Vålerenga signerer det største Afrika-talentet Torbjørnsen har sett

Over 60 ganger i Afrika gir talentspeideren god bakgrunn for egne meninger. Vålerenga har endelig skjønt det.

AFRIKA-AGENT: Stig Torbjørnsen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
AFRIKA-AGENT: Stig Torbjørnsen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Oslo - torsdag 6. januar

FREDRIK STOOR (27) er klar for Vålerenga og vil sansynligvis gi Martin Andresen en høyreback som gjør det (litt) vanskeligere for Freddy dos Santos å være selvskreven på laget. Det er en god nyhet for alle som bryr seg om Vålerenga. Men langt mer spennende var det som skjedde før lunsj da en 18-åring fra Benin for første gang satt sine bein i Vallhall.

Sidoine Oussou heter han.

Går alt som det bør gå — hvilket handler om den medisinske testen - er han Vålerengas neste spiss.

INNTIL NYLIG HADDE Vålerenga luktet på, snakket med og lunsjet talentspeider Stig Marius Torbjørnsen i rundt fire år. Allerede da klubbdirektør Pål Breen inviterte på den første matbiten hadde Vålerenga en målsetting om å ansette mannen som lenge gjorde en god og eksklusiv jobb for Rosenborg. Men det ble med lunsjene — Vålerenga klarte aldri å ta seg råd til å satse på talentspeiding.

Selv sist sommer ble det nei da det nok en gang ble spørsmål om Stig Marius Torbjørnsen skulle på lønningslista.

I DAG BETALER Vålerenga honorar til agentbyrået Stars & Friends og kjøper Torbjørnsens tjenester gjennom det. Det første resultatet av den investeringen kom til Vallhall i formiddag. Og skal jeg høre på det Stig Marius sier, og det gjør jeg ganske ofte, er 18 år gamle Sidoine Oussou et av de største afrikanske talentene han har sett.

Om ikke det største.

NORSK FOTBALLS ØKONOMI er stort sett i en slik forfatning at de fleste klubbene er nødt til å signere Bosman-spillere og folk de slipper å betale utdanningskompensasjon for (over 24 år). Vålerenga, som gikk med ni millioner kroner i overskudd i 2010, er litt heldigere stilt. Og derfor investeres det i Fredrik Stoor og Sidoine Oussou, og derfor skal det kjøpes en spiller eller to til.

Samtidig skal A-stallen kuttes til 19 mann.

To keepere inkludert.

FOR TO ÅR siden hadde Vålerenga 33 mann på lønningslista. I fjor var det 25. Det handler ikke bare om nødvendige kostnadkutt. Man mener at treningene blir bedre også. Og under A-stallen på 19 skal Vålerenga ha en rekrutteringsstall på ni spillere. Og det er det.

Lønnsbudsjettet blir høyst sansynlig det samme i 2011 som i 2010. Det betyr at klubben håper å få mer kvalitet enn bredde for pengene. I det arbeidet spiller Stig Marius Torbjørnsen en viktig rolle. Samtidig har Vålerenga vedtatt at klubbens lønninger aldri skal overstige 40 prosent av omsetningen. Aldri.

I GÅR SKREV jeg at Tippeligaen kan få en tung sesong hva kvalitet angår. Mange vil lide fordi pengene ikke finnes. De som har orden og kontroll på økonomien vil profitere på det. Og derfor — selv om vi bare er i årets første uke — kommer årets første tabelltips:

Jeg tror vi kommer til oppleve et klart tabellskille denne sesongen, der tre lag vil skille seg ut i toppen.

Rosenborg, Vålerenga og Molde.

Og rekkefølgen skal jeg komme tilbake til.

Det er fortsatt 74 dager til seriestart.

PS! Lurer du på gruppene i Copa del Sol som starter 27. januar får du dem her:

A: Vålerenga, FC København, Aalesund, Wisla Krakow.

B: Tromsø, IFK Gøteborg, Molde, FC Karpat Lviv.

C: Rosenborg, Rapid Bucuresti, Malmø FF, Spartak Moskva.

D: Nordsjælland, FC Sportul, Shaktar Donetsk, FC Viktoria Plzen.