Vålerenga og Lillestrøm i rød sone

Enda verre for Ham/Kam som mister klubblisensen.

(Dagbladet): Norges Fotballforbund presenterte i dag de siste tallene for klubblisensen i norsk toppfotball.

Blant Tippeligaklubbene er Lillestrøm og Vålerenga, basert på de sistebudsjettalllene, i rød sone. Vålerenga må dermed lage en ny handlingsplan.

Lillestrøm oppnådde sine delmål og har bedret sin økonomi det siste halvåret. De får dermed ikke reaksjoner fra NFF. De må allikevel fortsette med sin handlingsplan.

Stabæk rykker opp fra rød til gul sone, men må fortsette handlingsplanen sin til de rapporterer to perioder i gul sone.

IK Start trer ut av handlingsplan etter to perioder i gul sone.

NFF har inndratt Ham/Kams klubblisens. Siden Ham/Kam allerede har rykket ned, får det ingen umiddelbare konsekvenser: De kan fint spille i 2. divisjon uten klubblisens. Men det viser at klubben har store økonomiske problemer som må utbedres før de kan drømme om spill i de to øverste divisjonene igjen.

I Toppserien for kvinner har Arna Bjørnar og Røa fått irettesettelser av NFF. Vålerenga kvinner er i rød sone sammen med herreklubben.

Positiv utvikling på 50 millioner kroner De ferskeste halvårstallene for toppfotballen viser at klubbene samlet sett går 35 millioner kroner i underskudd på det bærekraftige driftsresultatet.

Tallene snur derimot til 25 millioner i overskudd, dersom man inkluderer spillersalg og salg av andre driftsmidler.

Dette er en positiv utvikling siden i fjor, på 50 millioner kroner.

Klubbenes prognoser sier at bedringen vil fortsette ut året, og ende på 71 millioner i forbedret driftsresultat inklusive spillersalg og salg av driftsmidler.

- Tallene viser at toppklubbene samlet sett går mot en mer bærekraftig økonomi. Kostnadene må fortsatt ned. Det er først når en klubb har bærekraftig økonomi at klubben kan ha fullt fokus på det viktigste - sportslig utvikling, sier fotballpresident Yngve Hallén til fotball.no.

Skryter av kvinnefotballen I kvinnefotballen går klubbene i snitt med 137 057 kroner i overskudd. Det er en liten økonomi, men klubbene får skryt for den økonomiske kontrollen.

- I Toppserien er det en nøktern drift, og de går med samme overskudd som i de siste årene. Inntektene er stigende, men vi kunne tenkt oss en mer robust liga. Vi håper VM i Canada og andre arrangementer kan bidra til økt inntekt i toppserien, sa Hallén på pressekonferansen.

Blant klubbene i kvinnelig toppserie har Medkila, Klepp og Amazon rykket opp til gul sone fra rød sone i mai.

Arna Bjørnar, Vålerenga og Røa er i rød sone. Røa og Arna Bjørnar har fått irettesettelser av NFF. Rapporterer de i rød sone en gang til, får de poengstraff.

Vålerenga kvinner må samhandle med herrelaget i å lage en handlingsplan for å komme seg ut av rød sone i perioden fremover. Stabæks kvinnelag rykket opp i gul sone sammen med herrelaget, men må fortsette med sin handlingsplan.

LSK Kvinner er på sin side ikke juridisk tilknyttet til herrelaget på samme måte som Stabæk og Vålerenga, og trenger ikke å følge herrelagets handlingsplan. LSK kvinner er i gul sone.