende omstendighet etter to scoringer og poengdeling fra det 89. minutt, sitter du med en følelse av å ha sett en av årets svakeste prestasjoner.

Alle som forlot Intility Arena lenge før Vålerenga var i nærheten av å hente inn noe som helst var i hvert fall sikre på at de hadde sett den svakeste.

DET ER INGEN grunn til å lure på hvorfor Vålerengas publikumsoppslutning raser og tilskuertallet på 7008 mot Sandefjord er en hån mot alle som kan se og telle. Det er ikke sånn at laget ikke er godt nok. Laget er rett og slett altfor dårlig.

ETTER 1–5 MOT Molde i siste kamp før ferien skulle Vålerenga starte høsten med en skikkelige revansje mot bunnlaget Sandefjord. De presterte å synke enda dypere, på et nytt bunnivå, og få sine mest trofaste, de få som er igjen, til å vende dem ryggen på 0–2. Og det er ikke bare til å forstå, etter Vålerengas prestasjon mot laget som kom til Intility Arena med en seier og seks poeng, burde de egentlig gått i pausen.

Så svake var Vålerenga.

DA ROSENBORG FEIDE Ranheim av banen før pause lørdag kveld var jeg smått sjokkert over hvordan Trondheims lillebror lot storebror få alt gratis gjennom å la være å flytte beina og presse ballfører på egen banehalvdel. Da Sandefjord bare ledet 1–0 over Vålerenga denne søndagskvelden var jeg sjokkert ganger ti over hvor dårlig et eliteserielag med voksent budsjett og store ambisjoner kan tillate seg å være. For det var ikke først og fremst Sandefjord som plaget Vålerenga, det var Vålerenga som plaget seg selv.

Gjennom elendige valg, dårlige aksjoner og hjernedøde og suicidale balltap på egen halvdel.

PÅ TABELLEN ER Vålerenga en middelhavsfarer der de ligger på niendeplass. Det er veldig skuffende. Hva form og fasong angår er de helt ute å kjøre. Det er direkte kritisk. For det er ikke bare grove og sporadiske upressede feil gjort av enkelte som er lagets problem, det er gigantiske feil, både individuelt og kollektivt, offensivt som defensivt, på toppen av manglende vilje og forståelse for spillets grunnprinsipper.

Du vinner ikke fotballkamper om du ikke flytter beina, fighter og kjemper.

Skal du være tilskuer kan du like gjerne sitte på tribunen.

ETTER EN OMGANG trodde Sandefjord de kunne slå Vålerenga. Da de red av Vålerengas sjanseskapende periode på 20 minutter og gikk opp til 2–0 begynte de å bli sikre. Men så skjedde det som alltid skjer når Sandefjord er i posisjon til å vinne poeng.

De kollapset totalt.

ELLER ENDA VERRE, de gikk i oppløsning. Total oppløsning. Etter 1–2 scoringa spilte Vålerenga i realiteten mot ingen. Og hadde verden vært enda mer brutal enn den har vært mot Sandefjord denne sesongen, selv om også de må ta ansvaret for egen elendighet, ville Vålerenga vunnet kampen.

Så nær var Ronny Deilas mannskap å vinne en kamp de så ut til å gjøre alt som sto i deres makt for å tape.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!