Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vålerenga sløser mest

Mangel på effektivitet gjør at Vålerenga ligger der de gjør på tabellen. Oslo-laget sløser desidert mest med sjansene, men er samtidig blant de lagene som skaper mest og får færrest sjanser mot seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet teller sjanser og avslutninger i samtlige Tippeliga-kamper. Vålerenga-trener Tom Nordlie er ikke overrasket over konklusjonen på at laget hans ville vært nummer tre hvis fotball var matematikk.

- Derimot gir den meg enda mer selvtillit. Forsvarsspillet vårt er veldig bra, og angriperne flinke til å skape. Til gjengjeld er vi dårlige til å utnytte sjansene, sier Tom Nordlie til Dagbladet.

Fem sjanser pr. mål

Vålerenga trenger nesten fem sjanser for å score ett mål i Tippeligaen. Stabæk til sammenlikning, trenger to og en halv. Flere ganger i år har Vålerenga vært overlegne i sjanseprotokollen, som i 0- 1-kampen mot Brann søndag, men laget har ikke vært godt nok på det viktigste i fotball: Å score.

- Tabellsituasjonen er en kombinasjon av udyktighet og utur. Av 12 stolpeskudd i år, har 11 vært stang ut. Det er utur. Ni- ti ganger har vi vært alene med motstanderens keeper uten å få ballen i nettet. Det er udyktighet, sier Tom Nordlie.

Tredjeplass

En tabell der sjansedifferansen (sjanser for og sjanser mot) danner grunnlaget, ville plassert Vålerenga som nummer tre. Virkeligheten er en helt annen.

Bare målforskjellen gjør at Vålerenga ligger foran Bryne på kvalifiseringsplass. Vålerenga har skapt 113 målsjanser mot Brynes 80. Bakover har Oslo-laget sluppet til 95 sjanser mot jærbuenes 137. At lagene har like mange poeng, er både utrolig og forteller mye om hva som bør vektlegges framover i Vålerenga.

- Situasjonen ville vært mye dystrere hvis vi ikke hadde skapt så mye sjanser. Selv må jeg både få spillerne til å beholde trua, og være flink til å finne fokus.

- Nå må vi kjøre på det kjente og kjære, det vil si dyrke det som allerede er automatisert og går på intuisjon. Så får vi vente til neste år med å utvikle spillestilen videre, sier Tom Nordlie.

Psykologhjelp

For å øke selvtilliten og styrke seiersviljen, bruker Vålerenga også idrettspsykologen Frank Beck.

- Han har vært hos oss fire ganger siden januar, og kommer igjen i dag. Dette er ingen krisehjelp, men et ledd i arbeidet rundt laget, sier Vålerenga-trener Tom Nordlie.

FÅR HJELP I DAG: Vålerenga trenger hjelp for å finne veien tilbake til nettmaskene. - Vi må dyrke det som er automatisert, sier VIF-trener Tom Nordlie.