Vålerenga vant etter Patronens selvskudd

Sogndals høstjakt gikk på en smell.

Vålerenga - Sogndal 2-1 (1-1):

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Sogndal er et lag som ofte har stelt i stand problemer for Vålerenga. Ikke minst her i Oslo: Nevner du Sogndal og år 2000 for en Vålerenga-supporter, ser han høststormen komme med en gang.

For det var Sogndal som sendte Vålerenga ned i Kjetil Rekdals siste sesong som rein aktiv spiller. Da 2001 startet, med Sogndal i toppen og Enga på nivået under, var «I» sjef for østkantklubben, og ambisiøse Vålerenga har vunnet både cup- og seriegull siden den gangen.

Men mot Sogndal har de aldri vært dominante. Faktisk står dagens Ullevaal-gjester med fem seire i innbyrdes tippeligaoppgjør disse to lagene imellom siden den nevnte 2000-kvalifiseringen. Tre har endt uavgjort, mens Vålerenga hadde fire. Inntil i dag.

Tidlig Sogndal-dominans I starten av oppgjøret tydet mye på at rekka skulle forlenges. Foran et glissent Ullevaal var Sogndal det klart beste laget i åpningen av første omgang. Vålerenga hadde knapt vært over midtstreken da Tim André Nilsen nikket inn ledermålet for bortelaget etter 13 minutter.

Men da våknet Vålerenga. Både Vidar Örn Kjartansson og Ghayas Zahid hadde svære sjanser til å utlikne i minuttene etter Nilsens mål, uten å lykkes. Det gjorde heller ikke Nilsen i den andre enden da han to ganger kom alene med Michael Langer.

Men i det 41. minutt var det slutt på sjansebrenningen på nasjonalarenaen. Et strålende Vålerenga-angrep rullet opp på venstresida involverte både Christian Grindheim, Vidar Örn Kjartansson, Rasmus Lindkvist, Daniel Fredheim Holm, tverrliggeren - og til slutt Ghayas Zahid. 20-åringen satte inn 1-1 i akkurat like åpent mål som det Tim André Nilsen hadde fått tidligere i kampen.

Selvmål fra Patronen Andreomgangen inneholdt ikke like mange gapende nettmasker, men vi fikk i det minste et vinnermål - fra støvelen til en uheldig finsk midtstopper.

Igjen var det Rasmus Lindkvist som slo det målgivende innlegget for Vålerenga. Denne gangen gikk han for varianten langs gresset, og da Hannu Patronen (30) satte ut høyrefoten for å blokkere, gikk det på verst tenkelig vis: Kula trillet inn bak en utfintet Kenneth Udjus.

SENTRAL KANTSPILLER: Rasmus Lindkvist (t.h.) spilte en god kamp på VIFs høyrekant. Han slo innleggene som ga både 1-1 og 2-1. Det siste endte i et selvmål av Sogndals Hannu Patronen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SENTRAL KANTSPILLER: Rasmus Lindkvist (t.h.) spilte en god kamp på VIFs høyrekant. Han slo innleggene som ga både 1-1 og 2-1. Det siste endte i et selvmål av Sogndals Hannu Patronen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Det skjedde fire minutter etter hvilen. Rett etterpå nikket Daniel Fredheim Holm i stolpen for Vålerenga i det som var hjemmelagets største sjanse de siste 40 minuttene.

Sogndals forsøk på å klemme ut et svært viktig poeng fra kampen var nær å lykkes etter 70 minutter, da Ulrik Flo viste fram et teknisk perfekt brassespark fra sju meters hold. Michael Langer sto imidlertid der kula kom, og Flo fikk verken overskrifter eller poeng.

Det betyr at hvis Brann tar poeng hjemme mot Start i rundens siste kamp, er laget fra saftbygda under streken igjen.

• Ifølge speaker på Ullevaal stadion var det 7211 betalende tilskuere på oppgjøret. Dagbladets grovtelling tilsier at mindre enn halvparten av dem benyttet billetten sin.