Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien

Vålerenga-stjerna håper på gull, men kan forsvinne i sommer. Deila: - Vi får ikke gjort det på et halvt år

Ghayas Zahid ønsker spill i utlandet, men hans første mål er å vinne noe med Vålerenga.

POENGSANKER: Ghayas Zahid ble Vålerengas toppscorer i fjor med åtte mål. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
POENGSANKER: Ghayas Zahid ble Vålerengas toppscorer i fjor med åtte mål. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

VALLE (Dagbladet): - Jeg har veldig lyst til å vinne noe med Vålerenga, det ser bra ut i år. Hvor bra vi gjør det, får tiden vise, men det ser veldig bra ut, sier Ghayas Zahid til Dagbladet.

Mortensrud-gutten har vært ryktet bort fra Vålerenga til blant annet Manchester City, men før Zahid drar på nye eventyr, ønsker han å vinne noe med klubben han har vært i siden han var fjorten år.

- Er det et mål som jeg har og som er det første jeg vil nå, så er det å vinne noe med Vålerenga. Så får vi se om det skjer eller ikke, sier Zahid, og forteller at dette har vært målet de siste tre årene for hans egen del.

- Det har ikke gått så bra, men i år så føler jeg det ser bedre ut - vi som lag ser bedre ut. Alt rundt klubben ser bra ut.

Ronny Deila legger ikke noe skjul på at det er viktig for Vålerenga at Zahid blir i klubben.

- Det er klart han blir viktig for laget vårt, når han er den spilleren han er. Han har hatt en haug av målpoeng de to siste sesongene, og det skal han fortsette med. Han har trent bra i hele vinter, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Deila til Dagbladet.

Zahid ble Vålerengas toppscorer i fjorårets sesong med åtte mål.

Høy intensitet med Deila

Dagbladet har tatt turen til Vålerengas treningsfelt, og intensiteten er høy da blåtrøyene prøver å finne rett balanse i laget rett før seriestart.

- Sesongoppkjøringa har vært veldig bra. Det er bra trøkk på trening, laget og spillerne ser bra ut. Det er høy intensitet, og jeg føler vi blir bedre hver dag, sier Zahid.

Med ny stadio i vente og Ronny Deila bak roret, brer det seg en ny optimisme hos Oslo-klubben.

- Vi løper ikke så mye uten ball, men heller med ball. Det er et stort fokus på høy intensitet og flytting av bein. Mye trøkk og lengre treninger, forteller Zahid om forandringene som er kommet ved Deila.

Arbeidet har båret frukter, etter treningskampene å dømme. Etter tap mot russiske Zenit og danske Nordsjælland i starten av sesongoppkjøringa, har Vålerenga vist gode takter. På de siste syv kampene, har det blitt fem seire og to tap.

Zahid forteller at de første kampene bar preg av at det var tidlig i sesongen, men at det nå begynner å sitte bra. Spesielt etter 6-0-seier mot Mariehamn og 4-0-seier mot Sandefjord.

- Nå føler jeg det begynner å bygge seg opp, laget ser fryktelig bra ut, sier Zahid.

- Det er alltid kult å score mye mål. Vi kommer til mange sjanser, angrepsspillet vårt sitter bra. Det har vært vår sterkeste side de siste tre åra, men vi har klart å bygge videre på det, med enda flere sjanser og bedre effektivitet foran mål.

Dagbladet snakket med Zahid før 2-1-tapet mot Kongsvinger lørdag. Da stod 22-åringen over grunnet sykdom.

NØKKELSPILLER: Ghayas Zahid (22) har fått mye ansvar til tross for sin unge alder. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
NØKKELSPILLER: Ghayas Zahid (22) har fått mye ansvar til tross for sin unge alder.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Et purungt Vålerenga

Etter å ha mistet spillere som Kjetil Wæhler, Enar Jääger og Simon Larsen, har snittalderen i Vålerenga-stallen sunket betraktelig. Snittalderen til spillerne som er oppført i stallen på VIFs nettsider, er per dags dato 22,7 år gammel.

Ronny Deila ledet et ungt Strømsgodset-lag i 2013 til seriegull, men avskriver at det er Deila-effekten som har gjort stallen mer ungdommelig.

