Vålerenga reddet av tvilsom straffe

Et tvilsomt straffespark reddet ett poeng for Vålerenga mot nedrykningstruede Moss, som klaget over at dommeren dømte for en viljehands han innrømmet ikke å ha sett.

Jan Tore Ophaug ga hjemmelaget ledelsen i det 26. minutt da han dundret ballen i nettet fra kort hold etter et halvtreff av midtstopperkollega Rune Tangen.

Tangen kom i fokus ni minutter senere da den ene assistentdommeren vinket febrilsk med flagget sitt etter at hjemmelagets kaptein hadde klarert et Vålerenga-angrep. Dommer Jon E. Skjervold var på vei utover på banen uten å ha sett noen ting, men oppsøkte linjemannen, som var overbevist om at han hadde sett en viljehands på Tangen.

- Han (linjemannen) tolket det som viljehands og da hadde jeg ikke annet å gjøre enn å dømme straffe, sa Skjervold. Han nektet linjemannen å uttale seg til pressen.

Dommertrioen måtte ha politieskorte ut av Melløs stadion.

Kjetil Rekdal nølte ikke og satte straffesparket sikkert i mål. Da var kampen 35 minutter gammel.

Scoringen medførte en hatsk stemning på Melløs hvor 4432 tilskuere - rekord for sesongen - hadde benket seg sammen.

«Hårreisende svak dømming»

- Det er helt utrolig at dommeren kunne blåse straffe for noe han ikke ser, selv om han står to meter unna, sa spillende trener Rune Tangen i Moss. Han frykter for at dette målet og to tapte poeng kan være avgjørende for hvorvidt klubben rykker ned eller ikke.

- Jeg tør faktisk ikke si noe mer. Ballen treffer meg, men jeg kan ærlig talt ikke si hvor den treffer. Det var jo et direkte skudd som jeg stoppet, og da kan det jo ikke være viljehands, tilføyde han og mente at linjemannen kan ha vært under press fra Vålerenga-klanen, som hadde sin tribune like ved.

- Det var surt å miste de to poengene, sa han.

Midtstopperkollega Jan Tore Ophaug var ikke så forsiktig med ordbruken:

- Dette var hårreisende svak dømming, sa han.

Kjetil Rekdal hevdet at han ikke hadde sett situasjonen som førte til straffesparket, men hadde følgende kommentar:

- Når linjemannen reagerer så sterkt som han gjør, må det ha vært en kjempehands. I så fall var det riktig å dømme straffe.

Sørgelig ineffektive

Vålerenga skapte langt flere sjanser enn Moss, dominerte store deler av kampen, men var sørgelig ineffektive foran mål. Det måtte straffespark til for å få ballen inn etter at cupfinalisten hadde skapt et tosifret antall sjanser. To ganger reddet Moss på streken, en gang traff ballen treverket, men inn ville den ikke.

- Jeg har sett en statistikk på at vi er blant de lagene som skaper flest sjanser, men vi er de dårligste til å utnytte dem. Vi har absolutt en jobb å gjøre. V i har en plan for neste år, men den kan jeg ikke røpe nå, sa Rekdal.

Dette var klubbens 11. uavgjorte kamp i toppserien denne sesongen.

- Det er tungt at vi i kamp etter kamp er bedre enn motstanderen, men ikke klarer å vinne, sa Rekdal.

- I denne kampen burde vi så absolutt hatt alle tre poengene.

Trøsten var at Vålerenga nå virker å være utenfor faresonen i nedrykningsstriden.

Moss - Vålerenga 1-1 (1-1)

Melløs stadion, 4432 tilskuere

Mål: 1-0 Jan Tore Ophaug (26), 1-1 Kjetil Rekdal (str. 37).

Dommer: Jon E. Skjervold, Fet.

Gule kort: Johan Arneng, Tom Henning Hovi, Vålerenga. Lagene:

Moss (4-3-3): Per Morten Kristiansen - Kjetil Wæhler (Vidar Martinsen fra 6.), Jan Tore Ophaug, Rune Tangen, Jon Eirik Ødegaard - Anders Juliussen, Terje Høsøien (Robert Evensen fra 65.), Gard Kristiansen - Simen Brenne, Kjell Olofsson (Bård Erik Olsen fra 74.), Øyvind Storflor.

Vålerenga (4-5-1): Øyvind Bolthof - Freddy dos Santos, Erik Hagen, Knut Henry Haraldsen, Tom Henning Hovi - David Hanssen (Stian Ohr fra 87.), Johan Arneng, Kjetil Rekdal, Pa-Modou Kah (Thomas Holm fra 84.), Bjørn Arild Levernes - Kristen Viikmäe (Knut Hovel Heiaas fra 73.).

(NTB)