Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vålerenga-sponsor bidro til å redde Lyn

Men sjefen for spleiselaget slakter Kåfjord.

FIKK HJELP AV ERKERIVALENS HOVEDSPONSOR: Rivaliseringen har alltid vært stor mellom Lyn og Vålerenga, men i krisetider stiller man gjerne opp for hverandre. Vålerengas hovedsponsor Hafslund var med i sponsorlauget som fotballentuasist Tom A. Schanke initierte - og som ga Lyn økonomisk nødhjelp.  
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
FIKK HJELP AV ERKERIVALENS HOVEDSPONSOR: Rivaliseringen har alltid vært stor mellom Lyn og Vålerenga, men i krisetider stiller man gjerne opp for hverandre. Vålerengas hovedsponsor Hafslund var med i sponsorlauget som fotballentuasist Tom A. Schanke initierte - og som ga Lyn økonomisk nødhjelp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

||| (Dagbladet.no): Innsamlingsaksjonen til fotballentusiast Tom A. Schanke var sterkt medvirkende til at Lyn-styret i går kom fram til at det er økonomi til å drifte klubben ut sesongen.

Motivert av å redde fotballsesongen gikk Schanke på frierferd til en rekke av sponsorene i Tippeligaen - og fikk på den måten inn 1,35 millioner kroner.

I går ønsket ikke Schanke å røpe hvilke sponsorer som hadde spyttet inn penger, med unntak av Lyns egen hovedsponsor Carrot. Men han endret mening da TV 2 i går meldte at at det var rike sunnmøringer som hadde reddet Oslo-klubben.

Fem sponsorer ble med

I dag sendte Schanke ut en pressemelding der han skriver at totalt fem Tippeliga-sponsorer bidro med penger: Carrot (Lyn), Hafslund (Vålerenga), Jotun (Sandefjord), Nordea (Lillestrøm) og Sparebanken Møre (Molde og Aalesund).

- Hvorfor skulle det være hemmelig i utgangspunktet?

- Vi drøftet det, og ble bare enige om at det var greit å nevne Carrot, som er Lyns hovedsponsor. Fordi det var viktig å fortelle at hovedsponsoren til den rammede klubben tar i et tak selv. Det skulle ikke nødvendigvis være hemmelig, men det var en riktig måte å presentere det på for å få fokus på fair play, og ikke gi inntrykket av at det var en Møre-aksjon, sier Schanke til Dagbladet.

Det er ikke første gang Lyn mottar penger - i hvert fall indirekte - fra Vålerenga-sponsor Hafslund. I fjor bestemte ledelsen i VIF seg for å gi cupfinalebonusen de fikk av Hafslund for finaleseieren mot Stabæk, en halv million kroner, til erkerivalen på Oslo vest.

Schanke er imponerert over giverviljen.

- Hafslund gikk inn fordi de måtte sikre at seieren over Lyn ble stående for all framtid, og at et 28 år gammelt derbyspøkelse forsvant, fleiper han.

- Men for å være seriøs: Selv om VIF ville klatret en plass på tabellen om Lyn gikk konkurs, vil de ikke at det skal være sånn. Oslo fortjener to klubber, og det er de klare på i Hafslund. Jeg tror ikke VIF-fansen heller egentlig ønsker at Lyn skal vekk, sier Schanke.

- Når bestemte du deg for å starte opp denne aksjonen?

- Søndag for 10 dager siden. Da ringte jeg NFF, og jeg fikk klar beskjed om at de ikke hadde noe ansvar for å redde Tippeligaen, og at det var uaktuelt for dem å gripe inn. Sondre Kåfjord har sagt at dette ikke er NFFs problem. Jeg har forsøkt å si at det ikke er Lyn de hjelper, men Tippeligaen som de har solgt for milliardbeløp. De har solgt 30 runder, og da må de levere 30 runder. Tippeligaen er et kommersielt produkt også, og alle som selger har et ansvar for produktet, sier Schanke til Dagbladet.

Provosert av Kåfjord

Og varsler at han på ingen måte akter å la saken passere i stillhet under Fotballtinget i mars.

SLAKTER NFF OG KÅFJORD: Tom A. Schanke er lite imponert over innsatsen til Kåfjord i jobben med å redde Lyn og Tippeligaen. han vil jo så gjerne, men dessverre virker det som om evnene ikke strekker til, sier Schanke til Dagbladet. Her sammen med Liverpool-helt Robbie Fowler. Foto: FREDRIK NAUMANN
SLAKTER NFF OG KÅFJORD: Tom A. Schanke er lite imponert over innsatsen til Kåfjord i jobben med å redde Lyn og Tippeligaen. han vil jo så gjerne, men dessverre virker det som om evnene ikke strekker til, sier Schanke til Dagbladet. Her sammen med Liverpool-helt Robbie Fowler. Foto: FREDRIK NAUMANN Vis mer

- Jeg kommer til å legge fram dette for Tinget i mars, for å høre om de er enige med forbundet eller meg. Om de er enige med meg, er det mange i NFF som bør finne seg en ny jobb.

- Hva synes du om innsatsen til fotballpresident Kåfjord i denne saken?

- Det burde jeg avstå fra å svare på. For han vil jo så gjerne, men dessverre virker det som om evnene ikke strekker til, sier Schanke.

Han lot seg provosere over Kåfjords uttalelser i går, om at han «holdt pusten» og var svært nervøs foran Lyns styremøte - før han uttrykte glede over at Tippeligaen blir avgjort på rettferdig vis da det ble kjent at Lyn greier å fullføre sesongen.

- I min telefonrunde, som har involvert 30-40 sponsorer og ledere, har det vært en enstemmig oppfatning om at dette var forbundets ansvar, og at det jeg drev med burde vært unødvendig. I tillegg til de fem sponsorene som gikk inn med penger var det mange som ønsket å være med, men som på grunn av sin økonomiske situasjon ikke hadde mulighet til å bli det, sier Schanke.

ER REDDET UT SESONGEN: Men Lyn-direktør Erik Langerud og resten av klubben har bare én måned på seg til å skaffe totalt 17 millioner kroner. 
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
ER REDDET UT SESONGEN: Men Lyn-direktør Erik Langerud og resten av klubben har bare én måned på seg til å skaffe totalt 17 millioner kroner. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling