AVGJORDE: Mathias Trygg (til høyre) scoret vinnermålet i den første av - muligens - sju NM-finaler mot Stavanger. Steffen Thoresen hadde målgivende i forlengningen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
AVGJORDE: Mathias Trygg (til høyre) scoret vinnermålet i den første av - muligens - sju NM-finaler mot Stavanger. Steffen Thoresen hadde målgivende i forlengningen. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Vålerenga vant finalethriller mot Stavanger

Første stikk til Oslo.

|||Mathias Trygg ble helten da Vålerenga vant en spennende første NM-finale på Jordal torsdag. Han satte inn 5-4 i forlengningen.

Fortsettelsen kan bli like spennende. Petter Thoresen og hans Stavanger kom til Jordal for å gi Vålerenga kamp og ikke bare legge seg i forsvar. Den taktikken lyktes ringreven Thoresen med, men det var før Trygg ble matchvinner.

- Surt å tape en slik jevn kamp, men vi fikk også muligheten i overtall i forlengningen. Slik er det i ishockey. Vi stilte opp og ga dem kamp. Det har vi ikke gjort tidligere denne sesongen. Det skal vi ta oss med videre, sa Stavanger-trener Petter Thoresen.

- Vi vant, men jeg er ikke helt fornøyd med spillet. Vi spilte for ujevnt og slapp dem hele tiden inn i kampen igjen, sa Vålerengas manager Espen Knutsen til NTB.

Det var vertene som kom best i gang og tok føringen ved Stefan Espeland. Men så var det Oilers som etter hvert tok over. Christian Dahl Andersen sjokkerte alle VIF-spillerne inkludert målvakt Patrick DesRochers med en skikkelig suser da han utlignet til 1-1.

Vålerenga ville mest innledningsvis i midtperioden, og Jonas Olsson kunne lett sette inn 2-1 etter et vedvarende press inne i Stavangers sone. Likevel var gjestene farlige på kontringer. Lagene var like langt da Andersen satte inn sitt annet mål i et overtall mot slutten av perioden.

Vertene tok ledelsen for tredje gang da Shay Stephenson utnyttet nølende forsvarsspill. Oilers slo tilbake for tredje gang i et nytt overtallsspill. Finnen Mika Suoraniemi var sist på pucken etter et glimrende angrepsspill.

VIFs vanligvis solide sisteskanse DesRochers var ikke helt med da Martin Strandfeldt førte Oilers opp i 4-3. Nok en gang utnyttet Stavanger-laget et spill i overtall og tok ledelsen med mindre enn fem minutter igjen å spille.

Så var det Vålerengas tur til å være heldig. Stavanger keeper Antti Ore slapp enkelt inn utligningen til 4-4. Eric Werner ble kreditert målet, men pucken gikk i mål via en Stavanger-skøyte.

Litt skuffende var det dårlige publikumsoppmøtet. Bare 2330 tilskuere hadde tatt turen til Jordal Amfi, og halve tribunen sto tom. Oslo-publikummet lar seg tydeligvis ikke lokke selv om NM-gullet står på spill.

Vålerenga jakter sin 27. kongepokal, mens Stavanger kun har vært i enn finale tidligere. Det endte med fire strake tap mot Vålerenga i 2006.

Neste finalekamp spilles i Stavanger lørdag, og da jakter Oilers sin første seier i en NM-finale. Laget var to og et halvt minutt unna onsdag.

(NTB)