Vålerenga var best i cupfest

Vålerenga - Strømsgodset 4-2. Vålerenga var best i en underholdende cupfinale. Seks mål, det mangedobbelte antall målsjanser, åpen angrepsfotball og mange fine enkeltprestasjoner gjorde finalesøndagen til en fest.

- Dette har vært en fenomenal dag. Kvelden og natta blir sikkert ikke dårligere, sa Vidar Davidsen etter at både han og spillerne var hyllet i et kvarter av tilhengere som rett og slett nektet å gå hjem.

- Vi vant ved å våge å spille vår type fotball, og det er enormt morsomt, oppsummerte Vålerenga-treneren etter sin siste dag på jobben.

Vålerenga koblet grepet på Strømsgodset med mål av Kjell Roar Kaasa og Espen Haug i begynnelsen av hver omgang, men så slo favoritten tilbake med to mål på hjørnespark i løpet av tre minutter og ti sekunder. Marco Tanasic var målscorer begge ganger, og plutselig så kampen ut til å vippe Godsets vei.

Men Vålerenga, som hadde styrt alt inntil Tanasics første mål, reiste seg. Ballerobring i motstanderens sone ble etterfulgt av to flotte pasninger, og Espen Musæus satte inn ledermålet med et flatt skudd i lengste hjørne. Et par minutter senere scoret Bjørn Arild Levernes med et flott frispark.

Ryddet opp

VIF-keeper Tore Krogstad, som var uheldig ved Strømsgodsets første mål, kom tilbake med to kjemperedninger da Godset prøvde å kjempe seg inn i kampen igjen. Da både Rune Hagens og Lasse Olsens skudd ble reddet, gikk lufta ut av ballongen for drammenslaget.

Stopperne Fredrik Kjølner og Knut Henry Haraldsen kneblet Jostein Flo, Lasse Olsen og resten av Strømsgodset angrepsvåpen. Men først og fremst var det midtbanen som vant kampen. Bjørn Arild Levernes, Bjørn Viljugrein og Espen Haug var sine motspillere helt overlegne.

Før kampen snakket alle om John Carew, men Vålerenga viste at laget har mange flere våpen enn sin 18-årige juvel. Strømsgodset ble det fjerde eliteserielag som har fått bank av VIF i cupen, og da Flo haltet målløs av banen hadde Vålerenga tatt seg av hele familien: Først ble Tore André slått i en av sine siste kamper for Brann, så ble Jarle og hans Sogndal slått ut i kvartfinalen. Nå mistet Jostein sjansen til å vinne cupen for første gang.

Svanesjøen

Vålerenga gikk til verket med et høyt press som lot til å overrumple Strømsgodset. De første ti minuttene var det divisjonsforskjell mellom lagene, men det var mesterlaget fra 1. divisjon som fikk bronsevinneren fra eliteserien til å se ut som en klubb fra lavere divisjoner.

- Det virket som flere av spillerne mine ville vise hvor gode vi er blitt. De drev med hælspark, fiksfakserier, tull og rør. I stedet for å spille cupfotball, slik Vålerenga gjorde, drev vi med en form for Svanesjøen, sa en skuffet SIF-trener Dag Vidar Kristoffersen.

Strømsgodset taklet verken tempoet eller intensiteten til motstanderen, og ble flere ganger overspilt. I løpet av drøyt ti minutter skapte Vålerenga seks sjanser, hadde seks hjørnespark og scoret ett mål. Strømsgodset skapte ingenting

Halv æresrunde

Målet kom etter tre og et halvt minutt, da Vålerenga allerede hadde hatt to farlige skudd. John Carew spilte nydelig fram Kaasa, som vendte bort en forsvarer og var gjennom. Han plasserte ballen i lengste hjørne, og løp en halv æresrunde for å nå fram til VIF-fansen bak motsatt mål.

Jostein Flo ristet av seg skadeproblemene og spilte fra start, men han slet vel så mye som laget. Han vant knapt en hodeduell mot Kjølner og Haraldsen, og stort sett hadde Vålerenga full kontroll bakover.

- Vi fikk den åpningen vi håpet på. Vi gikk knallhardt ut, scoret tidlig og fikk den rytmen vi ville ha, sa Vidar Davidsen.

Strømsgodset kom mer med etter hvert, men skapte ikke noe virkelig trykk. Vålerenga var langt mindre omstendelig, og spillerne mye mer bevegelige. Ballfører hadde hele tiden noen å spille på.

Etter å ha hatt 9-3 i cornere før pause, scoret Vålerenga på sitt 10. hjørnespark. Bjørn Viljugrein la ballen skrått utover til Levernes, som skjøt lavt og hardt mot hjørnet. Ousman Nyan sto på streken og reddet, men Espen Haug stupheadet returen i mål. Kampen var avgjort, mente mange.

Corner var mål

Men da kom Strømsgodset tilbake, takket være sin dødballkompetanse. Rune Hagen tok corner fra venstre i det 53. minutt, Krogstad rotet ved lengste stolpe og Pål Skistad slo hardt inn - til Tanasic, som scoret.

Tre minutter senere tok Hagen hjørnespark fra høyre, Jostein Flo brasset ballen mot mål og Tanasic styrte inn med hodet.

Da hadde Strømsgodset for første gang grep om kampen, og lagde sjanser.

- Endelig tok vi tak og spilte på det vi er gode til. Da vi var såpass dyktige, og VIF var litt ute å svinge, trodde jeg vi skulle greie det. Men igjen surret vi utilgivelig i forsvar, sa Kristoffersen.

Pål Skistad slo en dårlig klarering, Carew plukket den opp og spilte til Haug som fluktet videre til Musæus. Han scoret sikkert.

Et par minutter senere ble Carew spilt gjennom av Viljugrein, og SIF- kaptein Dimitrij Barannik var kanskje litt heldig som slapp med gult kort for å felle ham. Men Vålerenga straffet Godset likevel. Viljugrein hoppet over ballen, og Levernes skrudde den inn i krysset.

Vanvittig bra

- Alle som var på banen i dag skal ha enorm honnør. Men om jeg skal trekke fram en spiller, må det bli Bjørn Arild. Han gjorde en vanvittig bra kamp, sa Vidar Davidsen om kampens siste målscorer.

Da Krogstad hadde levert sine to superredninger i det 71. og 73. minutt, hadde nemlig Godset gjort sitt. Vålerenga kunne scoret igjen i slutten av kampen, men det ble med fire mål - akkurat som da klubben vant sitt første NM- gull på dagen 17 år tidligere.

For første gang siden 1980 ble pokalen igjen i hovedstaden da lagene reiste hver til sitt. Og selv ikke den mest innbitte Godset-patriot kan påstå at Vålerengas seier var ufortjent.

(NTB)