- 90 prosent av de spillerne som er her nå, de var her i fjor også. Da var ikke jeg til stede. Men jeg liker å jobbe med først og fremst sultne spillere som har utviklingspotensiale eller spillere som ønsker å bli bedre hele tiden, det gjelder de eldre også. Så derfor er dette en veldig bra tropp som jeg liker å trene, sier Deila, og legger til:

- Det er ungt, men det vet jeg at vi har. Vi skal bygge et slagkraftig lag her over tid, og da er det viktig at vi har unge spillere som har den beste tiden foran seg.

Tidligere denne uka skrev Dagbladet om den stadig yngre Eliteserien. Da skrøt tidligere Vålerenga-trener Kjetil Rekdal av de yngre rekkene til blåtrøyene.

Ghayas Zahid, som har rukket å prege Vålerenga i flere år til tross for at han bare er 22 år, ser lyst på det faktum at stallen er ung.

- Ser man på hvem som er på laget vårt, synes jeg det er positivt. Vi har såpass bra spillere i den unge alderen. Vi har unge spillere som kan prege kampene, som kan score. Så har vi noen som kommer oppover, som trenger litt tid, men det hadde selvfølgelig ikke skada å ha noen rutinerte til. Men jeg synes det ser bra ut, sier Zahid, og viser til at Vålerenga har rutinerte spillere i blant annet Christian Grindheim, Daniel Fredheim Holm og Moa.

GLEDER SEG: VIF-trener Ronny Deila ser fram til å lede sitt unge Vålerenga ut av startblokkene. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GLEDER SEG: VIF-trener Ronny Deila ser fram til å lede sitt unge Vålerenga ut av startblokkene. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Verdsetter ansvaret

Der mange yngre spillere kanskje hadde latt seg påvirke av å få mye ansvar, nyter Zahid det.

- Jeg synes det er greit. Jeg har ikke noe imot det, jeg liker det. Jeg har spilt i Eliteserien i tre år og fått mye erfaring. Det er bare bra å ha ansvar. Jeg er en spiller som liker å prege kamper, da får du fort ansvar også.

Vålerengas playmaker er åpen om at han har et ønske om å komme seg ut i Europa da Dagbladet spør han om Manchester City-ryktene, men Zahid lar samtidig spekulasjoner være spekulasjoner.

- Det er kult, men det er jo bare snakk helt til det skjer noe. Når det skjer noe, kommer jeg selvfølgelig til å bli glad. Men i dag så er fokuset mitt å vinne noe med Vålerenga, det er det jeg tenker på.

Ronny Deila innrømmer at Zahid kan forsvinne i løpet av sesongen.

- Ja, det kan godt hende det. Først må Ghayas prestere så godt han kan, og så må vi gjøre det bra som lag. Da blir fort konsekvensen at han får sjansen et nytt sted.

I en promovideo før Eliteserie-start, sier Deila at han håper Zahid blir i Vålerenga til han vinner noe, i likhet med det Stefan Johansen gjorde i Strømsgodset. Gjør han det, skal Deila kjøre han personlig til den klubben han ønsker å dra til. Deila forteller derimot til Dagbladet at det er lettere sagt enn gjort.

- Ja, nå kan det kan bli vanskelig. Vi får ikke gjort det på et halvt år, men at han er med på en positiv sesong nå er jo det beste for alle parter.

Hvis Zahid drar til sommeren, kan det bli slik at midtbanespilleren ikke får satt sine bein på den splitter nye stadion på Valle. Stadion skal stå ferdig i august og første kamp blir mot Sarpsborg 10. september.

- Ny stadio er bra for alle sammen. Det blir en bedre hjemmebanefølelse, sier Zahid.

Ronny Deila ser lyst på det å være Vålerenga-trener før seriestart.

- Ja, jeg synes det er veldig mye positivt. Jeg synes vi jobber bra. Stadion er bare en ting, så satsing er det som skjer på feltet. Jeg synes gutta virkelig står på, vi har gjort det bra i hele vinter, men så er det selvfølgelig lenge igjen av sesongen.

OPPDATERING: Torsdag signerte Enar Jääger en ny ettårskontrakt med Vålerenga etter å ha forlatt klubben ved sesongslutt i fjor. Snittalderen med Jääger er 22,9 år gammel.