AMPERT:  Det var ampert da Vålerenga slo Oilers i Stavanger i kveld. Her fra møtet på Jordal Amfi tidligere i år.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
AMPERT: Det var ampert da Vålerenga slo Oilers i Stavanger i kveld. Her fra møtet på Jordal Amfi tidligere i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Vålerenga spolerte Oilers' festaften

Svært ampert da Norges to beste lag var i aksjon.

STAVANGER (Dagbladet): Vålerenga hadde aldri vunnet i DNB Arena, men en dobbel fra Jonas Oppøyen var med på å sikre en råsterk seier i Stavanger.

Oppgjøret mellom erkerivalene inneholdt alt: Nerve, dramatikk og temperatur. Helt til siste sekund.

En festaften Et utsolgt DNB Arena var med på å skape en unik ramme rundt oppgjøret mellom Norges to største rivaler. 

Nummer to på Get-liga-tabellen tok imot serielederen til lørdagskamp. Stemningen var elektrisk. Det var norsk hockey på sitt beste. 4377 feststemte tilskuere bidro til det.

Med en ledelse på fire poeng før dagens puck ble droppet, hadde Espen «Shampo» Knutsens tilreisende gutter råd til å tape det actionspekkede oppgjøret. Dét hadde derimot ikke Petter Thoresen og hans hjemmesterke mannskap.

Bare seier var godt nok, hvis ikke ville avstanden bli faretruende stor for seiersvante Oilers. At det var mye som sto på spill, ga også begge lags spillere umiddelbart uttrykk for de første 20 minuttene.

Tøft, ampert og intenst Knallharde taklinger florerte. Det samme gjorde utvisningene. Bare 15 sekunder var gått på klokka da Oilers-kaptein Snorre Hallem måtte sette seg i boksen. 

Slik fortsatte det. Viljen var enorm.

I første periode resulterte det i hele ti utvisninger, seks til Oilers - fire til Vålerenga. Det gjorde samtidig at finspillet lot vente på seg.

I stedet var velkjente kamphaner som hjemmelagets Tommy Kristiansen og VIF-kaptein Brede Frettem Csiszar med på å tenne et allerede svært høylytt publikum ytterligere, med susende taklinger og påfølgende nevekamper.

Stilnet arenaen Da lagene entret isen til den andre perioden, begynte imidlertid sjansene å bli flere og større. 

23:39 var spilt da Vålerengas Get-liga-ledende poengkonge Sondre Olden fant Jonas Oppøyen foran Oilers-målet. Sistnevnte gjorde ingen feil, og satte pucken kontrollert i nettet bak burvokter Ruben Smith.

Scoringen fungerte som en felles kalddusj for samtlige Oilers-sympatisører i hallen. Heldigvis for hjemmelagets del lot ikke spillerne seg påvirke. 

I stedet svarte Stavangers beste iskrigere nærmest umiddelbart gjennom Juha-Pekka Loikas. Ingen pen scoring, men et resultat av hardt arbeid langs rundvantet av Peter Lorentzen og Martin Strandfeldt i forkant.

Mot spillets gang Etter utligningen fortsatte hjemmelaget å kjøre kampen, oppildnet av å ha det mannsterke publikummet i ryggen.

Da var det godt for VIF å ha landslagskeeper Steffen Søberg mellom stengene. For 20-åringen stengte buret totalt, frustrete motspillerne og ga håp om poeng til sine egne lagkamerater.

Målscorer Oppøyen var en av dem som lot seg inspirere. Etter at Oilers' amerikanske back Nich Schaus misset på et mottak i angrepssonen, startet han en lynraskt kontring. Den endte med et skudd fra Morten Ask som Smith måtte gi retur på. På den løse pucken kom Oppøyen først og dyttet inn 2-1 bare 30 sekunder før lagene skulle hvile for andre gang.

Psykologisk viktig Et mål mot spillets gang, på et særdeles gunstig tidspunkt for hovedstadslaget.

Oilers-trener Thoresen hadde 18 minutter til å gi sine direktiver for den siste og avgjørende perioden. Et tap mot Vålerenga ville være det første mot østlendingene på syv kamper i DNB Arena. 

Hva Thoresen sa, er uvisst. Det samme er ordene Knutsen brukte i den andre garderoben. At sistnevnte lyktes best, er det imidlertid ingen tvil om.

For i stedet for at Oilers utlignet til 2-2 og startet jakten på seiersmålet, gjorde Vålerenga alt riktig da Tobias Lindström utnyttet feilen til et svakt Stavanger-forsvar i starten av tredje periode.

1-3 var et faktum. Bortelaget hadde fått kampen akkurat som de ville, mens fortvilte Oilers-fans raskt begynte å innse at festkvelden så ut til å få seg en solid demper.

Brøt forbannelsen Det ble ikke bedre av at hjemmelagets spillere pådro seg den ene utvisningen etter den andre i oppgjørets sluttfase. Det gjorde at Vålerenga hadde få problemer med å kontrollere inn seieren, som altså var deres første på ti kamper i Stavanger.

Dermed økte tabellavstanden mellom de to lagene til syv poeng. I tillegg har VIF en kamp mindre spilt.